Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Buli van Aprajafalván! BÚÉK!

Elérkezett ez a nap is. Az év utolsó napja. Jó esetben már letettük a munkát, és a bulira készülünk! Barátokkal, családdal, gyermekeinkkel, párunkkal.

Bárhogy is, nagy társaságban vagy szűk családi körben, de elbúcsúztatjuk az évet. Számba vesszük, visszaemlékezünk az év legszebb, legemlékezetesebb eseményeire. Felidézzük, mennyi jó dolog történt velünk. A rosszat most megpróbáljuk elfelejteni. Összpontosítsunk a jóra, a boldogságra, az örömre! Mert hát minden rosszban van valami jó!

napló emberi kapcsolatok újév óév buli szilveszter évértékelés számvetés visszatekintés

Rossz esetben dolgozunk... Tudjuk, hogy nem minden állhat le, tudjuk, hogy vannak olyan munkakörök, melyben szolgálatot kell teljesíteni.

Egy perc néma csenddel emlékezzünk meg azokról, akik dolgozni kényszerülnek szilveszter éjszakáján.

napló emberi kapcsolatok újév óév buli szilveszter évértékelés számvetés visszatekintés

Évértékelés

Csendes megemlékezésünk után némiképp fussuk végig, mi mindenről írtam, mi volt a leglényegesebb, legjobban sikerült, legolvasottabb poszt ebben az évben.

Bemutatkoztam: Angyal lennék? Vagy csak egy kísértés?

Elgondolkoztam azon, mi az  a 8 dolog, amit a férfiak szívesebben csinálnak a szexnél.

napló emberi kapcsolatok újév óév buli szilveszter évértékelés számvetés visszatekintés

Adtam néhány jó(?) tanácsot, hogyan érdemes Interneten társat keresni.

Megosztottam párommal való megismerkedésünk történetét, s ezzel együtt, hogyan kell Hibákkal együtt szeretni a másikat.

Jelenlegi kapcsolatomra építve boncolgattam, hogy vajon Milyen a normális párkapcsolat?

Párom által  megismertem a csend erejét, és ezt megosztottam olvasóimmal a Csend a lelke mindennek - mondja, mikor rendel Doktor Úr?  című posztomban.

napló emberi kapcsolatok újév óév buli szilveszter évértékelés számvetés visszatekintés

Az Érints meg! cikkben az érintés hatalmáról, míg egy későbbi cikkemben A mosoly erejéről is írtam.

Amikor az ölelésért ölni tudnék, néha annyira vágyom páromra, csak egy ölelésre, semmi többre.

Csokorba szedtem néhány gyönyörű szerelmes videoklippet a Vallomás - dalban mondom el című posztomban.

Elmélkedtem azon, mi az a 21 jó érv, hogy miért legyél boldog.

napló emberi kapcsolatok újév óév buli szilveszter évértékelés számvetés visszatekintés

Szomorúan érintettem a meddőség témáját a Negyven felett babázni posztba foglalt apró kis történettel.

Írtam a családban elszenvedett lelki terrorról, Amikor nem az ütés fáj leginkább, hanem ennél sokkal súlyosabb, maradandóbb sérülések keletkeznek.

A fájó, sértő hozzászólások ihlették a Kommentelők kézikönyve című művemet.

Nem csak a gyermekekre, de a felnőttekre is jellemző a Megvásárolt barátság, sajnos többször előfordul, mint azt gondolnánk.

napló emberi kapcsolatok újév óév buli szilveszter évértékelés számvetés visszatekintés

Aktuális helyzetjelentésben írtam meg, hogy Nem jön álom a szememre, s mindezt hogyan élem meg.

Kitértem arra is, hogy Semmi rossz nem tart örökké.

Végül utolsóként említenék egy kis szösszenetet, mely az Üzenet a kórházból címmel született. Volt némi igazságtartalma a dolognak, bár nem épp megjelenésekor volt aktuális.

napló emberi kapcsolatok újév óév buli szilveszter évértékelés számvetés visszatekintés

Bízok benne, hogy mindenki megtalálta azt a cikket posztjaim között, ami egy kicsit elgondolkodtatta, esetleg másképp láttatott vele élethelyzeteket, szituációkat, megélt és átélt életeseményeket. Remélem, továbbra is hű olvasóim lesznek, s az elkövetkező évben is rákeresnek cikkeimre. 

Ennyit az év megemlékezéséről!

Most már bulira fel! Kezdődjék a mulatság!  :-)

Sikerekben, eredményekben gazdag, szeretetteljes, nyugodt
Boldog Új Évet Kívánok!

napló emberi kapcsolatok újév óév buli szilveszter évértékelés számvetés visszatekintés

0 Tovább

8 dolog, amit a férfiak szívesebben csinálnak a szexnél

A szex, a szeretkezés fontos egy kapcsolatban. Fontos, hogy a társak megleljék az összhangot, kellően egymásra hangolódjanak, és passzoljanak. Akkor lesz ugyanis igazán élvezetes! Márpedig a kiegyensúlyozott lelkivilágunk és szellemi boldogságunk érdekében szükség van a harmonikus szerelmi életre is. 

napló párkapcsolat szex szeretkezés romantika erotika

Mégis vannak olyan élethelyzetek, amikor nem kívánjuk a szexet. Amikor valami mást csinálnánk szívesebben. Ez bizony nem csak a nőkre jellemző. A köztudatban elterjedt mondással ellentétben bizony a férfi sem áll mindig készen a szexre. Olykor a férfiak is másban szeretnének elmerülni.

A minap olvastam ezzel kapcsolatban egy érdekes cikket, ami igen felkeltette az érdeklődésemet. Lássuk, mi tudja elvonni a férfi figyelmét a csodás női bájakról?

napló párkapcsolat szex szeretkezés romantika erotika

Evés

A férfiak zöme szereti a hasát. Szeretnek jókat, finomakat enni. Nem véletlen a mondás, hogy egy férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. :-)

Gazdagság

Ez egy elég érdekes megállapítás. Vannak felmérések, amik azt bizonyítják, hogy sok férfi inkább lenne gazdag, mintsem szexelne. Fontosabb számukra a pénz, mint azt mi nők gondolnánk? Vagy esetleg úgy vélik, pénzért mindent megkaphatnak? Nos, nem tudom, mi igaz ebből, de ez a pont is helyet kapott a listán.

Orális szex

A legtöbb férfi előnyben részesíti az orális szexet a nemi aktus helyett. Talán a túlzott kényelem miatt? Vagy egyszerűen csak élvezetesebb?

Maszturbálás

Erre sem gondoltam volna első körben, de a férfiak mégis sokszor előnyben részesítik saját maguk kielégítését a szeretkezésnél. Ennek több oka is lehet. Na jó, az valószínűleg igaz, hogy ki ismerné jobban a testüket, mint saját maguk? Maguknak így talán könnyebb, egyszerűbb örömet okozni, biztosan mindig megfelelő a tempó és erősség is. Valószínűleg nem mindig van kedvük foglalkozni a női testtel, ugyanakkor vágynak a kielégülésre. Ez megfelelő megoldásnak tűnhet ilyenkor.

napló párkapcsolat szex szeretkezés romantika erotika

Alvás

Sok férfi valóban elfárad az egész napos munkától, vagy egy egész napos túrától, így este már csak arra marad ereje, hogy ágyba zuhanva párnájára hajtsa felét. Bármilyen meglepő, a férfi szervezetnek is szüksége van alvásra, másképp nem működik! :-)

Tévézés

Amikor a test elég fáradt, de aludni még nem képes, ugyanakkor valami könnyed kikapcsolódásra vágyik az agy, hát sokszor a fotelba roskadva a távirányító felé nyúlnak a férfi kezek. Nem feltétlenül azért, mert focit, vagy valami egyéb fontos és érdekes műsort szeretnének nézni, csak egyszerűen pihenve szeretnének egy picit kikapcsolódni.

Játék

Sok férfi olyan, mintha lélekben gyermek maradt volna. Vagy legalábbis időnként kibújik belőlük a gyermeki játszhatnék. Na jó, azért ezek a játékok nyilván eltérnek a gyermeki változattól. De a lényeg ugyanaz. Az önfeledt kikapcsolódás. Sokszor választja eme tevékenységet a férfi az ágyban hancúrozás helyett.

Ölelés

A férfiak is szeretnek romantikázni. Szeretik az erotikus összebújást, minden további testi érintkezés nélkül. Néha csak szeretik érezni a szeretett hölgy közelségét, illatát, teste melegét. De nem kívánnak ennél többet, csak egy ölelést. Persze sokszor mi is szeretjük erős, izmos vállukra hajtani fejünk, miközben karjuk védelmezőn, gyengéden átölel...

napló párkapcsolat szex szeretkezés romantika erotika

Kedves Hölgyeim!

Aggodalomra semmi ok! Ezek teljesen természetes dolgok, és azért, mert egy férfi nem feltétlenül kívánja mindig a szexet, attól még üzemszerűen működik. És hát lássuk be: néha nekünk is szükségünk van egy kis szünetre, ilyenkor fellélegezhetünk! :-)

4 Tovább

A boldogság bennünk rejlik!

Amikor nem egyedül utazunk, mással megyünk az úton, az jó esetben boldogsággal tölt el bennünket. Jó érzés kedvesünket magunk mellett tudni. Biztonságos távolságban. Tudván, ha szükségünk van rá, csak ki kell nyújtani a kezünk. Ha hallani szeretnénk, csak beszélni kell hozzá. Ha védelmező ölelésére vágyunk, csak a vállára kell hajtanunk a fejünk. Jó érzés megosztani vele gondolatainkat, élményeinket. Jó megélni együtt a napokat, órákat, pillanatokat.

Olykor azonban a csodás idillt tönkreteszik a felhők. Időnként beborul felettünk az ég. Megannyi arcát megmutatja.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szerelem boldogság vita veszekedés

Zápor, zivatar

Néha csak egy futó zápor, zivatar lesz belőle, mely gyorsan átvonul felettünk. Éppen csak megázunk, éppen csak vizesek leszünk tőle. Gyorsan helyreáll a lelki egyensúlyunk, békét köt a bennünk lakozó angyal az ördöggel. Megbékélünk magunkkal, a másikkal, a szituációval. Megbeszéljük a problémákat, megoldjuk azt, feldolgozzuk, majd továbblépünk rajta.

Bocsánatot kérünk és megbocsátunk. Az egymás iránt érzett mély szeretet mindent felülír. A sérelmek nem mélyek, nem is hagynak fájdalmas nyomot maguk után. Igazából talán nem is haragszunk a másikra, bár magunkat olykor hibáztatjuk.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szerelem boldogság vita veszekedés

Vihar

Máskor azonban sötét viharfelhők alatt találjuk magunkat. Ilyenkor hosszan tartó esőzések és szikrázó villámcsapások kíséretében komoly vihar dúl bennünk, közöttünk. Bár közös úton haladunk még mindig, de ez az útszakasz próbára teszi kapcsolatunkat. Azonban ha őszintén és tisztán szeretjük egymást, ez sem jelenthet legyőzhetetlen akadályt.

Minden vihar után kisüt a nap. Amikor a nap meleg sugarai megérintik a lelkünket, kiderül, hogy fontosabbak vagyunk egymásnak, mintsem makacsul tovább ragaszkodjunk saját álláspontunkhoz. Amennyiben képesek vagyunk még örülni a napsütésnek, egyetlen ilyen vihar sem fog szétválasztani bennünket.

Persze fontos, hogy egy-egy heves vihar után tanuljunk a hibáinkból. Közelítve az álláspontunkat, kompromisszumokat kell kötni a másikkal, s bizony olykor magunkkal is. Fel kell ismernünk, mit kellene másképp csinálnunk.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szerelem boldogság vita veszekedés

Tornádó

Néha a vihar tornádóvá duzzad. Veszélyes lesz, kiszámíthatatlanná válik. Mindent magával ragad. Ilyenkor általában többet foglalkozunk saját sérelmeinkkel, mint a másikkal. Saját vérző sebeinket nyalogatva a legtöbbször észre sem vesszük, hogy a veszekedés hevében kimondott szavaink mennyire bántóak a másik számára. Néha bizony csontig hatol. Mindig azt bántjuk, akit a legjobban szeretünk, aki a legközelebb áll hozzánk. Durva sérüléseket tudunk így okozni. Akár olyan sebeket is, melynek hegei sosem gyógyulnak be igazán. Melynek nyomai egész életen át kísértenek. Bocsánatot kérhetünk és megbocsáthatunk. Szavaink, tetteink azonban mélyen bevésődhetnek.

A tornádó elvonulásával kész romhalmazt hagy maga után. Lelkünk, személyiségünk porrá hullik, megsemmisül. A nap ugyan kisüt, mégsem esik jól fürdőzni melegében, nem esik jól körbenézni fényénél. Mindenhol romokat látunk. Felmérhetjük a károkat. Sírhatunk is azután, amit elvesztettünk, amit maga alá temetett az indulatunk.

Azonban nem vesztettünk el mindent. Ha sérelmeinken képesek vagyunk felülkerekedni, innen is fel lehet még állni. Ismét fel lehet építeni, amit a tornádó elpusztított. Kemény munka ez. Mindkettőnknek akarni kell. Sokat-sokat beszélgetni az építkezés ideje alatt. Hol siklott félre, hol rontottuk el? Mit kell másképp csinálnunk? Mit várunk el a másiktól, hogy másképp csinálja? Fel kell ismét építeni a falakat. Nem ugyanazt, s nem ugyanúgy. Másképp kell ezúttal építkeznünk. Tartósabb falakat kell húznunk, mely védelmet nyújt szerelmünknek. Leginkább persze hinnünk kell, hogy meg tudjuk csinálni, hogy egyáltalán van értelme együtt építkezni.

Ha egyikünk kételkedik az a kapcsolat sosem fog stabil alapokon nyugodni. Ha egyikünk már elvesztette a hitét, feladta, akkor nincs többé MI. Akkor már csak TE meg ÉN létezik.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szerelem boldogság vita veszekedés

Nagy utazás

Amikor két ember együtt halad az úton, együtt utazik, az csodás, felemelő érzés. Mert együtt utazni jó! Néha meg-megállni, közös élményeket gyűjteni. Varázslatos lehorgonyozni egy kikötőben. Szétnézni a városban, majd együtt utazni tovább. Utunkat kisebb-nagyobb viharok kísérik, de addig szép minden, míg több a napsütés.

Az, hogy egy kapcsolat mennyi vihart bír el, él túl, az változó. Sok mindentől függ. Az utasok személyiségén, kitartásán, kapcsolatuk mélységén, egymás iránt táplált szeretetén is múlik. Mindenhonnan van visszaút, van felállás. Minden felhő mögött süt a nap! Kérdés persze, hogy együtt akarjuk-e élvezni a napsugár melegét…

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szerelem boldogság vita veszekedés

Az embernek kell, hogy legyen társa az életben. Egy értékes partner. És ha ez megvan, akkor gazdagabb, mint bármelyik király vagy királynő az egész föld kerekén...
J. R. Ward

0 Tovább

Amikor az ölelésért ölni tudnék

Mindenkinek hiányzott annyira valaki egy adott pillanatban, amikor olyan nagyon jó lett volna hozzábújni. Csak szép csendben elveszni a karjai között, érezni a teste melegét, az óvó érintését. Néha csak szeretnénk odabújni párunkhoz, testvérünkhöz, szülőhöz, vagy egy jó baráthoz. Bárkihez, akit szeretünk. Hangtalanul úgy maradni egy percig, mozdulatlanul, és élvezni a pillanat örömét.

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat ölelés érintés összebújás érzelem szerelem

Néha nem kell más, csak egy apró érintés, és máris szebb lesz a napunk. Nem kellenek a szavak. Nem kell a beszéd, hangtalanul is értjük egymást. Némán átadjuk egymásnak testünk rezdülését, és már tudjuk, jó helyen vagyunk. Biztonságban. Feltöltődünk a másik által. Erősek és magabiztosak leszünk általa.

Jó érzés párunk mellkasára hajtani fejünk. Érezni lélegzetvételét, hallani szívdobbanását, tudva, mennyire szeret. Jó így maradni, hosszú percekig, jó így elaludni, vagy hajnalban erre ébredni fel.

Ölelés közben kellemes érezni párunk illatát. Beleszippantani a hajába. Felidézni azokat a pillanatokat, mikor megismerkedtünk. A kezdet-kezdetén is ugyanezt éreztük, a jóleső mámort, az izgató illatot. Ismerős. Jól ismerjük, hisz beivódott gondolatunkba, érzékszervünkbe, ott van a tudatunkban, lelkünkben. Ha lehunyjuk szemünk, bármikor képesek vagyunk felidézni az édes illatot, ami annyira kedves szívünknek, ami annyira vonzó számunkra. Amiért annyira bolondulunk.

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat ölelés érintés összebújás érzelem szerelem

Izgalmas puszit lehelni kedvesünk nyakára. Ettől a gyengédségtől beleborzong. Végigszalad nem csak az ő hátán, de a miénken is a kellemes melegség. Ajkunkon érezzük ízét, a vágyat, amit keltünk benne, és ami bennünk is felébred iránta.

Minden nő szeret a másik karjába omlani. Ez mindig így volt, s így is marad, de manapság vigyázni kell, mert nem biztos, hogy a másik elkap. S ha elkap, nem biztos, hogy meg is tud tartani...!
Müller Péter

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat ölelés érintés összebújás érzelem szerelem

Drágám!

Egyszerűen csak jó a karjaidban lenni. Amikor csillogó tekintettel nézel engem, átadom magam a pillanatnak, és hiszem, hogy sosem múlik el. Tudom, hogy mindig elkapsz, sőt, együtt zuhanunk a végtelenbe. Ám ha nem vagy velem, időnként annyira elérzékenyülök, hogy ölni tudnék az ölelésedért!

Nem vagyok egyedül,
már nem kell félnem,
szívem elgyengül,
csak át kell élnem.
Becsukom szemem
és téged látlak,
látok egy álmot,
és látok egy vágyat.
Érzem érintésed,
bőrömön leheleted,
nyugtató ölelésed,
óvó figyelmedet.
Finom illatod,
Lágy, puha kezed.
Simogat engem
a tekinteted.
Bár messze vagy
én érezlek téged,
érzem mi te vagy,
mi bennem éget.
Perzseli testem,
égeti szívem,
bennem élsz
elevenen.

0 Tovább

Vallomás - dalban mondom el

Van, amikor a szó nem elég. Amikor nem tudjuk megfelelően szavakba önteni, amit érzünk. Amikor nem vagyunk képesek szavakkal kifejezni gondolatainkat. Ugyanakkor szeretnénk elmondani, mit jelent a másik. Mennyire fontos számunkra, és mennyire fontos életünkben.

napló párkapcsolat szerelem vallomás

Ilyenkor rendszerint a dalt hívjuk segítségül. Annyi csodás, szép szám született a szerelemről, a vallomásról, beszéljenek hát ezek helyettünk!

Ezekkel a különböző műfajú, csodás számokkal, és néhány kedves verssel kívánok mindenkinek varázslatosan szép napot!

Szeretem hallani, mi szívedet nyomja,
Szeretem tudni, mi ennek az oka.
Szeretlek hallgatni, mikor mesélsz nekem,
Szeretlek hallgatni, miközben fogod a kezem.
Szeretem tudni, hogy telik a napod,
Szeretem tudni, milyen lesz holnapod.
Szeretem hallani, miről álmodtál az este,
Szeretem tudni, mitől voltál kétségbe esve.
Szeretem minden óvó mozdulatod,
Szeretem, ahogy felém nyújtod karod,
Szeretem, ahogy magadhoz ölelsz,
Szeretem, ahogy szinte követelsz.
Szeretem, ahogy vígan mosolyogsz,
Szeretem, ahogy boldogan ragyogsz.
Szeretem válladra hajtani fejem,
Szeretem, ahogy simogatod a lelkem.
Szeretem Veled átélni apró örömeid,
Szeretem látni vidáman csillogó szemeid.
Szeretem érezni, hogy boldog vagy velem,
Szeretném tudatni, hogy mindez jó nekem.

Szívembe zárlak,
  Lelkembe égetlek,
    Fejemben látlak,
      Testemmel kívánlak.

        Közel érezlek,
          Bár messze vagy,
            Megkönnyezlek,
              Ha velem vagy.

                 Szemem csukva,
                   Lelkem nyitva,
                     Kezem nyújtom
                        Álmaimba…

Csendesen merengek,
az ablakon kitekintek.
Nézek a messzeségbe,
fel a csillagos égre.
Szívemben hálát érzek,
lelkemben nyugalmat.
Tíz imát mondok érted
és egy fogadalmat.

0 Tovább

Ha elmúlik karácsony

Az egyik legszebb dal.

0 Tovább

Csodás, varázslatos ünnepet!

Csak mert szép, csak mert szívet-lelket melengető. :-)

napló karácsony ünnep emberi kapcsolatok

napló karácsony ünnep emberi kapcsolatok

napló karácsony ünnep emberi kapcsolatok

napló karácsony ünnep emberi kapcsolatok

napló karácsony ünnep emberi kapcsolatok

0 Tovább

Boldog Karácsonyt!

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat karácsony szeretet ünnep

Elérkezett a nap, amit oly sokan vártunk!
Elérkezett, amire annyira vágytunk!
Együtt ülhetünk ma terített asztalnál,
Ami roskadozva finom étkeket kínál.
Boldogság költözik szívünkbe,
Önfeledt öröm a lelkünkbe,
Csillogó könnycsepp a szemünkbe,
Sugárzó szeretet Mindünkbe.

Boldog, békés, áldott, szeretettel teli karácsonyi ünnepeket kívánok!

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat karácsony szeretet ünnep

0 Tovább

Karácsonyi dalok

Dalösszeállítással szeretném kellemesebbé, szeretetteljesebbé tenni az ünnepi készülődést.
Mindenkinek sok boldogságot kívánok!

A legkedvesebb dal, legaranyosabb feldolgozása:

A legismertebb karácsonyi ének:

Talán a legszebb... legalábbis számomra:

Ady Endre versének feldolgozása. Gyönyörű!

Hagyományos, elhagyhatatlan dal:

Három királyok...

Ritmikus és modern! :-)

0 Tovább

Óh, Doktor Úr!

Itt a karácsony. Aztán újév. Az ünnepek, melyektől szinte minden egyedülálló fél. Senki nem szeret egyedül lenni, főleg nem ezeken a napokon.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok ünnep karácsony egyedüllét magány mosoly boldogság

Hiába a család, a barátok, ilyenkor általában mit sem számít mindez. Egyedül kell elmenni egy ünnepi vacsorára, ahol sokan érdeklődve fürkészik tekintetünket, ki nyíltan, ki burkoltan, de rákérdez, nincs valaki láthatáron? Kellemetlen. Ha pedig még család sincs, és valóban egyedül ülünk szentestén, egyedül lessük kisírt szemekkel a karácsonyfánkat, vagy épp az üres szobát, mert még fát sem volt lelki erőnk állítani… na az maga a pokol.

A barátokra általában ilyenkor ritkán számíthatunk. Mindenki a saját családjával ünnepel, ez családi ünnep. Rendszerint nem is érezzük jól magunkat, és sokszor mentjük ki magunk valami indokkal, ha netán meghívást is kapunk tőlük. Ez nem a barátokról szól. Mi is érezzük. És nem akarunk tolakodni.

A társkereső irodák ilyenkor tele vannak. Az internetes társkeresőkre is sokkal többen regisztrálnak ezekben az időkben. Mert ha nem is igaz társra lelnek ilyenkor, de akkor is kell valaki, akivel ha másképp nem, de legalább virtuálisan lehet beszélgetni. Ha pedig egy kellemesen eltöltött vacsora, közös kávézás lesz belőle, már megérte. Ha netán ennél több, akkor szóhoz sem jutunk!

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok ünnep karácsony egyedüllét magány mosoly boldogság

Az Internetes társkeresésről korábban már írtam, talán mások számára is hasznos tanácsokat lehet olvasni abban a posztomban.

Senki sem szeret egyedül lenni. Mindenki vágyik valakire, akihez hozzábújhat, akire rámosolyoghat, vagy akivel karöltve végigsétál az utcán, a város díszeit, színeit, fényeit szemlélve.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok ünnep karácsony egyedüllét magány mosoly boldogság

Persze aki egyedül van, tegyen ellene! Próbálja más társaságát keresni. Sosem lehet tudni, mikor találunk rá életünk párjára.

Ha mégis egyedül töltenénk az ünnepet, legalább békében tegyük. Hallgassunk kellemes dalokat, nézzünk minél több filmet, lelkesítsük, szórakoztassuk  magunkat, gyorsabban és jobban telik így az idő. Ne búsuljunk, mert ez az, amit nem tehetünk! Semmi rossz nem tart örökké!  Mindig, mindig kisüt a nap! Mosolyogjunk a világba, és mutassuk meg, csakazértis boldogok vagyunk!

Mindenkinek szeretetteljes, boldog ünnepeket kívánok!

0 Tovább

Advent negyedik vasárnapja

Már csak néhány nap van hátra karácsonyig. Már alig kell párat aludnunk, és mindenki boldogan, szeretettel ülhet le az ünnepi asztalhoz, bonthatja a gondosan becsomagolt ajándékokat. Csilloghatnak a vidám gyermekszemek, megpillantva a csodás ajándékokat.

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat advent karácsony

Gyújtsuk meg hát az utolsó, a negyedik gyertyánkat is az Adventi koszorún. Közben gondoljunk szeretteinkre. Gondoljunk a csodás percekre, miket együtt élhettünk meg. Teljen meg szívünk szeretettel, napunk vidámsággal.

Most már valóban csak az utolsó simítások vannak az ünnepi készülődésből. Már valóban alig marad idő, mikor önfeledten élvezhetjük egymás társaságát. Még ezt az utolsó vasárnapot használjuk ki egy közös nagy sétára. Bújjunk össze, és képzeljük el, néhány nap múlva mekkora örömöt fogunk látni a másik arcán.

Nagyon szép napot kívánok mindenkinek! Áldott készülődést!

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat advent karácsony

0 Tovább

7vége

Beköszöntött a hideg, esős idő. Menetrend szerint megérkezett. A hóesés ugyan még várat magára. Ezzel egyidejűleg átalakulnak a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeink. Némiképp beszűkülnek. Mondhatni teljesen átalakulnak.

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat eső hétvége hideg tél karácsony

A karácsony közeledtével beállt az őrület. A szabadtéri programok nagy részének lőttek. A szalonnasütés ideje leáldozott. Ellenben sokan azt hiszik, hogy ilyenkor ötször annyit kell enni, főzni, sütni, mert mindenki gyomor térfogata jelentősen megnőtt. Sokan úgy vásárolnak, mintha világvége lenne, vagy legalábbis az elkövetkező időben nem lehetne kapni semmit. Őrült tömeg az áruházakban, tülekedés, türelmetlenkedés, megjelentek a karácsonyi hangulat gyilkosok.

Bár hűvösben is fontos kimozdulni, nagyokat sétálni a természetben, de az eső kifejezetten nem a barátunk. Amikor esik, akkor a lehető legjobb otthon maradni, vagy olyan baráti és családi programokat szervezni, ami mindenképp zárt helyhez kötött.

Aki  nem adja át magát a karácsony előtti örületnek, és valóban hangulatosan, harmónikusan, szeretetben és boldogságban szeretné eltölteni ezeket a napokat, sok lehetőség közül választhatnak.

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat eső hétvége hideg tél karácsony

Eljött az ideje, hogy leporoljuk és elővegyük könyveinket. Avagy beiratkozzunk egy könyvtárba. Ez utóbbi némiképp kényelmesebb megoldás. A nappalok rövidülésével, a korai sötétedéssel óhatatlanul együtt jár, hogy este hamarabb vackoljuk be magunkat az ágyba. Elalvás előtt izgalmas kézbe venni egy-egy jó könyvet. Lelkünket, szellemünket mindenképp melengeti az olvasás.

Persze esti elfoglaltságot - ki-ki vérmérséklete szerint - mást is találhat. De ebbe most ne menjünk bele. :-)

Amennyiben társas elfoglaltságban gondolkodunk, izgalmasak és szórakoztatóak lehetnek a különböző kártyajátékok, társasjátékok. Nem csak gyermekeknek. Felüdülést jelenthet együtt nevetni, szórakozni szeretteinkkel.

A nyári nagy melegben talán nem okoz akkora élvezetet a forró sütő előtti ténykedés, mint ebben az időben. Ki ne szeretné a süteményeket, különböző finomságokat? Csodás dolog meglepni magunkat, családunkat és barátainkat egy-egy édes nyalánksággal. Avagy sóssal is persze. Ki-ki ízlése szerint. Amennyiben együtt készítjük el azokat, nem csak a közös fogyasztás okozhat örömet, de már maga az alkotás is felüdülés lehet.

Előkerülhetnek a szekrény mélyére gondosan elcsomagolt, félbehagyott kézimunkák, kötés, horgolás, hímzések. Karácsony közeledtére gondolva amúgy is hasznos lehet effajta ajándékok készítése. Vagy egyszerűen csak praktikus, mindamellett, hogy kellemes időtöltés is.

Ha nincs kreatívabb ötletünk (vagy kedvünk máshoz), akkor a fárasztó nap után bevackolhatjuk magunkat a tévé elé. Nem feltétlenül a híradó a legszórakoztatóbb műsor, bár kétségtelen, hogy tudni kell a világban történtekről. Az esténket nem az fogja feldobni. Szórakoztatóbb lehet akár egy film, akár egy könnyed, humoros sorozat megnézése. A nap levezetéseként ellazulhatunk testileg, szellemileg egyaránt.

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat eső hétvége hideg tél karácsony

Rengeteg lehetőségünk van szabadidőnk kellemes eltöltésére. Egy dolgot azonban nem tehetünk: nem szabad csüggedni, leengedni, sem lehangoltan bámulni a plafont. Csak a tél köszöntött be, nem a világvége! :-)

0 Tovább

15 érv, hogy mosolyogva várd az ünnepet!

Hamarosan beköszönt a karácsony. Eltelt ismét egy év, gyorsan röpül az idő. Még csak most szedtük le a fáról a díszeket, még csak most tüntettük el a szőnyegpadlóból a fenyőfa tűleveleit, de máris ismét fát állítunk, máris előszedjük a gondosan elcsomagolt kellékeket.

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat ünnep karácsony öröm boldogság mosoly

A bevásárláson, az ajándék készítésen és csomagoláson talán már sokan túl vannak. Már a lakás különböző rejtekhelyein várják a kisebb-nagyobb csomagok, hogy elérkezzen az idő, és központi figyelmet nyerjenek. Izgatottan várjuk, hogy ki mit szól majd hozzájuk.

Mégis oly sok emberbe ilyenkor szomorúság, bánat költözik. Mégis sokan szoronganak, feszültek, s így nem tudják önfeledten élvezni a készülődés örömeit. Ne tegyék! Ez az év legszebb ünnepe! Akkor is, ha egyedül készülünk megélni mindezt, akkor is, ha nagycsaláddal vagyunk körbevéve. Mindenképp szép, csodálatos, ne hagyjuk, hogy elveszítse varázsát, ne hagyjuk, hogy bármi is tönkretegye ezt!

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat ünnep karácsony öröm boldogság mosoly

Mosolyogva, örömmel várd az ünnepet!
 

  1. Akkor is elérkezik, ha szorongva, feszülten várod!
     
  2. Sokkal jobban fogod érezni magad, ha közben mosolyogsz!
     
  3. Mosolyoddal másnak is kellemes perceket okozol!
     
  4. Ha kitárod a szíved-lelked, sokszorosan megtérül!
     
  5. Hatványozott számban kapod vissza a mosolyt, jókedvet, és jókívánságokat, amiket ilyenkor mások felé sugárzol!
     
  6. Ha boldogság és kiegyensúlyozottság árad belőled, azzal másokat is megnyugtatsz, akaratlanul is mosolyt csalva arcukra!
     
  7. Gördülékenyebben veszed az akadályokat!
     
  8. Minden gond nélkül nekifutsz újra és újra, ha elakadnál!
     
  9. Nem fogsz mérgelődni, ha valami mégsem a terveid szerint alakul!
     
  10. Szeretettel a szívedben könnyebb elaludni, szépeket álmodni, és reggel korán kelni!
     
  11. Mosolyogva nem a feladatot, a kötelességet és a karcsú pénztárcádat látod, hanem az ünnep szépségeit!
     
  12. Mosolyogva készített ételbe, süteménybe a szíved összes szeretetét is belesütöd!
     
  13. Mosollyal az arcodon nem elriasztod magadtól az embereket, szeretteidet, hanem magadhoz vonzod!
     
  14. Mosolyoddal boldoggá és szebbé teszed az ünnepet mások számára is!
     
  15. Ne feledd, mosollyal az arcodon szebb vagy! Szebben csillog a szemed is!

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat ünnep karácsony öröm boldogság mosoly

Mindig, mindenbe lehet örömöt találni, boldogságot lelni, és csakazértis megmutatni a világnak, hogy képesek vagyunk boldog lenni, az élet minden problémája ellenére is!

Örülj és légy boldog karácsonykor! Az ünnepet és a vele járó készülődést is beleértve. Sokkal jobban fogod érezni magad! Próbáld ki!

0 Tovább

Advent harmadik vasárnapja

Szép napra virradtunk! Hosszú hét van mögöttünk, és egy picikét lehet ma csak pihenni, de azért ne hagyjuk, hogy bármi is elvegye a jókedvünket! Mosolyogjunk bele a világba, gondoljunk a szeretteinkre!

napló emberi kapcsolatok advent karácsony

Mostanra már talán mindenkinek megvásároltuk az ajándékot. Az ügyesek már díszes csomagolásba is öltöztették azokat. Talán a női fejekben összeállt az ünnepi menü, a készítendő sütemények listája is. Talán olyan is van a választottak között, ami több napra is elegendő, felmelegítve is finom, nem csak frissen készítve, így remélhetőleg a nők is tudnak majd az ünnepek alatt pihenni. Nekik is kijár az egész éves hajtás után, hogy egy picit magukra is legyen idejük, ne csak a konyhában szorgoskodjanak.

Ma még lesz alkalom a karácsonyi vásárokra kinézni. Nem feltétlenül azért, hogy még néhány, időnként teljesen haszontalan kis csecse-becsét vásároljunk, sokkal inkább azért, hogy a varázslatos hangulatát élvezzük, a feldíszített környezetet megcsodáljuk, karácsonyi zenét hallgatva közben. Jó beleszippantani a friss hideg levegőbe, miközben meleg sállal a nyakunkban, kötött sapkával a fejünkön sétálunk.

Szeretem a vásárok hangulatát. Szeretem érezni a sült gesztenye, vagy épp a forró bor illatát. Hiába vannak sokan, ott valahogy mégis mintha megállt volna az idő. Senki nem siet, mindenki átéli, megéli a pillanatot. Szeretek ilyenkor párommal lenni, lassan sétálva végignézni a portékát. Ez szinte hozzátartozik a karácsonyi előjátékhoz. Megalapozza a karácsonyi hangulatot. Kell ez a szívemnek-lelkemnek egyaránt.

Hazatérve persze ne feledjük meggyújtani a harmadik gyertyát! Tudjuk, hogy ez a varázslat a karácsony közeledtét jelenti.

Mindenkinek békés, boldog napot kívánok!

napló emberi kapcsolatok advent karácsony

0 Tovább

Advent második vasárnapja

Na ezt is megértük! Van aki számára ez egészen meglepő! Loholunk, versenyt futunk az idővel, no és a pénztárcánkkal is. Képtelen dolgokat vagyunk képesek megvalósítani, csodát és varázslatot hozunk létre. Már-már úgy érezzük, végünk, de még annyi időnk van karácsonyig! Szóval nyugodtan lassíthatunk is egy kicsit akár.

Ma olyan szerencsések vagyunk, hogy nem csupán Advent második vasárnapját ünnepelhetjük, meggyújtva a második gyertyát, hanem ma reggel még a Mikulás is bekukkantott otthonainkba. Ritkán adódik, hogy e két esemény egy napon legyen!

Nyugodtan dőljünk hátra, pihenjünk meg egy kicsit, és egyszerűen élvezzük e nap örömét!

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat advent mikulás gyertya

0 Tovább

Mikulás

Ha jók voltatok, ha elég sok és jó posztot készítettetek, ha nem írtatok mások számára bosszantó és lelketlen hozzászólásokat, akkor talán, talán ma hajnalban Ti is találtok valamit a kikészített csizmátokban! Na menjetek, és nézzétek meg gyorsan!

napló emberi kapcsolatok mikulás

Mindenkinek kellemes napot kívánok!

0 Tovább

Advent első vasárnapja

Elérkezett Advent első vasárnapja. Ki várta, ki nem, de megállíthatatlanul itt van. Legtöbben feldíszítjük a már nagytakarításon átesett otthonunkat. Ablakokat is festünk, vagy épp kitesszük a leporolt világítást. Csinosítjuk még egy kicsit a szobát, felkerülnek, kikerülnek az apró díszek, és persze az elengedhetetlen adventi koszorú is asztalunk dísze lesz.

emberi kapcsolatok párkapcsolat advent koszorú

Bájosan szép alkotások születnek. Végül körbenézve hatalmas elégedettség, nyugalom és büszkeség árasztja el lelkünket. Általában…

Készülünk a karácsonyra. Hitünk és vallásunk szerint. Mert bár ez vallási ünnep, mégis mindenki készülődik. Sokan már túl vannak az ajándékok vásárlásain, mások meg épp most fognak majd neki. Persze mindig akad, aki a legutolsó pillanatra hagyja ezt is, és szenteste délelőttjét tartja a legalkalmasabb időpontnak erre. Végül minden időben a fa alá kerül. Remélhetőleg…

A gyerekek szorgosan írják Jézuskának szóló kívánságaikat. Hiszik, hogy amit nagyon és mélyen akarnak, megkapják. A felnőttek azon vannak, hogy szép és gazdag napokat varázsoljanak gyermekeiknek. Mindenki készülődik, ki így, ki úgy.

emberi kapcsolatok párkapcsolat advent koszorú

Persze mindig akad, akinek nem szeretetteljes a készülődés. Aki nyűgnek, feladatnak és problémának fogja fel. Vannak, akik csak zsörtölődnek a tömeg miatt, az árakon bosszankodnak, vagy azon, hogy épp esik.

Pedig nem szabadna hagyni, hogy bosszúság költözzön a szívünkbe! Mosolyogva, derűsen, szeretteinkre gondolva kellene, hogy teljenek a napok. Ezek is, mint más is. Úgyis elérkezik a karácsony. Miért tesszük tönkre azzal, hogy már előtte leamortizáljuk magunkat, családunkat? Hát ne tegyük!

Ha úgy érezzük, elvesztünk a nehéz hétköznapokban, álljunk meg egy pillanatra! Nézzünk fel az égre, mosolyogjunk egyet, gondoljunk kedvesünkre, gyermekünkre, és máris egy picit szebb lesz a világ!

Nehéz azoknak, akik épp egyedül vannak. Akik egyedül néznek szembe az ünnepekkel. De hiszem, hogy az ember sosincs egyedül! Ha épp nincs is társa, nincs családja valakinek, attól még körbevehetjük magunkat szerető barátokkal! Vagy csak kimehetünk egy-egy vásárra, ahol azonnal emberek között találjuk magunkat. Mindig akad köztük olyam, aki nem siet, aki megpihen, akivel lehet néhány szót váltani, ismeretlenül is. Nem vagyunk egyedül. Senki nincs egyedül. Ne hagyjuk hát el magunkat, és hozzuk ki belőle a lehető legjobbat!

Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy "meg kell tanulni vágyakozni azután, ami a miénk". Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra - ami biztosan megjött. Télen: az első hóesésre. És várakozásunk ettől még semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg: nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni - beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a mienk.
Pilinszky János

Boldog adventi készülődést kívánok! Szeretetben és boldogságban teljen ez az időszak mindenkinek!

emberi kapcsolatok párkapcsolat advent koszorú

0 Tovább

Semmi rossz nem tart örökké

Bár ezt mondogatjuk magunknak, valahogy olykor mégsem hisszük el. Van az az állapot, amikor nem látjuk az alagút végén a fényt. Van az, amikor annyira mélyen vagyunk a gödörben, hogy fogalmunk sincs, hogyan tudnánk onnan kimászni. Amikor valahogy senki nem nyújtja a kezét felénk, nem látjuk a segítő embereket. Amikor valahogy teljesen egyedül találjuk magunkat, és fogalmunk sincs, hová lett a máskor oly nagy embersereg, aki körbevett bennünket. Hová tűntek a barátok, az ismerősök, és hol van Ő, a párunk, a kedvesünk?

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok depresszió szakítás rossz lelkiállapot kétségbeesés

Aztán teljes kétségbeesésünk csak tovább fokozódik. Egyedül vagyunk otthon, s bár tudjuk, hogy sokat segítene, ha emberek között lennénk, nincs kedvünk elhagyni a biztonságosnak vélt meleg lakást. Inkább begubódzunk, egy kiló fagylalttal a tévé elé ülünk, puha takarót terítünk a hátunkra, és bambán bámuljuk a tévében az értelmetlenebbnél értelmetlenebb műsorokat.

Néha azon kapjuk magunkat, hogy könnyeinken át nem is látunk semmit. Majd a következő pillanatban, amikor mégis megpróbáljuk felvenni a tévében zajló események fonalát, kiderül, hogy minden adón épp valami szívfacsaró, romantikus filmet adnak. Azonnal rádöbbenünk, hogy valójában magányosabbnál is magányosabbak vagyunk. Még szarabbul érezzük magunkat.

Kapcsolások sora következik, de nem találunk ennél értelmesebb műsort. Mintha minden és mindenki csak ellenünk szövetkezett volna.

Az eszünk tudja, hogy talán jó lenne felöltözni, és kimenni egy kicsit az utcára, a várost járva talán jobb kedvre derülnénk. Mégis nehéz megmozdulni. Átgondoljuk az egészet. Ahhoz, hogy emberek közé menjünk, össze kellene szedni magunkat. Megkeresni a tusfürdőt és a sampont, némi tisztálkodás és hajmosás után az arcunkat is rendbe tenni, hogy valami emberhez hasonló kinézetet varázsoljunk magunknak, és valamelyest eltakarjuk a pár napja már karikásra sírt szemünk alatt lévő sötét foltokat. Aztán persze valami tiszta ruhát is kellene keresni. A hangsúly a tisztán van. Napok óta nem mostunk, a lakás is szalad. Vajon találnánk?

Mire az egészet végigzongorázzuk a fejünkben, annyira elfáradunk, hogy nincs is kedvünk nekikezdeni az egésznek.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok depresszió szakítás rossz lelkiállapot kétségbeesés

Maradunk inkább a biztonságosnak vélt fotelünkben a tévé előtt bevackolva. A műsor még mindig gyatra, változáson agyalunk.

Leülhetnénk a számítógép elé. A közösségi oldalakon kiposztolt hangulatjelentések és képek mind arról árulkodnak, hogy rajtunk kívül mindenki mennyire boldog. Hogy mindenkinek szuper programja van hétvégére, és mindenkinek remek élete van, élete párjával. Na hát ez az, amire most nagyon nincs szükségünk! Biztosan ezt akarjuk olvasgatni, és lájkolni? Na ne!!

Szóval még mindig nem mozdulunk, maradunk a biztonságos fotelban. Lassan érezzük, hogy éhség gyötri hasunkat, néha meg-megkordul. Kimehetnénk a konyhába, a fagyi már nem elég. Na jó, de hát minek is mennénk ki, amikor napok óta semmit nem vásároltunk, főzésre pedig pláne nem használtuk a konyhát! Öt napos száraz kiflin kívül semmit nem találnánk, az tuti.

Megint csak ott tartunk, hogy semmi értelme megmozdulni, marad a fotel.

Mivel a telefon napok óta néma, már feladjuk, hogy várjuk a hívást. Senki nem keres, senkinek nem hiányzunk. Minek is. Körülöttünk mindenki boldog, mindenkinek van élete. Csak a miénk van romokban. Teljesen romokban. Mivel senkire nem akarjuk rossz kedvünket és teljes lehangoltságunkat rázúdítani, mi sem kezdeményezünk hívást. Egy idő után már lenémítva a szekrény aljára tesszük a telefont. Teljesen felesleges és haszontalan eszköz lett a máskor oly sokat használt készülék.

Még mindig a fotelban. Könnyek közepette. Azon kapjuk magunkat, hogy már napok óta így megy ez. Semmire nem tudjuk rávenni magunkat, minden mozdulat nehéz. Ha egyszer fáj a szív, ez van. Minden értelmét veszti. Az eszünk pontosan tudja, mit kellene csinálni. De képtelen megfelelő utasítást adni a testnek és a szívnek.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok depresszió szakítás rossz lelkiállapot kétségbeesés

Tudjuk, minden fejben dől el. De hát mindig oda lyukadunk ki, hogy mi értelme bárminek is? A lehangoltság és a magány úrrá lesz rajtunk. Elvesztünk. És nem keres senki. Nem hiányzunk senkinek. Senki nem készít leltárt, és nem tudja, hogy mi itt vagyunk, és várunk.

Egy idő után a tévét is kikapcsoljuk, jobb a csend. Csak saját szapora lélegzetvételünket halljuk, ami ütemtelen a testünket meg-megrázó sírástól. Fáj a csend. Ez nem az a jóleső, békés csend, ami nyugalmat hoz, ami megnyugvást, megkönnyebbülést. Ez a csend fájó fajtája, ami szorítja szívünket, lelkünket, mintha satuban lenne az.

Szeretnénk öntudatlanok lenni. Néhány nappal, héttel, hónappal idősebb. Átaludni ezt a kínszenvedést, és akkor felébredni, mikor a lelki béke végre ránk talált.

Igen, vannak bölcsességek, amiket jó lenne megfogadni. Ám igen nehéz! Nekünk is eszünkbe jut néhány.

Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz...!
Dr. Csernus Imre

Nehéz pozitívan a jövőbe tekintenünk, miközben a szívünket kín és szenvedés marcangolja. Emlékek hada lepi el a tudatunkat, és csak gyötör. Kínzó gondolataink vannak, és hiába futunk előle, nincs menekvés. Sok mindent le lehet győzni, sok minden elől el lehet bújni. De önmagunk elől hová meneküljünk?

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok depresszió szakítás rossz lelkiállapot kétségbeesés

Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy...!
Thomas Alva Edison

Biztosan igaz a mondás. De mutassa már meg valaki, legalább azt, hogy hol találjuk, vagy milyen irányba induljunk el? Csak egy égi jelet kérünk, hogy ráleljünk az útra…

Néha kell az ember életébe egy-egy vihar, amely felrázza. Megrettenti. Ami után más életet kezdhet és új céljai lehetnek. Ami után ismét szépnek láthatja a világot...!
Lakatos Levente

Na ezzel nem értünk egyet. Nem kell a vihar, nem kell ez a semmilyen lelkiállapot. Légüres tér. Nem kell, nem kértük, és nincs is rá szükségünk. És nem akarunk új életet, a sajátunkat akarjuk! De azt gyorsan!

Semmi nem tart örökké. Ezt mondják. Olykor nem így érezzük.

Még mindig a fotelben, a biztonságosnak vélt fotelban vagyunk. Arra eszmélünk rá, hogy már napok óta ebben az állapotban. És valahogy jó itt. Talán már nem is akarjuk elhagyni e szigetet. Ez az a hely, ahol nem bántanak. Csend van. Ha nyugalom nem is. Nem akarunk embert látni. Nem kell a külvilág. Nem keressük más társaságát, bár a külvilág sem keresi a miénket.

Lassan belenyugszunk, hogy ez a mi helyünk. Talán ez rendeltetett nekünk. Talán ez a mi küldetésünk. A boldogtalanság. Tudjuk, ki kéne nyitni a szemünk, az ajtót és ablakot, hogy meglássuk a fényt, a természet csodáit... tudjuk. De hát oly nehéz megmozdulni! Napok óta ez a fotel az otthonunk. Az egyetlen biztonságos hely, ahol nem bántanak.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok depresszió szakítás rossz lelkiállapot kétségbeesés

Muszáj felállni innen? Nem süllyedhetünk a biztonságos világába?

0 Tovább

21 jó érv, hogy miért legyél boldog

Sírni talán könnyű. Magunkat sajnálni is egyszerű. Mindig a másikra mutogatva, a másikat hibáztatni. Bűnös kell, valaki, akit okolhatunk nyomorúságunkért. Akkor könnyebb a lelkünknek. Szembenézni önmagunkkal? Belenézve a tükörbe jól kiosztani saját magunkat? Ez nem könnyű feladat. Néha arra is haragszunk, aki csak tükröt tart az arcunk elé, ezzel segítve gyorsabb felismerésünket. Jó esetben később hálásak leszünk érte. Rossz esetben elküldjük gyorsan a búsba a tükrével együtt.

Ha megérkezett a felismerés, bekopogtatott nálunk a „jobban akarok lenni és ezért hajlandó vagyok tenni is” tudat, akkor már könnyebb lesz. Ehhez adnék néhány tanácsot, hogy miért is rázzuk meg gyorsan magunkat, és kaparjuk össze a szemétkupac alján heverő darabjainkat. A végeredmény esetleg egy életvidám, pozitívabb kisugárzású ÉN lesz.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok boldogság szomorúság összeomlás

A lelkesítő seggberúgás
 

  1. Szebb vagy a szemed alatti kisírt karikák nélkül.
     
  2. Jobban áll a mosoly az arcodon, mint a kétségbeesés.
     
  3. A hangos sírásod és a tányértörést már unja a szomszédod, valami jobb műsorért könyörög.
     
  4. A rendszeres, kiegyensúlyozott étrendtől nem leszel csontkollekció. Higgy nekem, már nem divat!
     
  5. Ha vigyorogsz a világra, kivillanthatod a szádban lévő aranykoronát, az irigyeid legnagyobb bánatára.
     
  6. Meglepő mód előkerülhetnek az elveszettnek hitt, szekrény aljára száműzött csinos ruháid.
     
  7. Még lejáratuk előtt elhasználhatod a sminkkészletedet.
     
  8. Végre lesz okod kipróbálni az új hajszárítódat és hajvasalódat. (Persze csak miután megtaláltad a káoszban a samponod.)
     
  9. Ellenségeidet teljesen összezavarhatod boldog és sikeres lelkiállapotoddal.
     
  10. Vidám mosolyod előcsalogatja a szerencsét hozó manókat is.
     
  11. Könnyeid nélkül végre észreveszed, mikor egy helyes, jó humorú és életvidám férfi áll előtted.
     
  12. Végre lesz okod kitakarítani a lakást, és a pókhálók mögött megkeresni az értékeidet.
     
  13. Megtalálva az edénykészleted rádöbbenhetsz, milyen jókat is tudsz főzni!
     
  14. Most már nyugodtan beengedheted a barátnőidet is a lakásba, lesz hová leülniük. (Jó esetben kaját is kapnak.)
     
  15. Megtudhatod, hogy sokkal jobb kipihenten dolgozni, mint a rémálmok gyötörte éjszaka után munkába indulni.
     
  16. Már nem fog zavarni sem az eső, sem ha pocsolyába lépsz. Felőled akár tornádó is átsöpörhet feletted.
     
  17. Ismét élvezheted a shoppingolás örömét, ugyanis lesz okod néhány ruhadarabot beszerezni, amikor megállva a teli szekrényed előtt elfog a „nincs mit felvenned” érzés.
     
  18. Észre fogod venni mások nyomorát, és így már nem is tűnik a sajátod olyan nagynak.
     
  19. Ismét felfedezheted az ölelés és érintés varázslatos világát, rég elfeledett ízét, mely csodaszerként hat megtépázott lelkünkre.
     
  20. A rád vigyázó angyalok végre nyugdíjba mehetnek, vagy legalábbis ledőlhetnek egy délutáni sziesztára.  
     
  21. Valamint ehhez hasonló jó tanácsokat osztogathatsz a „neked bejött az élet” címszóval!

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok boldogság szomorúság összeomlás

Mindezek után nem is igazán értem, miért van annyi letört, bánatos ember a földön?! Ha gondod van, mosolyogj, két pofával bele a világba. Persze ha túlzásokba esel, hamar a zárt osztályon találod magad… ennek előnyeiről majd később, egy újabb posztban szólok.

0 Tovább

Szemetek Párizsra vessétek!

A történelem ismétli önmagát… bár most másképp és másért, de ismét mindenki Párizsra figyel. Sajnos megint gyászba borult egy nemzet, s vele együtt Európa.

Párizsi lövöldözés és robbantás...

Nem lehet szavakat találni az ott történtekre. Ember ember ellen fordult, erre nincs mentség.

Mély gyászba borult a város, még a fények is kialudtak, gyászhoz illőn elsötétedett minden.

Fájdalom a szívekben, kérdések a fejekben.

Őszinte részvétünk mindenkinek!

A franciaországi változásokra (1789)

Nemzetek, országok! kik rút kelepcében
Nyögtök a rabságnak kínos kötelében,
S gyászos koporsóba döntő vas-igátok
Nyakatokról eddig le nem rázhatátok;
Ti is, kiknek vérét a természet kéri,
Hív jobbágyitoknak felszentelt hóhéri!
Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek,
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

( Batsányi János )

0 Tovább

Könnyek zenéje

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor szerettünk távozik, örökre távozik, s nem tehetünk mást, el kell engedjük a kezét. Mindenki találkozik életében a szeretett szülő, rokon, ismerős, barát vagy gyermek halálával, ami bármily elviselhetetlen fájdalom is, de túl kell élnünk, fel kell dolgoznunk valahogy.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok gyász halál temetés

Iszonyatosan tudja tépni a kín a lelkünket, amikor olyan személy távozik az élők sorából, aki nagyon közel állt hozzánk. Borzalmas űr marad utána, amit igyekszünk feldolgozni, elfogadni.

Nincs rá recept, hogy mennyi időbe telik, míg valahogy megszokjuk nélküle. Mint ahogy arra sincs jó tanács, mit érdemes csinálni ahhoz, hogy szívünkön némiképp könnyítsünk a nehéz napokban, órákban. Mindenki másképp éli meg a gyászt, mindenki máshogy fogja fel, mindenki másképp viszonyul hozzá.

Elmúlás

Szörnyű dolog, amikor tragikus hirtelenséggel, váratlanul távozik egy családtagunk, közeli ismerősünk. Amikor nem vagyunk felkészülve erre, amikor még a minap együtt terveztük a közös nyaralást, programot, és váratlanul megkapjuk halálhírét. Vagy épp reggel még puszival váltunk el, s este hiába várjuk haza…

Azonban az sem könnyebb, amikor hosszú szenvedés után hagy itt bennünket. Hosszas ápolása testileg-lelkileg megviseli a családot, és a beteget magát is. A kiszolgáltatottság érzése, amikor tudjuk, a másikra vagyunk utalva, rossz érzés, akkor is, ha szeretettel ápoljuk a másikat.

Gyermek elvesztése maga a tragédia. Mindegy, hány éves korában hal meg gyermekünk, de egy gyermeket eltemetni, nem könnyű feladat. Az életben a gyermeknek túl kell élni a szülőt, jövője, feladata, küldetése van, és amikor mégis itt hagy bennünket, az igazán szívbemarkoló fájdalom.

Amikor szerettünk önkezével vet véget életének, felfoghatatlan számunkra a döntése. Sokszor önvád marja lelkünket, miért nem vettük észre, hogyan segíthettünk volna… Ezer kérdés felmerül bennünk, amivel megelőzhető lett volna a tragédia.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok gyász halál temetés

Megnyugvás

Sikíthatunk, éjszakákon át álomba sírhatjuk magunkat, beletemetkezhetünk a munkába, elköltözhetünk másik házba, tombolhatunk, részegre ihatjuk magunkat, vagy épp hallgatásba merülhetünk. Bármit is teszünk, úgy érezzük, nem tudunk menekülni a fájdalom elől, az rendre vissza-visszatér, és befészkeli magát a napjainkba.

Persze vannak bizonyos nyugtató gondolatok, amivel egy picit könnyebb lehet egy-egy gyászt feldolgozni. Annak ellenére, hogy mindenhogy nehéz, de némi vigaszt azért jelenthet a nehéz napokban.

Sok embert megnyugvással tölt el, amikor megtudja, szerette nem szenvedett, gyorsan hunyta le szemét. Vagy amikor arra gondol, hogy hosszú, szép élete volt, nem ideje korán távozott. Vagy álmában érte a halál, és biztosan nem érezhetett semmit. Az is megnyugvást jelenthet, amikor súlyos betegség és hosszú szenvedés után hal meg szerettünk, hiszen tudjuk, már nem szenved többé, nem érez fájdalmat, és gondolhatjuk, most már jó helyen van. Vagy bár rövid, de annál tartalmasabb, boldog élete volt, hisz mindent megadtunk neki.

Amikor arra koncentrálunk, mit alkotott, milyen eszmei értéket hagyott maga után, amire büszke volt, s így mi is méltán lehetünk büszkék rá. Amikor érdemeit vesszük számba, és próbálunk a jóra, szépre emlékezni.

Míg mások a vallásban találják meg a nyugalmat. A hit sokakat átsegít. Amikor hisszük, hogy van élet a halál után, amikor hisszük, jobb helyre kerültek. Oda, ahol korábban elhunyt szeretteink vigyáznak már rá.

Bármi apróság segíthet, bármi jelenthet kapaszkodót, de valamit találni kell, hogy hétköznapjainkat ne eméssze fel a bánat. Mert bármily nehéz is, tovább kell élni. Nélküle. Bármennyire közel állt hozzánk, bármennyire is támaszkodtunk rá a hétköznapjainkban, tovább kell menni. Fájó szívvel, de tovább kell menni.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok gyász halál temetés

Gyermek felkészítése

Ami talán a legnehezebb feladat, hogy egy kisgyermekkel hogyan értetjük meg egyáltalán a halál gondolatát, hogyan magyarázzuk meg neki, hogy apa-anya, nagyszülő nem jön többé haza. Pedig valahogy el kell mondani neki. Valahogy meg kell magyarázni neki. Kérdez, kíváncsi, és hozzánk fordul segítségért. A felnőttekhez. De hogyan lehet megmagyarázni a megmagyarázhatatlant? Mit lehet, és mit kell ilyen helyzetben mondani?

Mindenki másképp gondolja. Egy dologban egyetértenek, hogy iszonyat nehéz és hálátlan feladat ez. Ugyanakkor ez is egy feladat, amivel meg kell birkózni.

Megoszlanak a környezetemben is a vélemények ezzel kapcsolatban. Van, aki arra esküszik, tartsuk minél távolabb a „haláltól” a gyermeket. Ne vigyük temetésre, kicsit csapjuk be, az elutazott, messze van, távolról figyel rád mesékkel. Ködösen fogalmazzunk, mert ezzel óvjuk a lelkét. Legjobb, ha nem is beszélünk erről, megtörtént, ez a felnőttek nehéz súlya, ne tegyük a gyerekre ennek terhét.

Míg mások azt vallják, hogy mivel a halál életünk része, nem szabad elzárni a gyermeket sem ez elől. Ahogy esküvőre, úgy temetésre is vigyük magunkkal. A maga módján ő is búcsúzzon el. Tanulja meg, tanítsuk meg neki, hogy sajnos ez az élet velejárója. Ne negyven évesen találkozzon először a halállal, ne akkor menjen először temetésre, amikor az feldolgozhatatlan, új, és arculcsapás lesz számára.

Sokat beszélgessünk vele, a saját korosztályához mérten válaszolgassunk az olykor bizarr kérdéseire is. Nosztalgiázzunk, mit tenne, mire gondolna a szeretett családtag egy adott szituációban. Nézegessünk fényképeket, olvassuk el együtt közösen a kedvenc meséket, ahelyett, hogy hallgatásba burkolódznánk. Ne fojtsuk el érzelmeinket, sírjunk előtte, lássa, nekünk is fáj, és így ő is nyitottabb lesz.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok gyász halál temetés

Semmiképp nem szabad becsapni egy gyermeket. Azért, mert nehéz róla beszélni, mert nekünk is fáj, mert patakokban folyik a könnyünk, meg kell válaszolgatni a benne felmerülő kérdéseket. Meg kell tudnia az igazat, mi történt, miért halt meg valaki. Azért, hogy azután képes legyen megtanulni feldolgozni azt.

Örökre sérülhet a lelke a feldolgozatlan gyász miatt. Amikor mi, érett és komoly felnőttek azt hisszük, hogy jót teszünk azzal, ha óvjuk őt, ha nem mondunk el valamit. Pedig lehet, hogy sokkal nagyobb kárt okozunk vele. Ami aztán egész életét végigkíséri.

Nem csak járni, beszélni kell megtanítanunk egy gyermeket. Az életre kell nevelni. Annak minden jó és rossz velejárójával együtt. Hálátlan feladat. Nehéz is. De nem azzal teszünk jót a gyermeknek, ha burokban neveljük, és igyekszünk minden szenvedéstől megóvni, hanem ha igyekszünk felkészíteni minden kínra. Akkor is, ha közben megszakad a szívünk.

Örökre nem tarthatjuk burokban. A légbuborék egyszer megreped...

0 Tovább

Üzenet a kórházból

Mindenem fáj. Zúg a fejem. Nem tudok mozdulni. Nem érzem a levegőt, a friss levegőt. Nem érzek illatokat. Mázsásak a végtagjaim. Nem tudom megemelni a kezem. Nem érzem az időt. Nem tudom, mióta fekhetek így. Mozdulatlanul. Mintha az idő végezete óta így lennék. Mintha mindig is így lettem volna. Aztán lassan visszatérnek annak a napnak az emlékei.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok kóma kórház baleset

Délután volt, fényes nappal. Gyanútlanul sétáltam a hideg, ámde napsütéses időben. Lassan mentem hazafelé. Megfáradtan, az egész napos munka terhét magamon viselve. Ugyanakkor nem volt rossz kedvem. Fejben elvégeztem már a rám váró házimunkákat. Pontosan tudtam, mit fogok csinálni, ha hazaérek. Mindig összeállítom fejemben a sorrendet, a kiváló időbeosztás miatt. Ezért van, hogy este gyorsan elkészülök, és párommal együtt tudunk megnézni még egy filmet, kettecskén, összebújva. Szorosan összebújva. Imádok úgy filmet nézni, miközben átölel. Szeretek a mellkasára feküdni. Most is úgy érzem, ölni tudnék az öleléséért...

Na de ne rohanjunk ennyire messzire. Szóval fejben megterveztem az egész délutánt, estét. Örömmel sétáltam még egy kicsit a napsütésben, hogy a meleg cirógassa még egy picit az arcomat. Járdán mentem, nem volt már kereszteződés, amin át kellett volna haladnom. Innen már csak egyenes út vezetett a házig. Kicsit talán elbambultam, elméláztam, a gondolataimba vesztem.

Egyszer csak egy fékcsikorgás, hangos, éles hang, egy csattanás, és már csak a hideg aszfaltra emlékszem, hogy fázok, nagyon fázok, majd minden elsötétedik. Mostanáig. A köztes idő kiesett. A történteket most állítom össze a fejemben. Apró mozaikkockákat rakosgatok össze, mint egy kirakós játékkal, úgy játszom.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok kóma kórház baleset

Hallom, ahogy a nővérek összesúgnak. Ittas volt a sofőr, és rettentően gyorsan hajtott. Miután szembe ment a forgalommal, és összeütközött a szembejövő autóval, a járdára dobta a lendület a kocsit. Ez a szerencsétlen pont rossz helyen volt. Nem tehet róla.

Na puff! Szóval ezért vagyok itt. Találkoztam egy autóval. Randim volt vele. A puhatestű és vas találkozásából nem én fogok győztesen kikerülni, az már biztos. Ennek köszönhető, hogy ennyire szarul érzem magam. Némiképp megmagyarázza a dolgokat. Már értem, miért fáj mindenem, miért nem tudok mozdulni.

Aztán elcsípek egy újabb beszélgetést. A vétkes sofőr gyorsan, idő előtt távozott a helyszínről. Nem valószínű, hogy azért, mert megbánta volna tettét. Inkább csak fel sem tudta fogni azt. Otthagyott a járdán fekve, élettelenül. Járókelők léptek oda hozzám, és ők értesítették a mentőket. Aztán szerencsére a rendőrség gyorsan megtalálta, és előállította. Na nem mintha ez rajtam már segítene. Én összetörtem, hisz kivasalt.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok kóma kórház baleset

Nem tudok rá haragudni. Úgy vagyok vele, majd a lelkiismeretével számoljon el. Nem én vagyok a bírája. Egyelőre mozdulni sem bírok. Nemhogy ítélkezni. Bár fel nem foghatom, miért ül valaki ittasan a volán mögé, de valahogy most nincs erőm ezzel foglalkozni.

Biztosan nem tudja, hogy túlélő vagyok. Sok minden történt már az életemben. Ennél komolyabb dolgok is. Mindig felépültem. Mindig mindent túléltem. Mások azt mondják, hogy szerencsés vagyok. Hát én ilyenkor nem ezt érzem.

Rendre megmagyarázzák nekem: nincs maradandó sérülésed. A tudatod is tiszta. Igaz, hogy sokadjára tanulsz meg járni, míg más általában csak egyszer az életben. De szerencsés vagy, mert még itt vagy, épen, ha éppen nem is egyben. Erre mondják, hát igen, minden nézőpont kérdése! Néha szívesen cserélnék velük! Nézzük, akkor is fenntartják-e vajon a véleményüket?!

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok kóma kórház baleset

Most is összeraktak az orvosok, míg öntudatlan voltam. Jó munkát végeztek. Már csak regenerálódnom kell. És persze járni tanulni. A fejemben majd én rakok rendet, idővel. Az egy hosszabb folyamat.

Párom sokat ül a  betegágyam mellett. Most épp nincs itt, biztosan lepihent. Ráfér. Nyúzott, és gondterhelt a lelkem. Biztosan megviselték a velem történtek. Aludnia kell. De örülök, mikor itt van, megnyugszom tőle. Órákig csak fogja a kezem, és némán figyel. Szeretem, s tudom, ő is szeret engem. Angyal vagyok számára, egy égi tünemény, legalábbis nagyon remélem.

Most nagyon fáradt vagyok. Kimerültnek érzem magam. Aludni szeretnék, csak még egy kicsit. Olyan gyenge vagyok. És egyedül.

Mi ez a nagy rohangálás körülöttem? Miért jött be hirtelen ennyi ember? Körbenézek a kórteremben. Orvosok hajolnak fölém, nővérek igazítják meg a fejem alatt a párnát, számban a csövet, ellenőrzik a kezembe folyó infúziót, miközben a monitor ütemesen ugyanazt a hangot hallatja. Aztán az egyik orvos megszólal: vészriasztás, még nem tért magához. Állapota stabil, bár még életveszélyes.

Úgy látszik, ők még nem tudják, hogy itt vagyok...

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok kóma kórház baleset

0 Tovább

Ketten egyedül

Van, hogy nincs semmi programom hétvégére. Úgy alakul, hogy egyedül leszek. Eltölthetném hasznosan is házimunkával az időm, elüthetném bárhogy a rám szakadt szabadságomat. Ám mégsem szeretnék egyedül lenni. Valahogy eluralkodik az az érzés rajtam, hogy legyen mellettem valaki. Legyen itt velem valaki, akire néha ránézhetek, akit néha megszólíthatok.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok barátság szerelem egyedül együtt

Néha csak úgy rendezünk egy ilyen érdekes délutánt barátnőmmel. Összejövünk, minden különösebb indok és program nélkül. Ilyenkor bár egy lakásban, egy szobában vagyunk, ámde mindketten tesszük a dolgunkat.

A szobában szól a tévé, de semmi konkrét filmet nem nézünk rajta. Inkább csak háttérzajként használjuk. A konyhában fő az ebéd, néha kimegyek, megkavarom, felügyelem, le ne égjen. Közben mindkettőnk laptopja bekapcsolva, és dolgozunk.

Mindketten éljük saját kis életünket, haladunk a munkával is, töretlenül előre.  

A munka végeztével csak nézelődünk a neten. Szórakozunk, beszélgetünk a távoli ismerősökkel. Néha azért persze egymással is eszmét cserélünk, bár ilyenkor ezek a találkozások nem a mi beszélgetéseinkről szólnak. Ilyenkor egy kicsit saját világunkba merülünk.

Időnként megosztjuk egymással, ha arra érdemes dolgot találunk. Néha kikérjük egymás véleményét. Néha csak összenézünk, egymásra mosolygunk. Máskor meg csendesen ütjük a billentyűzetet, és szinte halljuk egymás lélegzetvételét.

Néha jó így együtt. Néha nem kellenek a komoly, lelki beszélgetések. Ugyanakkor mégsem szeretnénk egyedül lenni. Erre találtuk ki ezt a megoldást, amikor valójában ketten vagyunk egyedül. Ketten egy helyen, de mégis egyedül. Ketten egyedül.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok barátság szerelem egyedül együtt

Időnként ezt párommal is alkalmazzuk. Időnként nem megyünk sehová, lényegében nem csinálunk semmit. Itthon vagyunk, ketten egyedül.

Ugyanakkor mégis sokat teszünk. Nem ülünk egymás nyakán. Bár együtt vagyunk, de mégis egy kicsit szabadjára engedjük a másikat. Egy kis teret adunk egymásnak. Egy kis különlétet. Ezzel is építve kapcsolatunkat, erősítve azt.

Olykor odalépek hozzá, és átölelem. Máskor csak puszit lehelek a homlokára.  Néha leteszek elé egy szelet süteményt. Vagy telitöltöm a megürült poharát.

Máskor ő jön oda hozzám, megsimogat, vagy épp csak megérint. Egymásra mosolygunk. Tekintetünk találkozik, és némán szót értünk egymással.

Figyelünk egymásra, mégis egy picit távol vagyunk. Jó magam mellett tudni, de mégsem érezzük, hogy megfojtjuk egymást jelenlétünkkel.

Kellenek ezek az együttlétek is. Idővel megtanultuk, hogy ezek éppoly fontosak, mint mikor hosszasan beszélgetünk, vagy érzékien átöleljük egymást.

Ketten egyedül. Mi csak így nevezzük ezt.

0 Tovább

Enyém, tiéd, miénk

Sokszor nem úgy alakul életünk, mint ahogy azt jó előre elterveztük. Mint amiről gyermekként álmodoztunk. Sokszor teljesen már irányba visz a sorsunk. Új emberek kerülnek utunkba, míg a megszokott, régi ismerősök elmaradnak, kilépnek a nyitva felejtett ajtón. Állandóan igazodni kell a változásokhoz, felvenni a tempót, nem kitérni a változás, az új elől, hanem bátran szembenézni vele. Akkor meglelhetjük azt a csodát, ami ránk talált, ami valójában mindig is bennünk volt. Amit mindenhol kerestünk. Rádöbbenünk, hogy valójában mi magunk vagyunk a csoda.

Ez a történet egy ismerősöm története. Egy jó baráté. Azért osztom meg veletek, mert talán erőt ad másoknak a folytatáshoz. Jó példája annak, hogy mindig van remény.

Házasság

Réges-régen, már magam is alig emlékszem, alig vártam a nagy napot, amikor végre kimondtuk egymásnak az igent, és igen, valóban komolyan gondoltam. Valóban hittem, hogy ez örökre tart, hogy ennél szebb és jobb dolog nem történhet velem az életben. Számtalan engem szerető ember vett körbe, és én hittem, hogy ez nem fog változni. Hittem, hogy most olyan útra tévedtem, amiről egyszerűen nincs letérés.

Csodás időszak következett. A fellegekbe jártam, jártunk, együtt repültünk, és átéltük a csodák minden szintjét. Csak egyetlen dolog hiányzott az életünkből, az pedig a gyermek. Ám ez a csoda váratott magára. Valamiért sehogy sem akart megérkezni.

Első baba

Idővel mégis megtörtént a csoda, és kedves kicsimet hordtam a szívem alatt. Minden percét élveztem! Gondolatban már berendeztem a szobáját, megterveztem a kis életét, szemem előtt láttam szép arcocskáját a lányomnak. Nevet is kapott, bár még mindig pocaklakó volt. Babonából nem rendeztük be ténylegesen a gyermekszobát, de gondolatban már mindene megvolt a kicsimnek.

Egy szörnyű napon mégis azzal kellett szembenéznünk, hogy a csoda, mi hetekig, hónapokig növekedett bennem, nincs többé. Legféltettebb kincsen vesztettem el. Azóta is rengeteget gondolok rá, bár az idő múlásával nyilván másképp. Az érzés nem változott, mikor eszembe jut, még mindig összeszorul a szívem, még mindig látom az arcát, bár egyre halványabban.

Sokáig nem gondoltam gyermekáldásra, sokáig nem is hittem, hogy ez áldás lenne. Valahogy lányommal együtt elvesztettem hitemet is.

Gyermek

Amikor pedig nem készültem, nem is gondoltam rá, szerelmünk idővel kiteljesedett, gyermeket vártunk. Szuper, élvezetes időszak volt, annak ellenére, hogy szorongással is teli. Már maga a várakozás is egy kész csoda! Félelmeimet legyőzve, csak a születendő gyermekre koncentráltam. Néha nagyon intenzíven előtört belőlem a félelem, hogy talán vele is megtörténik, mint a nővérével, míg máskor tudtam, hogy most minden teljesen más, és ezúttal valóban a karjaimba foghatom. Amikor először tarthattam a kezemben a gyermekem, az semmihez nem volt fogható! Na az valóban maga volt a csoda! És bár elmorzsoltam egy hatalmas könnycseppet az arcomon a nővére emlékére, tudtam, azt az időszakot le kell zárni, és erősen a fiamra kell koncentrálnom.

Néhány év múlva megérett bennem a gondolat, hogy nem nőhet fel egyedül, mindenképp szüksége van kistestvérre. Második gyermekünket terveztük, amikor felélénkült bennem az érzés, amit a nővérével éltem át. Soha többé nem akarom azt érezni! Tudtam, hogy belehalok, ha még egy gyermeket elveszítek. Ám le kellett győzni minden bennem rejlő félelmet, át kellett lépni rajtuk, hisz tudtam, az élet megy tovább, és vár még rám egy csoda, legalább egy csoda az életben.

Második gyermekem születésekor már sokkal erősebb voltam, sokkal magabiztosabb. És természetesen nem felejtettem el első, meg nem született gyermekem, bár emléke már halványabban élt bennem.

Veszteség

Sajnos ekkor már kapcsolatunk erősen megromlott a gyermekek apjával. Az elénk kerülő akadályokat nem tudtuk legyőzni. Bármennyire is próbáltuk rendbe hozni a dolgokat, egy idő után ki kellett mondanunk, hogy a gondok maguk alá gyűrtek bennünket. Sok boldog, hosszú év után, két gyönyörű gyermekkel magamra maradtam. Olyan egyedül, hogy fájtak a hétköznapok. Fájtak a napok. Csak az hajtott előre, hogy fel kell nevelnem őket, hogy szeretetre van szükségük, és mindenre, amit csak adni tudok nekik.

Féltem, hogy mennyire tudok helyt állni egymagam, hogyan tudok egyszerre anya és nő lenni. Arról pedig fogalmam sem volt, hogyan leszek képes két gyermekkel ismerkedni, kinyílni, és bárki mást a szívembe engedni.

Úgy gondoltam, hogy a két gyermekemnek szentelem életemet. Ugyanakkor tudtam, hogy élni is szeretnék, és ez nem lehet életcél, akkor sem, ha nagyon fontosak, és mindig is ők lesznek a legfontosabbak számomra. 

Piszok nehéz volt ismét randizni, két gyermek mellett nem jártam szórakozni, nem jártam sehová, nagyon beszűkültek a lehetőségek. Nehéz volt az ismerkedés, úgy éreztem, annyira izgulok, hogy még az első randi előtt feladtam volna sokszor.

Rengeteg érdekes embert sodort utamba az élet, ám a boldogság váratott magára. Senkinél nem éreztem igazán azt, hogy férfiként tudnám tisztelni, fel tudnék nézni rá, és senki esetében nem tudtam elképzelni, hogy fiaim apja lehetne. Mintha tudat alatt bezártam volna a szívem, és a kulcsát jó messzire dobtam volna. Egyszerűen senkit nem engedtem közel magamhoz. Mintha valójában nem akartam volna.

Első kopogás

Amikor már nem görcsöltem, nem gondoltam rá, csak éltem a szürke hétköznapjaimat, akkor kopogtatott az ajtómon a boldogság. Félve nyitottam ajtót, félve engedtem be, félve mertem a szemébe nézni. Aztán sokáig csak farkasszemet néztünk egymással. Vajon ki az erősebb? Ki kapja el előbb a tekintetét? Jelentem, Ő győzött!

Egyszerűen elvesztem! Nem csak a Férfi lépett be az életembe. Vele együtt kaptam nem is egy, de két kislányt is. Akikre tekintvén ugyan sokszor eszembe jut a meg nem született lányom, mégis oly szeretettel tudok rájuk mosolyogni, hogy igazából sosem hittem, ez ennyire könnyű lesz. Annyi boldogságot adnak nekem. Negyvenes éveimben járva nem hittem, hogy még megtörténhet velem, hogy még ennyi csodát tartogat az élet számomra.

Második kopogás

Szinte még fel sem fogtam, mekkora szerencsében részesültem, élveztem a hétköznapokat, immár nagycsaládosként, négy gyermekkel és egy csodálatos férjjel, amikor ismét kopogtattak. Örömmel és felbecsülhetetlen boldogsággal nyitottam ajtót. Az élet megajándékozott egy ikerpárral! Felejthetetlen élmény volt immár négy kicsi gyermekkel várni az ikreket, ugyanakkor bizton tudtam, hogy semmi baj nem lehet. A gyerekek rengeteget segítettek, a férjem csodás apa, szerető és társ lévén erején felül mellettem állt. Ilyen boldogság közepette bővült a családunk két pici gyermekkel.

Nagy család

Érdekes családban élünk. Hivatalosan elmondhatjuk, hogy van enyém, tiéd, és miénk is benne. Ám tiszta szívemből szeretem minden gyermekem, attól függetlenül, kinek ki az apja-anyja. Mi így vagyunk egy család, így vagyunk boldogok. Ettől vagyunk olyan erősek.

Köszönöm Élet, hogy minden nehézség ellenére addig kopogtál az ajtómon, míg ki nem nyitottam azt!

0 Tovább

Amikor felszínre tör a kultúra

Egy korábbi posztomban foglalkoztam már a bringások és a puhatestűek kapcsolatával. Akkor is, mint máskor, sokakat megmozgatott ez a téma. Sajnos a ma reggel történtek miatt ismét aktuális lett, ezért megint tollat, azaz billentyűzetet ragadok miatta.

Az emberi hülyeség határtalan! Valaki ezt újfent bebizonyította nekem.

Gyanútlanul, ámde kellő körültekintéssel megyek át egy szabályos zöld jelzésen, egy gyalogátkelőn. Ismétlem, gyalogátkelőn, kerékpárút a közelben nincs. Aki nem jött volna rá, én volnék a puhatestű…

Már majdnem elértem a túloldalon lévő járdaszigetet (a lámpa még mindig zöld, itt elég hosszan az), amikor hangtalanul, hátulról, jobb oldalról megkerül egy bringás, és ici-pici ívben előttem balra kanyarodik, ráfordulva így a zebráról az útestre, ott folytatva tovább útját. Nekem kellett hátralépni az úttesten lévő zebrán (!), hogy nehogy a lábfejemen hajtson keresztül! Aztán a könyökével lök még rajtam egyet, csak a biztonság kedvéért…

Röpke pillanatra kihagy a szívverésem, de aztán mégis úgy dönt, tovább folytatja megszokott működését. Szinte az első levegővétellel élesen beszólok neki, kérlelve, üssön már el, annyira szeretnék a sürgősségi osztályon kikötni!

Talán értette a hangsúlyt, talán érezhető volt az irónia. Humorérzékkel nem rendelkezett. Visszafordul sebtében, és gyorsan leparasztoz. És még sértődötten hozzáteszi, hogy hülye vagyok, hát nem látom, hogy dolgozni megy?

Nos, nem vagyok. Azonban azt sem látom, hogy dolgozni megy. Talán ennek látható nyomai vannak? Nem vélem felfedezni rajta. Mint ahogy az összefüggést sem a mondandója és a történtek között.

Nem tudtunk több szót váltani, mivel gyorsan eltekert a helyszínről. Magamban morfondíroztam tovább. Az, hogy figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy tolni kellene a kerékpárt, hagyján. De hogy úgy véli, amiért munkába siet, az már feljogosítja, hogy közben elüssön egy-két gyanútlan járókelőt?! No és miért vagyok paraszt? Mert szabályosan közlekedem? És mi történt volna, ha a hátam mögött kanyarodik balra? Úgy talán útban sem lettem volna neki.. Dőlnek belőlem a megválaszolatlan kérdések.

Nem vagyok erőszakos emberke. De olyan nagyon szívesen lekaptam volna a nyeregből, hátsójába felhelyezve a kormányrudat örömmel elmagyaráztam volna neki a közlekedés és a viselkedés alapvető szabályait. Majd rájöttem, hogy felesleges. Nem értette volna. Hisz nincs agya. Nem tudta volna mivel értelmezni a számat elhagyó hangokat.

Szóval vettem egy mély levegőt, és mosolyogva tovább indultam. Csakazértis boldog leszek, és senki nem hozhat ki a béketűrésemből!

Még átsuhant az agyamon, hogy vajon mi történik, ha a következő kereszteződésnél egy kamionnal találkozik…

1 Tovább

Nem jön álom a szememre

Hová lettél Álommanó?! Teszem fel a sokadik nap a kérdést magamnak, de válasz nem érkezik. Eltűnt, elköltözött, vagy csak előlem bujkál. Mindenesetre én már jó rég nem láttam.

Amikor napok óta nemcsak az elalvás megy nehezen, de ha végre, valamiféle csoda folytán sikerül, akkor folyton felébredsz, akkor nem csupán álmos, és kialvatlan leszel, de az x. nap után még kimerült, feszült is.

Eleinte próbálkozik az ember fia bárányokat számolni. Teljesen haszontalan cselekedet. Aztán megfordul a fejében, hogy talán testileg-lelkileg jobban le kellene strapálnia magát, hogy estére kellőnek fáradtan zuhanjon az ágyba. Mindent megtesz ezért. Sokat dolgozik, de még hétvégén is minden lehetetlen feladatot bevállal. Hosszú séták, túra, este pedig még egy kiadós torna is. Amolyan izzadok és kifulladok. Épp csak cigánykerék nincs a feladatok között.

Elérkezik az este, álmosság és fáradtság van, alvás nincs. Forgolódás, izzadás, plafonnézegetés, agykattogás, óranézegetés az bezzeg van! Négy ilyen óra az ágyban, és az az érzése az embernek, hogy el kell hagynia azt, menekülni, de gyorsan! Bármit, csak ezt a szenvedést ne!

A nappalok a szokásosak. Sok munka, ismét séta, torna, mert hát az emberfia mindent megtesz a jó közérzetért. Ismerősök ajánlására gyógyteák iszogatása. Illóolajok használata. Ágyneműcsere. Alvás előtti szellőztetés. Hőmérséklet idealizálása. Az agyamat is megpróbálom átprogramozni, azt vélték mondani, ott lehet a bibi. Kellően fáradtnak és álmosnak érzem magam. Na most talán!

Este. Semmi. Hosszú órák telnek el forgolódással. Mintha az évek alatt kényelmesnek talált párna kényelmetlen lenne. A puha meleg takaró alatt fázik az ember, valaki kicserélte azt? Páromhoz simulás eleinte sokat segített, de már ez a módszer sem válik be. Egy idő után minden csődöt mond, és úgy dől össze az évek alatt jól bejáratott módszer, mint egy kártyavár. Néhány óra szenvedés, majd ismét inkább felkelek.

Agyalhatok rajta, mit rontottam el. Miért nem működök üzemszerűen? Igen, én is tudom, minden agyban dől el. Higgyétek el, az x. nap után már nagyon vágyom az alvást, baromira akarom! A szándékkal nincs gond! Valahogy a megvalósítás azonban nem megy.

Kimerültség, feszkó, álmos fej. Mint egy zombi, lassan olyan vagyok nappal. Éjszakákkal együtt a nappalok is megváltoztak. Ismét felteszem a kérdést, Álommanó hová lettél? Miért hagytál el? Semmi válasz. Disszidált.

Ha arra megy ki a játék, mikor adom fel, nem tudom. Meddig bírja az ember alvás nélkül? Megpróbáltam utánaolvasni. Szörnyű cikkekre leltem. Kimerültség és a feszültség rossz tanácsadó. Hihetetlen dolgokat művelnek egyesek. Sorozatgyilkos nem óhajtok lenni. Már olvasni sem akarok. Soha többé! Megkeresem azt az átkozott Álommanót! Hajánál fogva rángatom haza, bárhol is legyen!

0 Tovább

Írók muzsikája – avagy blog ajánló következik

Nagy magányomban esténként egyedül ücsörgök a gépem előtt. Lesem az új cikkeket, olvasgatok, szemezgetek. Mivel nem hiszem, hogy egyedüli lény vagyok e föld kerekén, bizony mások posztjait is olvasgatom. Időnként élvezettel teszem ezt, míg máskor beleborzongok. Mivel nem vagyok önző, sokszor meg is osztom őket a közösségi oldalamon. Hagy említsek meg néhányat a teljesség igénye nélkül. Azokat, amelyek szívemhez oly közel állnak, perzselik azt, hogy már-már éget.

napló emberi kapcsolatok blog írás írók verseny posztok cikkek

Egyszeriember

Régebben leltem rá egy érdekes blogra. Hamar felkeltette az érdeklődésemet, nem utolsósorban a Reblogger maraton himnusz -szal. Ezt követte az egyik legismertebb posztja, a 40-es nők kultusza.

Jó szokásomat megtartva először mindig a szerző profilját nézem meg. Fene tudja, hol szedtem fel ezt a szokást, s mikor ragadt rám, de hát valahogy így alakult.

Egyszeri ember.

Már a bemutatkozása is fenomenális! A névválasztása zseniális! Imádom a kreatív embereket, akinek van egyénisége, stílusa. Ő aztán nem hazudtolja meg önmagát! Egyedi, eredeti. Olyan szatírákat ír, amire nem túlzottan fogékony emberek keményen osztják. Témaválasztása rendre kiveri a biztosítékot! Még jó, hogy nálunk nem hagyományos biztosíték, hanem kismegszakító van… azt egyszerű visszakapcsolni. :-)

Miért akarnál gyereket?

Rasszista vagyok, és te?

Meglátnád, ha te maradnál itthon a gyerekkel!

Legtalálóbb posztja talán az első eredményhirdetést követően született, az Egyszeri hitvallás címet viseli.

Persze még sorolhatnám, de hát tessék már elolvasni a blogját!

Holdleány

Aztán persze mások is megérintenek. Remek szórakozást és feledhetetlen, kellemes perceket szereznek a Elevenlime néha fanyar meséi. Szintén örülök, hogy néhány kedves szóban jellemezte magát, ezzel picit közelebb kerülve az olvasókhoz.

A Holdleány blogja számtalan szebbnél szebb mesét tartalmaz.

A varázsló

A kívánságok rétje

A két jóbarát tréfája

napló emberi kapcsolatok blog írás írók verseny posztok cikkek

Thank you for és Anyátlanul

VMS két blogot is üzemeltet párhuzamosan. Mindkettőre felfigyeltem, mert mindkettőben hozza remek formáját. Íróként elismerésem ez úton is neki. Bár magáról semmit nem enged sejtetni. :-(

Legismertebb posztja a Thank you for alatt megjelenő Amíg a halál el nem választ címet viseli. Fantasztikusan él azzal a lehetőséggel, hogy csak a poszt végén fedi fel a történetben szereplő valódi kilétét, ezzel olyan fordulatot adva az írásnak, ami teljesen más megvilágításba helyezi azt. Egyszerűen szavakat nem találtam, amikor olvastam. Minden elismerésem érte!

Az Anyátlanul blogban a szívemhez legközelebb álló poszt a Mi történhet egy párral, ha valamelyikük meddő? címet kapta. Ebben a blogban olyan témát feszeget, ami sajnos manapság sok embert, sok párt érint. Mindenki találkozott már a kérdéssel ilyen-olyan formában, és hát nem lehet mellette szó nélkül elmenni.

A lik, a boszorkány, a lidérc

Emdé olyan blogot ír, ami sajnos ritkán közöl új posztot. Elnézem neki, mert roppant elfoglalt személyiség, bár ez a profiljából mit sem sejthető. Sajnos elfelejtette kitölteni azt. :-(

Ez egy blogregény egy kapcsolatfüggő lidércről, egy netfüggő boszorkányról, egy üst elveszett aranyról, és persze a likról. Nekem nagyon tetszik, és ámulattal fogadom mindig a folytatást, akkor is, ha ritkán érkezik.

A pánik

A boszorkány meséje

napló emberi kapcsolatok blog írás írók verseny posztok cikkek

Naugye

A minap találtam rá egy nagyon érdekes blogra. Best-R  a Naugye című bloggal nevezett a versenyre. A profilja sajnos semmit nem árul el róla, ámde a blog! Az egyszerűen lenyűgöző!

A névválasztás, mint Naugye, mit ne mondjak, én sem találhattam volna ki jobbat! A Csakezértis se kutya, de a Naugye is sokat sejtet.

A blog rövid ismertetése, az „Elesni, koronát igazítani, felállni... avagy önismereti tréning csak humorral” szerintem mindent elmond. Ha mégsem, egy kicsit segítek!

Olyan humorral tálalja a szakítását, meg ahogy viseli az azt követő napokat, hogy garantáltan mindenkinek mosolyt csal az arcára! Megemelem a kalapom előtte! Alig várom, hogy este gép elé kerülvén megkapjam az aznapi humor adagom. Bármilyen pocsék napom volt, garantáltan képes megdolgoztatni az arcizmomat. Ezáltal olyan mennyei élményben részesülök, hogy gondjaim egész eltörpülnek, idővel pedig a feledés homályába vesznek.

Elnézést is kértem tőle, amiért a nyomorán mulatok, de olvassátok el Ti is, és meg fogtok érteni! Csak néhány posztját ajánlom figyelmetekbe, és garantáltan függőek lesztek! Figyelem, leszokás kizárt!

Hülye kérdés, nulla pont…

Ezek a nők… (?)

Düh-fázis

Magánpékség

Szóval verseny ide vagy oda, szerintem nem is ez számít igazán. Az olvasottsági adatok semmit nem jelentenek. Az érkező kommmentek pedig időnként teljesen más irányba vihetnek bennünket. Erről bővebben a Kommentelők kézikönyve című posztomban olvashattok.

Párom fogalmazta meg az olvasottsági adattal kapcsolatos jelenséget nagyon frappánsan. Azt hiszem, stílusosan ezzel a gondolattal zárva kívánnék szép napot majd jó éjszakát!

napló emberi kapcsolatok blog írás írók verseny posztok cikkek

Vegyünk egy magánpékséget, aki drága, minőségi árut készít. Szűk vásárlói körrel rendelkezik, ám az a néhány ember maximálisan elégedett a termékeikkel.

Ezzel szemben a multi tucatnyi vacakot árul. Bár tudjuk, hogy a minőség sokszor gyatra, mégis a multit részesítik sokan előnyben, olcsósága miatt.

Kétségtelen, hogy a magánpékség vevői köre sokkal elégedettebb, ugyanakkor kevesebben vannak.

Nos, mindenki eldöntheti, hogy magánpékséget vagy inkább multit szeretne üzemeltetni?

Szerintem ne bánkódjunk, ha magánpékségünk van. Legyünk büszke rá, csináljuk tovább, amit eddig, és tegyük boldoggá vásárlóinkat! Ámen!

4 Tovább

Amikor nem az ütés fáj

A fizikai bántalmazás sajnos jelen van életünkben. Nem mondom, hogy mindennapos, mert szerencsére nem az, de itt van, létezik, akkor is, ha megpróbálunk róla nem tudomást venni. Sokszor úgy érzik az emberek, hogy csak egy kiadós verés, verekedés oldja meg a problémájukat. Verekszenek a gyerekek az iskolában, a fiúk a játszótéren, és a férfiak a kocsmában, szórakozóhelyen. Gyakran eljár egy-egy szülő keze, amikor a gyermekét neveli. Sajnos nem egyedi eset az sem, amikor családon belül így vezetik le a feszültséget, így adnak nyomatékot a véleményüknek, így adnak hangot nem tetszésüknek. Sokféle formában, de jelen van az erőszak.

Ám amiről sokkal ritkábban hallani, hogy nem csak fizikailag, tettlegesen lehet bántani a másikat. Szavakkal, érzelmileg is képes valaki olyat sújtani, olyan hatalmas csapást mérni a „szeretett” félre, hogy az lelkileg megsemmisül. Önbizalma odalesz. Amíg a látható hegek idővel beforrnak, ezek a láthatatlan sebek mindig égetnek, akár hosszú évtizedekig éreztethetik romboló hatásukat.

Kezdet kezdete

Egy korai kapcsolat volt, bár nem mondanám, hogy korai házasság. Közel öt év együttlét után esküdtünk össze. Elszállt már a fejünk felől a lila köd, és azt hittem, valóban hittem, jól ismerem a másikat ahhoz, hogy új szakaszba lépjünk.

Utólag azt mondom, hogy az esküvő tervezése közben is voltak már előjelek. Ám ezt könnyen ráfogtam arra az izgalomra, ami ilyenkor körüllengi az embert. Idegesek és feszültek voltunk. De képesek voltunk ekkor még boldogan az ágyba zuhanni, és lelkesedni minden apróságért.

Aztán szép lassan fészkelte be magát közénk a félelem. Eleinte jöttek az aprónak tűnő kis bántások. Miért így csinálom, miért pont most csinálok valamit. Mindig mást akart nézni a tévében, mindig útban voltam épp ahol voltam. Ha kint voltam a konyhában, miért nem vagyok vele, ha együtt voltunk a szobában, miért nem a házimunkát csinálom. Sose tudtam megfelelni, sosem voltam jó számára.

Korai kapcsolat

Súlyosbító körülmény volt, hogy fiatalon ismerkedtünk össze. Hiszen tizenéves voltam, mikor találkoztunk. Abban a korban voltam, mikor az ember (jó esetben) még fejlődik, és persze tanul. Én mindkettő hibát elkövettem, amiért hosszú éveken keresztül nagy árat fizettem.

Tanultam, mert hittem, hogy ez visz előre, és hasznos dolog. Hogy a tudás az, amit nem vehetnek el tőlünk. Ám ő ezt nem így gondolta. Szerinte a tanulásra fordított időt is házimunkával tölthettem volna, meg a kert gondozásával. Állandó feszültség volt emiatt közöttünk. És mert nem akartam feladni álmaimat, megalkudtam.

Nappal, este együtt voltunk, miután mindennel végeztem a házban és a ház körül. Éjjel, mikor elaludt, kisurrantam a fürdőszobába, és az összecsukható kis kerti székemben tanultam. Ott, ahol nem zavarta a lámpa fénye, ahol nem hallotta a könyvek lapozás okozta zaját. Minden nap hajnalig tanultam, hogy aztán néhány órás alvás után még ő előtte ébren legyek. Reggelente friss kávéval, reggelivel ébresztettem, miközben már a konyhapulton sorakozott az elvitelre váró ebéd, kávé.

A reggeli szeánsz után gyorsan összekaptam magam, és magam is munkába indultam. A buszon még gyors tanulás, olvasás következett. Aztán munka után ismét házimunka, vacsora az asztalon, és kezdődött minden elölről.

Nap nap után így ment ez, szinte a végkimerülésig, hosszú éveken keresztül. Tanulásom gyümölcse meglett, szépen araszoltam felfelé a ranglétrán a munkahelyen, előléptetést előléptetés követett. Sokszor részesültem különböző elismerésben, jutalom, oklevél. Otthon azonban sosem kaptam ezekért jó szót, dicséretet, megbecsülést. Hiába újságoltam büszkén legújabb eredményeimet, jó szó helyett mindig megkaptam, minek, ezek teljesen felesleges dolgok az életben. Idővel már nem is mondtam el, mi történik odabent. Csendben örültem a sikereimnek.

A heves viták, szidalmazások közepette rendszeresen megkaptam, hogy azt a nőt, lányt szeretné visszakapni, akibe beleszeretett. Azt hiszem, ez volt nálunk az alapvető probléma. Szerencsére felnőttem időközben, fejlődtem is, változtam. Hiszem, hogy előnyömre, ő ezt nem így látta. Továbbra is elláttam otthon mindent, a ház kívül-belül tökéletes volt, gondoztam a nagymamáját is, semmiben nem szenvedett hiányt. Igazából nem értettem, miért nem vagyok jó.

Amikor az ember magát hibáztatja

Szidalmazásai mégis olyan hatással voltak akkoriban rám, hogy elhittem, velem van a baj, bennem van a hiba. Elhittem, hogy ennyire rossz vagyok, semmirekellő, mihaszna. Örültem neki, hogy ő egyáltalán szóbaáll velem, s megtűr maga mellett. Örültem, hogy így is kellek valakinek. Elhittem minden szavát.

Maximalista lévén mindenképp meg akartam felelni, nem csak a munkahelyen, de odahaza is. Bármi áron bizonyítani akartam, hogy igenis megállom a helyem. Akkor is, ha voltak éjszakák, mikor nem aludtam, és kezdtem azt érezni, a végkimerülés határán vagyok. Összeszorított foggal, de mindig tovább csináltam.

Az aprónak tűnő sérelmek mellett voltak nagyon is mellbevágó, mély bántások. Sokszor bántott az alakom miatt. Ami azért meglepő, mert az évek alatt mit sem változott. Vagyis nem arról van szó, hogy meghíztam volna. Pont olyan vagyok most is, mint 17 évesen. Így ismert meg, így szeretett belém, így fogadott el, az idő múlásával mégis állandó bántás témájává vált ez. Fel nem foghattam az okát. Ennek ellenére megpróbáltam változni. Nem sikerült. Egyszerűen ilyen az alkatom.

Mielőbb bárki azt hinné, hogy a túlsúly okozta a problémát, elárulom, hogy nem. Épp ellenkezőleg. Vékony vagyok (mások szerint csinos), ám ennek ellenére ő nem ezt látta bennem. Mindenképp azt szerette volna, ha felszedek magamra, ha kicsit gömbölydedebb vagyok. Nem sikerült. Még inkább elkeseredtem, mert itt is kudarcot vallottam. Képtelen voltam megfelelni.

Az öltözködésem miatt is állandó célpont voltam. Mindig kritizált, sosem voltam úgy jó, ahogy éppen kinéztem. Utóbb világossá vált számomra, hogy talán pont az volt a nagy hibám, hogy csinos voltam. Valószínűleg féltékeny volt. Valószínűleg szívesen elzárt volna a külvilág elől. Azonban akkoriban nem gondoltam ilyesmire. Akkoriban csúnyának és rútnak éreztem magam. Nem mertem feszes felsőt, feszes nadrágot felvenni. Nem mertem nőiesen öltözni. Hiszen azt diktálta belém, hogy csúnya vagyok, és inkább takargassam magam. Ezért bő, előnytelen ruhadarabjaim voltak. Amik ha lehet, teljesen zártak, vagy inkább magas nyakúak. Semmi miniszoknya, semmi feszes nadrág. Minden hagyományos fazonú, és persze ha szoknya, az is hosszú.

Szexuális életünk is maga volt a borzalom. A kezdeti jólét, szép évek után itt is folyton megalázott. Nem mondom, hogy megerőszakolt. De a harmonikus együttléteinket felváltotta a rettegés. Amikor azt érzi az ember, hogy kötelességének tesz eleget, nem pedig szívből és szeretetből csinálja. Amikor félelem költözik a hálószobába. Amikor azt várja az ember, hogy mikor lesz már vége. Mert folyamatosan csak bántott, alázott, szidalmazott együttléteink alatt is. Amikor nem volt gyengéd, hanem durván kierőszakolta, ami neki jár. Azt hiszem, itt tiporta végleg rommá a nőiességemet. Amikor meztelenül az ember ki van téve a bántó tekintetnek, a durva érintésnek, a gyalázkodó szavaknak, az a megalázottság legfelsőbb foka.

Rengeteget hallgattam amiatt is, hogy nem lehetett gyermekünk. Sajnos meddő vagyok, képtelen a teherbe esésre. Rútul megkaptam, hogy még arra sem vagyok jó, hogy gyermeket szüljek. Még ez sem megy nekem. Akkoriban, a nulla önbizalmammal és önérzetemmel valóban teljesen semmirekellőnek éreztem magam. Úgy hiszem, ezzel semmisített meg végleg. Ez volt a végső csapás, amit rám mért.

Téveszmék

Évek alatt teljesen lerombolta az önértékelésemet, önbizalmamat. Ezekről a dolgokról pedig senkinek nem beszéltem. Valóban elhittem, hogy csúnya vagyok, tele hibával. Olyan, akit nem lehet szeretni. Aki hálás lehet, hogy valaki megtűri maga mellett, szóbaáll vele. Hosszú éjszakákat sírtam át. Miközben állandóan azon kattogott az agyam, mit változtassak magamon, hogy ez a házasság jó legyen. Elhittem, hogy annyira rossz vagyok, hogy képtelenség így velem élni.

Társaságban mindig szépen viselkedett. Semmi látható jelét nem adta annak, milyen valójában. A külvilág felé mi voltunk az ideális pár, aki harmóniában él egymással. Szeretetben. Talán ezért sem mertem elmondani senkinek az igazságot. Olyan hihetetlennek tűnt, hogy otthon másmilyen. Féltem, nagyon féltem róla beszélni.

Megvilágosodás

Ekkor következett életemben egy újabb tanfolyam, ami elengedhetetlen volt a következő előléptetéshez. Ehhez utaznom kellett, és hetente csak egyszer mentem haza. A külön töltött idő pedig elég volt ahhoz, hogy teljesen másképp lássam az életemet. Olyan közegbe kerültem, olyan helyre, ammi elég pozitív energiát adott, ami elég volt ahhoz, hogy kinyissam a szemem. Igazából ott, akkor megvilágosodtam. Több mint tíz év elteltével rádöbbentem, hogy az életem úgy hamis, ahogy van. Valójában nem vagyok értéktelen, és sokkal több rejlik bennem, mint amit láttatni engedek.

Már a tanfolyam ideje alatt lecseréltem a ruhatáramat. Csinosan, magas sarkú cipőben, miniszoknyában jártam. Új frizurát csináltattam, új táskát vettem. Úgy éreztem kivirultam, s 27 évesen kezdődött el az életem. Mikor a tanfolyamnak vége lett, a sikeres vizsgát követően elköltöztem otthonról. Mindent magam mögött hagytam. A személyes holmimon, ruhámon kívül semmit nem hoztam el. Nem akartam, hogy bármi is a régi életemre emlékeztessen. Véget vetettem kínzó szenvedéseimnek.

Környezetem megdöbbent döntésemen. Ez volt az első reakció. Általában engem hibáztattak, ami szintén nem tett jót az amúgy is önbizalomhiányos személyiségemnek. Barátaink rendre ellenem fordultak. Szemükben én voltam a házasságtörő. Én testesítettem meg azt a nőt, aki jólétében nem tudott mit kezdeni magával. Aki kilépett egy boldog házasságból, aki otthagyta párját, amikor a pályája felfelé ívelt. Aki válni akart. Aki lázadott.

Hiába bizonygattam igazam, meséltem el a történteket. Nem értettek meg. Általában engem hibáztattak. Hiszen férjem nem ivott, nem vert, nem kocsmázott, nem kártyázott, nem is csalt meg, vagyis szemükben jó ember volt. Amiket meséltem, egyszerűen nem hitték el róla. Tudtam, hogy csak úgy szabadulhatok, ha teljesen feladom akkori életemet. Ha férjemmel együtt a barátainknak vélt emberekkel is szakítok. Hiszen milyen barátok azok, akik nem állnak ki mellettem? Akik nem hisznek nekem?

Mindent elölről kellett kezdeni. Egyedül a munkám volt az, amibe belekapaszkodhattam. Az volt az enyém. Amit ott letettem az asztalra, senki nem kérdőjelezte meg. Éppen ezért rengeteget dolgoztam. A többnél is többet.

Amikor kísért a múlt

Még hosszú ideig kísértettek az álmok, sok időnek kellett eltelni ahhoz, hogy valóban jól érezzem magam a bőrömben. Sokszor sírtam még éjszakánként, mikor egyedül hajtottam álomra a fejem. Sokáig gyötört a lelkiismeret, hogy feladtam, ahelyett, hogy rendbe hoztuk volna a házasságunkat. Sok időbe telt, míg beláttam, az nem is volt házasság, boldog meg semmiképp. Sok időbe telt, míg rájöttem, nem is volt mit rendbe hozni. Mert már nem létezett. Csak álmaimban, vágyálmomban élt valamiféle halovány remény a szép életre.

A lelki terror sokszor bizonyíthatatlan, megfoghatatlan, és mint olyan, sokak számára ezért hihetetlen dolog. Nehéz belőle szabadulni, mert látható nyoma nincs, nem kézzelfogható. Pont az a célja a bántalmazónak, hogy elhitesse áldozatával, ő maga tehet róla, ő a hibás, hogy ilyen szituációba került. Ezért külső segítség nélkül szinte lehetetlen felismerni, felismerés után pedig kikerülni belőle, legyőzve ezzel a bántalmazót.

Amikor szeretünk valakit, könnyen átlépünk hibáin, rossz tulajdonságain. Könnyedén megbocsátunk minden tettét, minden szavát. Elhisszük, amit ígér, amit mond. Amikor az élet összeköt két sorsot, szorosabbá fonja, senki nem gondolja, hogy megtörténik vele az, ami legvadabb álmaiban sem fordulhatna elő.

Aki volt már hasonló helyzetben, pontosan tudja, miről beszélek. Aki nem, annak csak sejtései lehetnek róla. Ezt elképzelni nem lehet, megérteni és felfogni sem. Nem kívánom, hogy bárki átélje, mert ez maga a borzalom.

0 Tovább

Kommentelők kézikönyve

A téma sokunkat érint. Ki ne kapott volna már itt közülünk hideget-meleget a kedves, empatikus, és intellektuális hozzászólóktól. Amikor a névtelenségbe burkolózva feljogosítva érzik egyesek magukat arra, hogy beszóljanak az írónak. Mintha az kötelező lenne. Mindenki ismeri őket. Szinte már névről is. Álarcuk mögé bújva osztják az észt, amiből nekik oly sok adatott.

Egyik blogíró társam fogalmazta meg nagyon frappánsan a jelenséget. Nagyon sajátos, ámde találó megközelítés, és el kell ismernem, valóban igaz.

Sajnos igaz az a tény, hogy aki harcba indul, ne csodálkozzon, hogy lőnek. És itt bizony lőnek! Sőt, ahogyan észrevettem, néhány állandó katona is van, akik általában ugyanazt a tartalmat írják a te posztodra, az enyémre, a másikéra. :)
VMS

Szeretnél kiváló kommentelő lenni? Akkor feltétlenül tartsd be a következő pontokat, avagy a kézikönyv legfontosabb alapelemei:

  1. Kritizálj! Ez szinte kötelező!
  2. Kössél bele, kötekedj!
  3. Ítélj, ítélkezz, és lehetőleg vedd a fejét az írónak! Legjobb, ha azonnal kivégzed!
  4. Az sem árt, ha személyeskedsz! Ne a poszthoz szólj hozzá, a cikk tartalmához, hanem köss bele az íróba!
  5. Minél erősebben szólj be, úgy a tuti!
  6. Persze mond meg az igazat, mert te már csak tudod!
  7. Alázz, taposs a lelkébe!
  8. Néhány soros posztból alkosd meg magadban a másik egész élettörténetét, és vonj le mindenféle téves, negatív következtetést!
  9. Hasonlóan kemény, alázó hozzászólásokkal feltétlenül érts egyet!
  10. Ruházd fel az írót mindenféle nem létező, hazug, de persze csakis negatív jelzővel!
  11. Költsél hozzá a történethez minél keményebb, durvább történetet! Egészítsd ki azt!
  12. Véletlenül se értsd meg a leírtakat, a szövegértés hálátlan feladat!
  13. A sorok között se olvass, ne erőltesd meg vele magad! Gondolkodni egyszerűen fárasztó!
  14. Na azokat a jelzőket, hogy empatikus, együttérző, megértő felejtsd el! Ha valaha léteztek is, töröld a szótáradból! Örökre száműzd!

Kedvenc idézetem egy nagy elmétől:

A gondolkodás kemény munka. Ezért csinálják oly kevesen.
Albert Einstein

Az emberi agy fantasztikus. Bárcsak mindenkinek lenne!

Ne feledjük el azon kisebbséget, aki értelemmel és kellő intelligenciával rendelkezik, s nem törekszik a fent említett tökéletességre. Aki vagy nem nyúl a billentyűzet után, mert nem érez ellenállhatatlan vágyat gondolatai megfogalmazására, vagy megteszi ugyan, de mindezt kellő értelemmel, átgondoltan csinálja. Nekik köszönjük az építő és korrekt kritikát, akkor is, ha nem pozitív!

Mindenkinek ezúton ajánlom figyelmébe a Gondolta a fene! című posztot!

Valamint a Negyven felett babázni posztot, ami egyebek mellett méltó példája a tökéletességre törekvő kommentelőknek!

2 Tovább

Negyven felett babázni

Ez egy fájó történet. Szinte egyszerre vesztettem el páromat, és vele együtt meg nem született lányomat, Kittit. Talán azért is fáj ennyire nekem mindez, mert negyven felett estem először teherbe. Oly régóta vártam gyermekáldásra. Úgy hiszem, nem tudtam rá eléggé vigyázni. Magamat okolom az elvesztéséért. Most a páromat és lányomat is gyászolom. Úgy érzem, fájdalmam elviselhetetlen.

Egy életen át vártam rá

Negyven év felett, tele vágyakkal, reményekkel, amik nem teljesültek, nehéz nőnek lenni, nőnek maradni. Több mint húsz éve vártam babára, az áldásra, hogy végre anya legyek. Ám a csoda váratott magára. Közben több kapcsolatom, több házasságom is volt, ami többnyire - kimondatlanul is tudom, hogy - a gyermekáldás hiánya miatt ment tönkre.

Amikor már feladtam, akkor ismerkedtem meg párommal. Sok örömöt, boldogságot hozott az életembe. Annyira tudott lelkesedni, olyan ajtókat nyitott ki bennem, amikről nem is tudtam, léteznek. Kezdetektől tudta, hogy nincs esélye annak, hogy közös gyermekünk legyen. De nem zavarta, nem fordult el tőlem, szeretett, az örökbefogadás gondolatát is felvetette. Tudtam, hogy komolyan gondolta, pontosan tudta, mivel jár, mert ő maga is örökbefogadott gyermekként nőtt fel, boldog családi környezetben. Teljesen nyugodt voltam, és most az egyszer valóban hittem, hogy rám talált a sok év óta oly áhított boldogság.

Mindkettőnknek megvolt a saját élete. Saját lakás, karrier. Nem költöztünk össze, bár szinte állandóan együtt voltunk, és naponta többször beszéltünk telefonon is. A hosszú évek alatt a rengeteg jó mellett sok rosszat is megéltünk együtt.

A gazdasági helyzet, és persze rossz döntések miatt a vállalkozás nem egészen úgy ment, mint azt szerettük volna. A nehéz anyagi helyzetet, melyet átmenetinek ítéltünk, kölcsönökkel próbáltuk fedezni. Mindent megtettünk, hogy áthidaljuk, túléljük a problémákat, és lehetőleg győztesen jöjjünk ki belőle. Mindketten kerestük a plusz pénzkereseti lehetőséget, hogy kilábaljunk zűrös anyagi helyzetünkből.

Szabadidőnk kevés volt, így ritkultak a találkozások, a telefonbeszélgetések. De még mindig hittünk a szerelmünkben, az összetartozásunkban. Feszültségekkel teli időszak volt ez, ami persze sok konfliktust, veszekedést is magában hordozott.

Áldásból átok…

Hosszú évek múltán, amikor épp nem volt napirenden a gyermekkérdés, amikor anyagilag épp a lehető legrosszabb időszakunkat éltük meg, amikor épp üzleti úton volt, akkor derült ki számomra, hogy gyermeket várok. Végtelen boldogság öntött el. Annyira régóta akartam már teherbe esni, hogy leírhatatlan örömmel töltött el, hogy van egy pici, akire vigyáznom kell. Abban a pillanatban nem érdekelt sem pénz, sem más körülmény, csak a baba létezett, semmi más.

Nem akartam telefonon közölni vele a hírt. A következő találkozásunk karácsonykor volt esedékes, egy héttel később, mint én megtudtam, gyermeket hordok a szívem alatt. Lázasan készültem, hogyan fogom elmondani neki a hírt. Kétségem sem volt afelől, hogyan fogadja majd. Biztosra vettem, hogy örülni fog.

Karácsony előtt azonban egy beszélgetésünk alkalmával szakított velem. Nem mondom, hogy teljesen váratlanul, iszonyat feszültség volt az utóbbi időben közöttünk, rengeteget veszekedtünk, mégis hittem, hogy mindent meg tudunk oldani. Én azt hittem, szerelmünk elég erős ahhoz, hogy mindent túléljen.

Fel nem tudtam fogni, hogy ez velem történik meg. Nyugodt volt, higgadt. Nem láthatta, hogyan nyúlok a hasamhoz, a születendő gyermeket nyugtatva ezzel, no meg magamat. Fogalma sem lehetett, mi megy végbe bennem. Akkor, abban a pillanatban nem éreztem már fontosnak, hogy beszéljek neki a babáról. Úgy döntöttem, magam nevelem fel a gyermeket, egyedül, elég erős leszek hozzá, és mindent igyekszem majd megadni számára.

Mentségek

Egy közös barátunk szemrehányást tett neki, hogy volt képes állapotosan, ráadásul karácsonykor otthagyni. Milyen ember az olyan, aki elhagyja a terhes párját? Így hát tudomást szerzett a pici létezéséről, amit ekkor én már titkolni akartam előle.

Felhívott, és személyesen akarta megbeszélni velem a jövőnket, a gyermek jövőjét. Bíztam benne, hogy ez azt jelenti, mélységesen bánja, amit tett, amit mondott, és velünk marad. Próbáltam számára mentségeket találni, és szívből kívántam, ismét legyünk egy pár, egy család.

Egyedül töltött karácsony után eljött hozzám. Biztosított arról, hogy szeretne az életünk része lenni. Nemcsak a gyermeké, de az enyém is. Anyagilag is segít helyreállni, a hitelek rendezésével, majd a gyermek felnevelésében is ki akarja venni a részét, mind anyagilag, mind lelkileg. A szilvesztert együtt töltöttük, s úgy ment haza, hogy én hittem, egy család vagyunk.

Valóban, hétről hétre rendre érkezett a pénz a számlámra, visszatértek a napi telefonbeszélgetések. Bár azt hiányoltam, hogy sosem érdeklődött a gyermek felől, a vele járó vizsgálatokról. Ezt szóvá is tettem. Mire lazán megkaptam, én nem meséltem róla, ő azt várta, én mondok majd valamit. 

Névadó

Úgy egy hónap múlva erős alhasi görcsökkel kórházba kerültem. Azonnal hívtam, szólni akartam neki. Nem volt elérhető, és nem is hívott vissza. Így csak később értesült róla, mi történt. Nem érezte elég fontosnak, hogy meglátogasson. Szóba sem került, hogy meglátogat bennünket.

Ekkor volt a szülinapom, amit a picivel a pocakomban egyedül töltöttem. Eszébe sem jutott, hogy eljöjjön hozzám, de még csak telefonon való köszöntést sem kaptam tőle.

Ismét eltelt egy hónap, és megint begörcsöltem. Kórházba mentünk. Páromat ekkor sem tudtam elérni. SMS-t küldtem, amire nem reagált. Ismét nem érezte szükségét annak, hogy meglátogasson, érdeklődjön felőlünk. Egy hét után, mikor elhagytam a kórházat, akkor vettem fel vele a kapcsolatot. De még ekkor sem beszélt arról, hogy találkozzunk.

Az orvos egyértelműen érezte rajtam, nagy nyomás alatt vagyok, nagy stresszben élek. Állandóan azt mondta, próbáljak megnyugodni. Miközben a szívem még reménykedett, hogy a kapcsolatunk jóra fordul, az eszem már tudta, hogy ez nem fog bekövetkezni. Minden erőmmel azon voltam, hogy megnyugodjak. Soha ennyire biztos nem voltam benne, hogy a kicsire mennyire szükségem van. Apa nélkül is. De bármikor a páromra gondoltam, már nem a szeretet érzése fogott el, hanem a csalódottság. Nincs itt velem, nem segít, mintha szándékosan nem akarna kötődni a gyermekéhez. Nem akar vele, velem kapcsolatot kialakítani.

Időközben megtudtam, hogy kislányt hordok a szívem alatt. Kittinek neveztük el. Szinte azonnal egyetértettünk a névválasztásban. Örültem neki, hogy végre nem veszekszünk. Tudtam, hogy nyugalmat kell biztosítanom Kittinek, mert nem veszíthetem el őt. Miközben éreztem, hogy a párommal egyre csak távolodunk egymástól.

Utolsó felvonás

Terhességem 24. hetében egy hosszú és kínkeserves telefonbeszélgetés alkalmával párom örökre búcsút intett nekem, szakított velem, mert rádöbbent, hogy mégsem tudja elképzelni velem az életet. Bár az eszem régóta tudta ezt, a szívem nagyon is küzdött ellene, nem voltam képes elfogadni a döntését. Itt van egy kis élet, akinek igenis szüksége van apára is, és hirtelen nem éreztem magam képesnek arra, hogy egyedül neveljem fel.

Ezekben a hónapokban, amikor a végtelen boldogság kellene, hogy elöntsön, szorongtam, feszült voltam, és őrlődtem magamban. Az eszem régóta tudta, hogy ez nem kapcsolat, a szívem azonban nem tudta elfogadni ezt. Az eszem tudta, hogy a kicsivel kell foglalkoznom, mégis egekben volt a pulzusom, a vérnyomásom. Kiújult a szívritmuszavarom, és egyre feszültebbnek éreztem magam. A gyomromban állandósult a szorongás. Naponta álomba sírtam magamat.

Mígnem terhességem 25. hetében elviselhetetlennek tűnő görcs és erős vérzés közepette, a fájdalomtól már eszméletlen állapotban toltak be a műtőbe. Mikor magamhoz tértem, már tudtam, nincs Kitti többé. Akire oly régóta vártam, akit annyira akartam, elvesztettem. Most duplán gyászolok: a gyermekem apját és a lányomat. Mindkettőjüket elvesztettem.

Egyszer az életben

Azóta sem hívtam fel páromat. Nem kíváncsi rám, s én sem érzem szükségét, hogy tudassam vele, mindent elvett tőlem. A reményt, hogy gyermekem lesz ebben az életben, a jövőmet, mindent. A hiteleket hagyta rám, azokat törlesztem hónapról hónapra, tele fájdalommal a szívemben. Mindent elvesztettem, ami fontos volt számomra. Nem tudom, hogy valaha túljutok-e rajta. Jelenleg úgy érzem, fájdalmam feldolgozhatatlan. Egyszer az életben terhes maradtam, és nem voltam képes megtartani a gyermeket. Mélységes gyász emészti a szívemet.

Negyven felett, egyedülállóként esélyem sincs egy újabb babára. Nincs újabb húsz évem, hogy várjak rá. Minden este sírok és gyertyát gyújtok Kittiért. A babámért, akire már az égiek vigyáznak. Talán jobban vigyáznak rá, mint én tettem…

13 Tovább

Érints meg!

Nincs olyan kapcsolat, amelyben a felek időnként nem különböznek össze, nem vitatkoznak dolgokon. Amikor pedig az érvelések elfajulnak, az indulatok elszabadulnak, hangos veszekedések lesznek belőle.

napló párkapcsolat érzelem vita veszekedés harag megbocsátás

Hiszem, hogy jó, ha megosztjuk egymással gondolatainkat. Néha vállalva, hogy nem egyetértést vívunk ki ezzel. Egy kapcsolatban nem az a jó, ha mindig mindenben egyetértünk, ha mindig mindenről ugyanazt gondolunk. Hanem hogyha a különbözőségek ellenére is kitartunk egymás mellett.

Jók és élvezetesek lehetnek ezek az eszmecserék. Rádöbbenhetünk akár, hogy nem a saját nézőpontunk a jó, a szerencsés. Vagy legalábbis nem az az egyedüli. Jó néha más szemszögből látni a kérdéseket, miközben a válaszokat keressük. Jó néha a másik bőrébe belebújni, és onnan nézni a dolgokat.

Persze vannak nagyon kényes témák, amik érzékenyen érintenek bennünket. Az sem mindegy, milyen hangulatunkban találkozunk egy-egy vitás kérdéssel. Egyszerűen csak rossz pillanatban kerül elő valami. Máskor esetleg teljesen más lenne a reakciónk, így meg azonnal ellentmondunk, vitatkozunk.

Sok esetben csak utólag gondolkozunk. És bár akkor könnyebb elfogadnunk a másik nézőpontját, a vita hevében akkor ezt nem mérlegeljük. Később hiába vagyunk empatikusabbak, néha a pillanat rossz dolgokat mondat velünk.

Vannak olyan helyzetek, amikor tulajdonképpen nem is párunkra haragszunk. Amikor igazából bármit mondhat, bármit csinálhat, mi mégis felrobbanunk.

napló párkapcsolat érzelem vita veszekedés harag megbocsátás

És hát persze igaz a mondás: mindig azt bántjuk, akit a legjobban szeretünk. Mindig azt sértjük meg, aki a legközelebb áll hozzánk. Pusztán azért, mert ott van. Mert ő van jelen az adott pillanatban, mert ő van a legközelebb. Mert ő ismeri legbelsőbb félelmeinket. Mert vele vagyunk igazán őszinték. Gyakran rajta verjük le a hét fáradalmait, rajta kérjük számon más okozta sebeinket.

Normál esetben tudjuk, hogy ha összevesztünk, attól még szeretjük egymást, és voltak, meg lesznek is még jó pillanataink.

Normál esetben tudjuk, hogy úgyis megbocsájtja kirohanásunkat a másik. Azonban ne vegyük természetesnek jelenlétét. Ne vegyük természetesnek, hogy szeret. Ne éljünk vissza megértésével, türelmével. S bár tudjuk, bármelyikünknek lehet rossz napja, lehet rossz időszaka, ne feledjük, hogy szavainknak mekkora súlya van.

Aki igazából szeret, az ad a véleményünkre. Akkor is, ha higgadtan fogalmazzuk meg, és akkor is, ha a vita hevében vágjuk a fejéhez. Ne felejtsük, a szavakkal időnként jobban lehet bántani, mintsem tettlegesen.

Szép dolog jóban-rosszban kitartani a másik mellett. Megbocsátani mindig, tudva, hogy mi is megbocsátást várhatunk cserébe.

Adott pillanatban nem is gondolunk bele, hogy mennyivel egyszerűbb lenne hozzábújni. Ölelését érezve megnyugodni. Tudva, ott van nekünk, és szeretetével elárasztja lelkünket. Ezért néha harapjuk el szavainkat, nyújtsuk ki kezünket, és hagyjuk, hogy lénye megérintse szívünket! Néha ennyi is elég, hogy megnyugvást találjunk!

Köszönöm minden kedvességed,
Megnyugtató ölelésed.
Mérhetetlen nagy türelmed,
Szenvedélyes érintésed.
Köszönöm, hogy fogod két kezem,
Hogy válladra hajthatom fejem.
Köszönöm, hogy nem hagysz cserben,
S hogy egy kicsit szeretsz engem.
Köszönöm a mesés tegnapot,
Az eljövendő holnapot.
A következő csodás hónapot,
A csillagot és a napot.
Köszönöm a jövő évet,
És mindent, amit érzek.

1 Tovább

Ölni tudnék az ölelésedért!

Ki ne érzett volna már valami hasonlót? Mindenkinek hiányzott annyira valaki egy adott pillanatban, amikor olyan nagyon jó lett volna hozzábújni. Csak szép csendben elveszni a karjai között, érezni a teste melegét, az óvó érintését. Néha csak szeretnénk odabújni párunkhoz, testvérünkhöz, szülőhöz, vagy egy jó baráthoz. Bárkihez, akit szeretünk. Hangtalanul úgy maradni egy percig, mozdulatlanul, és élvezni a pillanat örömét.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok érzelmek ölelés érintés összebújás

Néha nem kell más, csak egy apró érintés, és máris szebb lesz a napunk. Nem kellenek a szavak. Nem kell a beszéd, hangtalanul is értjük egymást. Némán átadjuk egymásnak testünk rezdülését, és már tudjuk, jó helyen vagyunk. Biztonságban. Feltöltődünk a másik által. Erősek és magabiztosak leszünk általa.

Jó érzés párunk mellkasára hajtani fejünk. Érezni lélegzetvételét, hallani szívdobbanását, tudva, mennyire szeret. Jó így maradni, hosszú percekig, jó így elaludni, vagy hajnalban erre ébredni fel.

Ölelés közben kellemes érezni párunk illatát. Beleszippantani a hajába. Felidézni azokat a pillanatokat, mikor megismerkedtünk. A kezdet-kezdetén is ugyanezt éreztük, a jóleső mámort, az izgató illatot. Ismerős. Jól ismerjük, hisz beivódott gondolatunkba, érzékszervünkbe, ott van a tudatunkban, lelkünkben. Ha lehunyjuk szemünk, bármikor képesek vagyunk felidézni az édes illatot, ami annyira kedves szívünknek, ami annyira vonzó számunkra. Amiért annyira bolondulunk.

Izgalmas puszit lehelni kedvesünk nyakára. Ettől a gyengédségtől beleborzong. Végigszalad nem csak az ő hátán, de a miénken is a kellemes melegség. Ajkunkon érezzük ízét, a vágyat, amit keltünk benne, és ami bennünk is felébred iránta.

Minden nő szeret a másik karjába omlani. Ez mindig így volt, s így is marad, de manapság vigyázni kell, mert nem biztos, hogy a másik elkap. S ha elkap, nem biztos, hogy meg is tud tartani...!
Müller Péter

Drágám!

Egyszerűen csak jó a karjaidban lenni. Amikor csillogó tekintettel nézel engem, átadom magam a pillanatnak, és hiszem, hogy sosem múlik el. Tudom, hogy mindig elkapsz, sőt, együtt zuhanunk a végtelenbe. Ám ha nem vagy velem, időnként annyira elérzékenyülök, hogy ölni tudnék az ölelésedért!

Nem vagyok egyedül,
már nem kell félnem,
szívem elgyengül,
csak át kell élnem.
Becsukom szemem
és téged látlak,
látok egy álmot,
és látok egy vágyat.
Érzem érintésed,
bőrömön leheleted,
nyugtató ölelésed,
óvó figyelmedet.
Finom illatod,
Lágy, puha kezed.
Simogat engem
a tekinteted.
Bár messze vagy
én érezlek téged,
érzem mi te vagy,
mi bennem éget.
Perzseli testem,
égeti szívem,
bennem élsz
elevenen.

1 Tovább

A mosoly ereje

Mindenki életében legalább egyszer elmondhatja, hogy megtalálta, rátalált arra az emberre, akit szívvel-lélekkel szeret. Legalább egyszer szerelmesek leszünk életünk folyamán. Csalódásaink ellenére sem szűnik meg a szív szeretni. Addig dobog lelkesen, míg mi is elmondhatjuk: itt van! Végre!

napló párkapcsolat érzelem szerelem boldogság mosoly

Legalább egyszer utunkba sodor az élet olyan személyt, akiért őszintén tudunk lángolni, égni. Onnantól már csak rajtunk múlik, képesek leszünk-e megtartani. Hiszen nem csupán megtalálni, megszerezni kell a másikat. Megtartani és megbecsülni sokkal nehezebb feladat. Márpedig a lángot táplálni kell, máskülönben fénye kihuny, és csak kellemetlen hűvös marad a melegsége után.

Jó esetben olyan személy mellett horgonyzunk le, aki elvarázsol, elbűvöl. Nem csak addig, míg lila köd borul a kapcsolatunkra. Nem csak egy jó dumával kápráztat el. Nem csak az első randin nyűgöz le. Hanem nap, nap után képes szikrára gyújtani lelkünket. Folyamatosan a fellegekben járunk miatta. Azon kapva magunkat, hogy ébren álmodunk. Mellette meg tudjuk valósítani nem csak álmainkat, hanem újra tudjuk élni a varázslatot, a csodát.

Tanulj meg mosolyogni. A mosolyban mágikus erő rejlik. Amíg az ember mosolyogni tud, addig képes a további harcra. És aki harcol, az győzhet is...!
Marcus Aurelius

Szerencsés esetben olyan személy mellett kötünk ki, aki megmosolyogtat. Aki humorával színt visz napjainkba. Aki szavaival felemel, magához húz, és gúzsba köt. Aki tetteivel tiszteletet vív ki magának. Aki nem csak az arcunkra képes mosolyt csalni, de lelkünk mélyét is megmelengeti.

napló párkapcsolat érzelem szerelem boldogság mosoly

Akire a messzi távolból csak rá gondolván is mosolygunk, szívvel-lélekkel, őszintén. Aki mellett eltörpülnek a gondjaink, mert képes másképp láttatni azokat. Aki ha csendben ránk tekint, egész lénye olyan pozitív kisugárzást áraszt felénk, ami folytonos mosolyra készteti lelkünket.

Akinek a szeme némán mosolyog. Akinek ha az ajka is mosolyra görbül, akkor aztán elolvadunk. Újraéljük, újragondoljuk álmainkat, ezúttal úgy, hogy része lesz életünknek, mintha mindig is az lett volna. Akit ha épp nem látunk, akkor is képes a mosolyával beragyogni a napunk.

Minden nő megérdemel egy pasit, aki még akkor is mosolyt tud csalni az arcára, amikor semmi oka nincs rá. Amikor összedőlt a világ körülötte, amikor mindent elveszített, mert egy mosoly pillanatok alatt rádöbbenti: ami számít, az már ott van az életében, az összes többi meg kit érdekel. Szóval erre képes egy mosoly tőle: visszahoz a jelenbe, és segít élni...
Oravecz Nóra

Mosolyterápia. Talán ennek nevezném. A mosoly erős. Olyan ereje van, hogy két lelket egy láthatatlan, vékony szállal összekötve képes szilárdan egymáshoz láncolni.

napló párkapcsolat érzelem szerelem boldogság mosoly

Szeretem, ahogy vígan mosolyogsz,
Szeretem, ahogy boldogan ragyogsz.
Szeretem válladra hajtani fejem,
Szeretem, ahogy simogatod a lelkem.

1 Tovább

Gondolkodom, tehát vagyok!

Gondolkodom. Néha szoktam. Azt mondják, időnként hasznos elfoglaltság ez. Máskor meg egészen kifizetődő. Egyeseknek fárasztó, és bizony nehéz. Általában én könnyen veszem az ezzel járó akadályokat. Nem érzem megerőltetőnek. Agyi tevékenységem rendszerint nem áll le. Állandóan kattogok valamin, valahogy. Gondolataim mentén néha új utakra tévedek. Néha egészen más irányba megyek, mint azt eredetileg terveztem.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok gondolatok érzelmek

Rendszerint mindenből ki tudom hozni a jót. Mert hogy nem jó megragadni a szürkeségben. Nem jó beleveszni a szürke hétköznapokba. Gondolatban dől el minden. Ezt mondják. Igaz lehet. Gondolatainkkal rengeteg mindent tudunk befolyásolni. Akkor is, ha nem mondjuk ki őket. Ha csak csendben, magunkban visszük tovább.

Na jó, elismerem, én nem ilyen vagyok. Sokat beszélek. Szeretem megosztani másokkal, ami a fejemben jár. Senkitől nem várom el, hogy kitalálja. Mellettem aztán nem kell gondolatolvasónak lenned! Hiszem, hogy hasznos dolgok is megfordulnak a buksimban. Többek között ezért kezdtem blog írásba. Hogy kiírjam magamból, ami foglalkoztat. Mert talán mást is érdekel. Talán érdekes dolgok kavarognak bennem.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok gondolatok érzelmek

Szárnyalnak a gondolataim. Mindenről eszembe jut valami, valami jó persze. Néha elég csak egy illat hozzá. Egy kép. Vagy egy jó cikket elolvasni. Néhány sorból időnként kész kisregény születik bennem. Minden érdekel. Minden foglalkoztat. Hiszem, hogy mindenből ki lehet hozni a legjobbat, valami szórakoztatót, más által is élvezhetőt. Amit könnyű megemészteni.

Talán képes vagyok gondolataimat úgy tálalni, hogy az ínycsiklandozó legyen mások számára is. Hiszem, hogy írásaimmal elgondolkodtatok másokat. A gondolkodók táborát növelem. Na ez jó! Frappáns gondolat! :-)

2 Tovább

Zöld szemű szörny

Lehetsz bármilyen magabiztos. Bármilyen határozott. Nyitott, szabadelvű személyiség. Képviselhetsz komoly értékeket. Lehet reális értékrended. Maximálisan bízhatsz a másikban. Feltétel nélkül szerethetsz. Lehetsz odaadó és megértő. De a Te életedben is elérkezik az az idő, amikor egy apró kis résen felüti fejét a zöld szemű szörny.

Amikor kételkedsz párod hűségében. Amikor találgatod magadban, merre járhat, kivel lehet. Amikor kétkedve fogadod minden szavát. Amikor fürkészed a tekintetét. Amikor minden mondatába mást hallasz bele. Amikor bár nincs semmi bizonyítékod, mégis azt hiszed, nem te vagy az egyetlen az életében.

napló párkapcsolat érzelem féltékenység szabadság megértés bizalom

Minél jobban kételkedsz, minél jobban keresed a válaszokat, minél határozottabban hiszel a gondolataidnak, annál biztosabb, hogy legbelső félelmed valóra válik.

Hamarabb eljön az, amitől félsz, mint az, amit remélsz.
Publilius Syrus

Az ember nem monogám típus alapjában véve. Éppen ezért nehéz elvárni a másiktól, hogy holtomiglan holtodiglan hűséges maradjon. Nyilván törekszünk erre. Az igény megvan bennünk. Az akarat is. De ritkán sikerül. Mert ez a természet megerőszakolása. Kimondjuk, vagy sem, de így igaz. Nem azért jöttünk e földre, hogy merev korlátok közé szorítsuk magunkat, vágyainkat. Élvezni kell az életet. A másik tiszteletben tartásával. De közben nem szabad szem elől tévesztenünk a saját igényeinket sem. És hát miért zárnánk ketrecbe a másikat, miközben néha magunk is szárnyalni vágyunk?

Nem vagyok féltékeny típus, csak éppen nem tudom elviselni, ha hozzányúlnak ahhoz, ami az enyém...!
Moulin Rouge c. film

De vajon lehet-e az enyém egy másik személy? Bármennyire is szeretem, sosem birtokolhatom. Nem tárgy. Lelke van. Személyisége. Egyénisége. Tartása. Szíve. Hogyan is sajátíthatnám ki? Mindenki szabadnak született. Mindenki szeretetre, de ugyanakkor szabadságra vágyik. Csak épp egy picit. Egy kicsit másképp.

Ez nem jelenti azt, hogy hátat fordítanánk addigi életünknek. Nem jelenti azt, hogy mindent feladva hanyatt-homlok más irányba fordulnánk. Csak annyit jelent, hogy néha repülni szeretnénk. Repülni vágyunk. Fent a fellegekben járni. Hogy aztán fészkünkbe visszatérve bizton tudjuk, jó helyen vagyunk. Hazaértünk.

napló párkapcsolat érzelem féltékenység szabadság megértés bizalom

Ha szabadságra vágysz, kinyitom az ablakot,
Ha repülni szeretnél, még szárnyakat is adok!
Repülj kedvedre, szabadon szállj a messzi égen,
Tekints le a földre, nézzél körbe a messzeségben!
Légy nagyon boldog, de csak picit nélkülem,
Élvezd az életet kicsit másképp, s nem mindig velem,
De ha megfáradnál, megpihennél, visszavárlak,
Tárt karokkal meleg szívembe zárlak.
Sose kérdem én, hogy merre jártál,
Hogy a messzeségbe miket láttál, mit csináltál.
Nem fájdalom nekem utadra engedni,
Nem nehéz számomra így kedvedre tenni.
Ha érzem, menni akarsz, máskor én küldelek,
Kinyitom az ablakot, hogy kiengedjelek,
Tudván, hogy visszajössz. Nekem így jó Veled.

2 Tovább

Mindennapi vitaminjainkat add meg nekünk ma!

Na de miért is? A csapból is az folyik, hogyan éljünk egészségesebben. Mi mindent tehetünk azért, hogy szellemileg-testileg fittek maradjunk. Ezer dolog közül választhatunk, ki-ki saját belátása, ízlése szerint. De vajon miért választja valaki az egészséges táplálkozás, egyáltalán a táplálkozás helyett azt, hogy hatalmas vitamindózisokkal sokkolja testét? Máját? Erre nem sikerült még rájönnöm. Valahogy erre a kérdésre nem találom a választ.

Annyiféle táplálékot vihetünk be szervezetünkbe, amik nem csak finomak, de igen hasznosak is. Ha valóban tudatosan akarjuk összeállítani étrendünket, megtehetjük. Ezernyi segítséget kínál hozzá az Internet világa, az ismerősi körünk. Ízletes, tápláló és igazán ínycsiklandozó ételek, desszertek milliói között szemezgethetünk. Változatosan lehet főzni-sütni. Arról már nem is beszélve, hogy ételeink, süteményeink fogyasztása egész szertartásos módon élvezetes, összetartó az ismerősi körben, megélhetjük mintegy szeánszként is.

Ezzel szemben miért jó, ha egy marék, különböző, mesterséges tápanyagot viszünk be szervezetünkbe? Senki ne higgye, hogy a vitaminba csak vitamin van… Van benne bőven adalék, összekötő anyag, színezőanyag, amire igazából szervezetünknek semmi szüksége sincsen.

Csak egy okot találtam arra, miért kapkodják mégis sokan a kis színes bogyókat. Egyszerűbb bekapni néhány szemet, mintsem órákig főzni-sütni. Hozzájuk képest egy gyümölcs megmosása is bonyolult feladatnak tűnhet. Bármilyen kis táskában elférnek, és napközben, utazás alatt is könnyen magunkhoz vehető.

Nagyjából itt ki is merült, ami mellettük szól. Drágák, teljesen feleslegesek az egészséges szervezet számára. Kiemelném az egészséges szót! Hiszen ha valaki betegség miatt legyengült, műtét után van, gyermeket vár, vagy bármi olyan hatás éri, amitől átmenetileg megváltozik a szervezet igénye, hát ez esetben érthető, mert a természetes vitaminok mellett kell egy kis mesterséges utánpótlás is. Átmenetileg. Ez is kulcsszó!

Ezt leszámítva csak egy újabb teljesen felesleges divatőrület, amivel a gyógyszergyártó cégek amúgy sem csekély bevételét növelhetjük.

Részemről maradok a gyümölcs, zöldség és egyéb finom ételek fogyasztásánál! A gőzölgő, illatos, szépen megterített asztalkám mellett, barátaimmal együtt elmondok egy imát: Mindennapi vitaminjainkat add meg nekünk ma! Ámen!

0 Tovább

Angyal lennék? Vagy csak egy kísértés?

Magam is gondolkoztam már ezen a kérdésen. Valaki számára Angyal vagyok. Egy gyémánt, egy ajándék. Csiszolatlan, de azért értékes. Fényes és csillogó. Egyedi és drága. Angyalian elbűvölő. Csábítóan vonzó. Talán bájos is. Legalábbis remélem. És csak egy személynek. Szigorúan csak egynek. Shekinah, a feltétel nélküli szeretet angyala. Ez lennék?

Az angyal olyan, mint a gyémánt. Nem lehet csinálni, csak találni. És nincs két egyforma a világon...
Charlie angyalai c. film

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok érzelem szenvedély flört kisértés angyal ördög

Másnak talán kísértés. Akinek nehezen állnak ellen. Aki átsuhan életükön, egy-egy rövid epizódjukat kiszínezve. Akivel olykor szeretnének együtt lenni, de mégsem lehet. Aki olykor elvarázsolja őket, mégis olyan hőfokon ég, hogy nem lehet megérinteni. Egy kísértés. Akit szeretnének magukénak tudni. Egy látomás. Aki megközelíthetetlen. Érinthetetlen. Elérhetetlen. Számukra mindenképp. Mert csak egy társ létezik. Minden más csak játék. Csak flört. Csak kísértés. Ez lennék?

Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt...!
William Somerset Maugham

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok érzelem szenvedély flört kisértés angyal ördög

Talán ördögien angyali az énem. Kiismerhetetlen. Megfoghatatlan. Sokszor érthetetlen. Ugyanakkor tiszta, szeretetre méltó. Őszinte. Néha bántóan őszinte. Olykor rossz. Nőiesen vad. Gyengéden erőszakos. Ördögien elbűvölő.

Sosem lehet tudni egy nőnél, hol végződik az angyal, és hol kezdődik az ördög...
Heinrich Heine

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok érzelem szenvedély flört kisértés angyal ördög

Mindenkinek mást engedek láttatni magamból. Képes vagyok megújulni, virulni, kinyílni. Olyan vagyok, aki tud örülni az élet nyújtotta apró örömöknek is. Nem nagy dolgokkal lehet engem elvarázsolni. Egészen apró, pici csodatétemények kellenek ahhoz, hogy valakinek kinyissam a szívem. A lelkem legmélyére azonban csak néhányan láthatnak. Titkok kövezik utamat. Nem mindenki kapja kézhez a megfejtést. A kulcsot ki kell érdemelni.

Mindenki számára az vagyok, aki lenni szeretnék. Mindenki olyannak lát, akit láttatni engedek. Titokzatosság lengi körbe énemet. És ez így van rendjén. Talán pont ezt akarom. Ilyen akarok lenni. Egy Angyal, aki csodásan játszik az élet hegedűjén. Akinek kezei közül lágy dallam születik, melyet csak az hallhat, akinek érzékeny füle van a varázslatos égi muzsikához.

Rossz vagy? Hisz én is az vagyok!
Ettől érdekesek az együtt töltött napok.
Unalmas jónak lenni nélküled.
Sokkal jobb rossz lenni Veled!

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok érzelem szenvedély flört kisértés angyal ördög

0 Tovább

Igaz szerelem

Te vagy az, akitől mindig megdobban a szívem, akinek érintésétől eláll a lélegzetem, aki bármikor képes mosolyt csalni nem csak az arcomra, de a lelkemre is. Te vagy az, akit tisztelni tudok, és akire őszintén fel tudok nézni. Te vagy az, akinek meghallgatom, sőt, kikérem a véleményét, és akitől - még ha olykor bántó is - elfogadom a kritikát. Mert tudom, hogy építő jellegű, őszinte, és nem bántani akarsz vele, csak segíteni. Te vagy az, aki képes megnyugtatni, és feledtetni a fájdalmat, aki képes láttatni velem a világ apró csodáit, aki képes megmutatni nekem az élet apró örömeit. Te vagy az, aki úgy játszik a testemmel, mint még senki más.

napló párkapcsolat érzelem boldogság szerelem szeretet

Sokat kapok tőled, úgy és olyan formában, amire Te talán nem is gondolsz. Úgy, ami megmelengeti a szívemet, ami teljessé teszi a lelkemet. Mindig szeretettel gondolok Rád.

Sok szép pillanatot szeretnék még megélni Veled! Sok közös emléket. Sok együtt töltött estét. Sok csendes összebújást. Apró érintéseket, amikor a lelked érint meg, nem az ujjad.

Csakis Veled! Csakis Téged akarlak! Annyira, hogy az szinte már fáj… Ám ez a fájdalom jóleső, mert azt bizonyítja, hogy érzek, hogy érezlek, és mert jó Veled, hiányzol! Ugyanakkor tudom, hogy ismét átélhetem Veled azt a csodát, ami megadatott nekünk, ami csak a miénk, és ami oly boldogsággal tölt el. Mindkettőnket.

Szeretlek. Lehet, hogy nem olyan vagyok, amilyennek megálmodtál. Nem én vagyok az ideálod. Ezer hibám van. De remekül kiegészítesz, remekül ellensúlyozol.

Emlékszel? Egyszer azt mondtad nekem: „Egyensúlypárti lehetsz, aki ha billen, akkor inkább a karjaimba, mint sem a konzervek tömegébe... Érdekes kis kötéltánc ez. Elindulunk a két végéről, menet közben könnyen lelökhetjük egymást, hisz mozgatjuk a kötelet, de ha középen találkozunk, és összekapaszkodunk, max. együtt zuhanunk, az meg talán már nem is olyan rossz. Mindig az új, szokatlan, fura, vicces, különböző hoz jót, újat, érdekeset és finomat. A társadalmi normák, dogmák, félelmek, bizalmatlanság, várakozás sosem hoz olyan emléket, amire 30 év múlva a hintaszékben inogva emlékezni fogsz.” Mikor megkérdeztem, szeretnél-e velem zuhanni az ismeretlenbe, azt válaszoltad, minden további nélkül. Szívesen kipróbálnád Velem a szabadesést.

Érdekes ez. Gondolkodás nélkül én is zuhannék Veled. Feltétel nélkül bízom benned. Most sem érzek másképp, mint akkor.

napló párkapcsolat érzelem boldogság szerelem szeretet

Nem akarom, hogy ez véget érjen! Aki ennyire felszabadít, boldoggá tesz, és kiteljesít, azt meg kell becsülni. Ezért szorítom hát azóta is a kezed… és nem akarom elengedni, miképp azt sem akarom, hogy Te elengedjél!

Úgy szeretném, ha összes vágyunk teljesülne,
Ha mindkettőnk szívébe béke ülne.
Úgy szeretném, ha együtt boldogok lehetnénk,
Ha az égre csillagokat festhetnénk.
Úgy szeretném, ha mosolyod mindig látnám,
Ha napjaidat én vigyáznám.
Úgy szeretném, ha mindig ölelne két kezed,
Hogy Te enyém, s én Tiéd legyek.

2 Tovább

Ahol a madár sirály

A női lélek kifürkészhetetlen. Megérthetetlen. Amikor pedig azt hiszed, na végre, sikerült rájönnöd a titok nyitjára, na akkor koppansz egy nagyot: csak játszottak veled. A képzeleteddel. Merő káprázat volt csupán, egy pillanat, amíg hitted, hogy érted, mi is jár a fejünkben. Egy röpke, múlandó pillanat, ami tovarebbent. Az őszi szél elsodorta, messzi tájakra röpítette, és már azt is elfelejtetted, hogy valaha gondoltál rá egyáltalán.

napló párkapcsolat érzelem szenvedély elfogadás boldogság szeretet szerelem

Talán nem is akarjuk, hogy megértsetek minket. Talán jobb nekünk a titokzatosság. Talán szándékosan rejtjük el előletek érzelmeinket, gondolatainkat. Csak mondjuk, mennyire fontos beszélgetni, megérteni a másikat, miközben mi emelünk falat saját magunk köré. Egy olyan falat, amit akár erődnek is hívhatnánk. Körbebástyázzuk magunkat. Tornyokkal védjük. Árkokkal biztosítjuk. Bármit elkövetünk, csak bevehetetlenek lehessünk. Miközben a folytonos megértésetekért áhítozunk.

A nők nem szeretik sem a bólogató kiskutyákat, sem az ordító majmokat! Azt szeretik, ha csendben lépked mellettük a tigris...

Nem bennetek van a hiba. De talán nem is bennünk. A női és férfi lelkek különböznek. Egyszerűen mást akarunk. A nő a férfit, a férfi a nőt. Ilyen egyszerű. Folyton keressük a válaszokat. És ha nem találjuk, kétségbeesünk. Pedig lehet, hogy egyszerűen csak nincsenek. Vagy épp ellenkezőleg, ott van az orrunk előtt. Nem látjuk a fától az erdőt. A sziklától a hegyet. A naptól a napsütést.

napló párkapcsolat érzelem szenvedély elfogadás boldogság szeretet szerelem

Vajon fontos mindent megérteni? Mi lenne, ha csak elfogadnánk a dolgokat olyannak, amilyenek. Ha csak örülnénk a mának, a másiknak. Az érintésnek, az ölelésnek, az összetalálkozó tekintetnek. Miért kell, hogy mindennek értelme legyen? És miért kell minden kérdést megválaszolni?

Csak vegyünk egy mély levegőt. Csak szippantsunk bele. Dőljünk hátra, és mosolyogjunk. Élvezzük, ahol vagyunk. Örüljünk annak, ami megadatott. Néha csak ennyi kell. Néha ez is elég. Nem kell látni ahhoz, hogy tudjuk, hogy valahol a madár sirály.

0 Tovább

Gondolta a fene!

Amikor megállunk egy festmény, szobor, vagy bármi más műalkotás előtt, az mindenkiben más-más gondolatokat ébreszt. Közel sem hasonlót, mint az az alkotót ihlette. Ez pontosan így van egy verssel, irodalmi művel, vagy akár egy poszttal is. Az, hogy mi járt az alkotó fejében, sosem tudhatjuk meg. Elemezhetjük a történelmi kort, amikor élt az alkotó. A helyszínt, ahol született a mű. Megpróbálhatjuk kitalálni az alkotó lelkiállapotából, családi életéből a gondolatait. 

napló emberi kapcsolatok élet sors műalkotás gondolatok

Ám ezek mind csak próbálkozások. Nagy igyekezetünkben talán arra kellene nagyobb hangsúlyt fordítani, bennünk milyen gondolatokat, életérzést ébreszt a mű. Bennünk milyen folyamatok indulnak el. Merjünk belegondolni, merjük továbbgondolni azt. 

Egyik nagy költőnk egyik versét még életében elemezték. Megtudva ezt csak ennyit fűzött hozzá: Gondolta a fene!

Hát igen. Sokkal fontosabb, vajon mi hogyan viszonyulunk az adott műhöz, mintsem azt találgatni, mit gondolhatott az alkotó, miközben létrehozta azt.

Mert minden műnek az a lényege, hogy gondolatokat ébresszen. Bennünk. Legyen véleményünk az adott dologról. Jó vagy rossz, az lényegében mindegy is. Csak legyen. A közömbösség rossz. Az a lényeg, hogy induljon el valami először bennünk, aztán - másokkal megosztva véleményünket - egymás között is. Folytonos mozgásban legyünk.

S hogy ez a vélemény teljesen ellentétes másokéval, az alkotóéval, az lényegtelen. Beszéljünk róla, mozgassa meg a fantáziánkat. Csak ez számít. 

A gondolatok visznek előrébb. A jó és mély gondolatokból születnek a tervek, amiket később jó esetben meg is valósítunk. A szerencsés tervekből lesznek a sikereink. A sikeres emberből a boldog ember

Ez a mozgatórugó: mindenki a boldogságot keresi.

Ne azt latolgassuk, mi célja volt az alkotónak. Hanem az elültetett magvakból kikelt gondolatainkat vigyük tovább, létrehozva így saját műalkotásunkat: az ÉLETÜNK-et.

0 Tovább

Útelágazás

A közös utazás jó. Akkor is, ha nem mindig felhőtlen az emberek felett az ég. S bár tudják, hogy minden felhő mögött süt a nap, olykor ez már nem tudja vigasztalni őket.

Van, amikor az ember elveszti a hitét. Amikor bár még egy autóban utaznak, még együtt, de már érzik, hogy közeleg az útelágazás.

napló párkapcsolat utazás veszekedés szakítás

Sok vihar alatt áthajtanak. Mindig felcsillan a szemük a napsütésre. Újult erővel vágnak neki a következő útszakasznak. Reményteljesen.

Örömmel állnak meg a következő városnál. Boldogan szállnak meg egy csendes, nyugodt helyen néhány napot. Élvezik a sétákat, a természet csodáit, egymás közelségét. Lelkesen szívják magukba a friss élményeket. Gazdagodnak.

Aztán némi fenntartással a szívükben ülnek vissza az autóba, s utazznak tovább.

A következő állomásra is bizalommal teli jókedvvel érkeznek. Tudnak még mosolyogni, örülni a napsütésnek, a fényeknek, a friss levegőnek. Nagyokat sétálnak, mélyeket szippantanak. Ölelik egymást, mintha nem lenne holnap. Feltöltődnek. Feszültségük szertefoszlani látszik.

Mikor ismét útra kelnek, harmadik utasnak beférkőzik közéjük a bizonytalanság.

napló párkapcsolat utazás veszekedés szakítás

Szörnyű érezni, tudni, hogy talán a következő vihar lesz az utolsó. A szeretet falai düledeznek, néhol már hullik a vakolat. Érezni lehet, hogy egy újabb vihar annyira megtépázza, hogy nem képes ellenállni már.

Még mindig együtt utaznak. Remélnek és bíznak. Egyre csendesebben, viharverten. De még együtt! Most már félnek. Már látszik, hogy hamarosan véget ér az útjuk. Vége a nagy utazásnak. Most már tudják, hogy a következő útelágazásnál kétfelé fordulnak majd. Bár szeretik egymást, szeretettel fogják még egymás kezét, görcsösen próbálnak egymásba kapaszkodni, de már látják az út végét.

A felismerés fájdalmas. Nagyon is fáj. A tudat, hogy mindennek vége. Már némán ülnek egymás mellett. Kézenfogva. Arcukon végiggördül egy-egy könnycsepp. Felidézik legszebb napjaikat. Miközben az autó megállíthatatlanul robog, s mindennél világosabban látszik már a messzi távolban lévő útelágazás.

Azt hiszem, túl nagy árat kell fizetnünk néhány felejthetetlen pillanatért...!
Kurt Cobain

0 Tovább

Minden felhő mögött süt a nap

Amikor nem egyedül utazunk, mással megyünk az úton, az jó esetben boldogsággal tölt el bennünket. Jó érzés kedvesünket magunk mellett tudni. Biztonságos távolságban. Tudván, ha szükségünk van rá, csak ki kell nyújtani a kezünk. Ha hallani szeretnénk, csak beszélni kell hozzá. Ha védelmező ölelésére vágyunk, csak a vállára kell hajtanunk a fejünk. Jó érzés megosztani vele gondolatainkat, élményeinket. Jó megélni együtt a napokat, órákat, pillanatokat.

Olykor azonban a csodás idillt tönkreteszik a felhők. Időnként beborul felettünk az ég. Megannyi arcát megmutatja.

napló párkapcsolat szakítás utazás boldogság veszekedés

Zápor, zivatar

Néha csak egy futó zápor, zivatar lesz belőle, mely gyorsan átvonul felettünk. Éppen csak megázunk, éppen csak vizesek leszünk tőle. Gyorsan helyreáll a lelki egyensúlyunk, békét köt a bennünk lakozó angyal az ördöggel. Megbékélünk magunkkal, a másikkal, a szituációval. Megbeszéljük a problémákat, megoldjuk azt, feldolgozzuk, majd továbblépünk rajta.

Bocsánatot kérünk és megbocsátunk. Az egymás iránt érzett mély szeretet mindent felülír. A sérelmek nem mélyek, nem is hagynak fájdalmas nyomot maguk után. Igazából talán nem is haragszunk a másikra, bár magunkat olykor hibáztatjuk.

Vihar

Máskor azonban sötét viharfelhők alatt találjuk magunkat. Ilyenkor hosszan tartó esőzések és szikrázó villámcsapások kíséretében komoly vihar dúl bennünk, közöttünk. Bár közös úton haladunk még mindig, de ez az útszakasz próbára teszi kapcsolatunkat. Azonban ha őszintén és tisztán szeretjük egymást, ez sem jelenthet legyőzhetetlen akadályt.

Minden vihar után kisüt a nap. Amikor a nap meleg sugarai megérintik a lelkünket, kiderül, hogy fontosabbak vagyunk egymásnak, mintsem makacsul tovább ragaszkodjunk saját álláspontunkhoz. Amennyiben képesek vagyunk még örülni a napsütésnek, egyetlen ilyen vihar sem fog szétválasztani bennünket.

Persze fontos, hogy egy-egy heves vihar után tanuljunk a hibáinkból. Közelítve az álláspontunkat, kompromisszumokat kell kötni a másikkal, s bizony olykor magunkkal is. Fel kell ismernünk, mit kellene másképp csinálnunk.

napló párkapcsolat szakítás utazás boldogság veszekedés

Tornádó

Néha a vihar tornádóvá duzzad. Veszélyes lesz, kiszámíthatatlanná válik. Mindent magával ragad. Ilyenkor általában többet foglalkozunk saját sérelmeinkkel, mint a másikkal. Saját vérző sebeinket nyalogatva a legtöbbször észre sem vesszük, hogy a veszekedés hevében kimondott szavaink mennyire bántóak a másik számára. Néha bizony csontig hatol. Mindig azt bántjuk, akit a legjobban szeretünk, aki a legközelebb áll hozzánk. Durva sérüléseket tudunk így okozni. Akár olyan sebeket is, melynek hegei sosem gyógyulnak be igazán. Melynek nyomai egész életen át kísértenek. Bocsánatot kérhetünk és megbocsáthatunk. Szavaink, tetteink azonban mélyen bevésődhetnek.

A tornádó elvonulásával kész romhalmazt hagy maga után. Lelkünk, személyiségünk porrá hullik, megsemmisül. A nap ugyan kisüt, mégsem esik jól fürdőzni melegében, nem esik jól körbenézni fényénél. Mindenhol romokat látunk. Felmérhetjük a károkat. Sírhatunk is azután, amit elvesztettünk, amit maga alá temetett az indulatunk.

Azonban nem vesztettünk el mindent. Ha sérelmeinken képesek vagyunk felülkerekedni, innen is fel lehet még állni. Ismét fel lehet építeni, amit a tornádó elpusztított. Kemény munka ez. Mindkettőnknek akarni kell. Sokat-sokat beszélgetni az építkezés ideje alatt. Hol siklott félre, hol rontottuk el? Mit kell másképp csinálnunk? Mit várunk el a másiktól, hogy másképp csinálja? Fel kell ismét építeni a falakat. Nem ugyanazt, s nem ugyanúgy. Másképp kell ezúttal építkeznünk. Tartósabb falakat kell húznunk, mely védelmet nyújt szerelmünknek. Leginkább persze hinnünk kell, hogy meg tudjuk csinálni, hogy egyáltalán van értelme együtt építkezni.

Ha egyikünk kételkedik az a kapcsolat sosem fog stabil alapokon nyugodni. Ha egyikünk már elvesztette a hitét, feladta, akkor nincs többé MI. Akkor már csak TE meg ÉN létezik.

napló párkapcsolat szakítás utazás boldogság veszekedés

Nagy utazás

Amikor két ember együtt halad az úton, együtt utazik, az csodás, felemelő érzés. Mert együtt utazni jó! Néha meg-megállni, közös élményeket gyűjteni. Varázslatos lehorgonyozni egy kikötőben. Szétnézni a városban, majd együtt utazni tovább. Utunkat kisebb-nagyobb viharok kísérik, de addig szép minden, míg több a napsütés.

Az, hogy egy kapcsolat mennyi vihart bír el, él túl, az változó. Sok mindentől függ. Az utasok személyiségén, kitartásán, kapcsolatuk mélységén, egymás iránt táplált szeretetén is múlik. Mindenhonnan van visszaút, van felállás. Minden felhő mögött süt a nap! Kérdés persze, hogy együtt akarjuk-e élvezni a napsugár melegét…

Az embernek kell, hogy legyen társa az életben. Egy értékes partner. És ha ez megvan, akkor gazdagabb, mint bármelyik király vagy királynő az egész föld kerekén...
J. R. Ward

0 Tovább

Ma reggel másik seprűre ültem, és más irányba indultam el

Az este boszitalálkozóra voltam hivatalos. Legkedvesebb, szívemhez legközelebb álló kis boszorkányokkal töltöttem nem csak az estét, de az éjjelt is. Túl sok alvás nem volt a programban. Leginkább ki és átbeszéltük életünk apró-cseprő eseményeit. Kisebb-nagyobb fortélyokat szőttünk, bájitalt kevertünk. Vudubabáinkat csak azért nem vettük elő, mert az egy másik találkozó kelléke. Néhányan megérdemelték volna... :-)

napló emberi kapcsolatok barátság boszorkány sors

Az este megállapítást nyert, hogy egyikünk sem ott tart, ahol azt tervezte. Egyikünk sem a több évig tanult szakmájában dolgozik. Egyikünk sem ment hozzá álmai hercegéhez. Egyikünk sem lakik kacsalábon forgó házban. De még csak palotánk sincs. 

Ezek ellenére mindannyian elégedettek, boldogok vagyunk. Összességében elmondható, hogy fejlődtünk, és nem vissza. A magunk módján sikeresek vagyunk. Párkapcsolatunk kiegyensúlyozott, harmónikus. Ami talán a legfontosabb: magunkra és egymásra is van időnk. Bár azt mondják, időnk arra van, amire szánunk. A mondás igaznak bizonyul.

Nem biztos, hogy oda kerülünk, ahol lenni szeretnénk.
De az biztos, hogy ott vagyunk, ahol lennünk kell. 

Letértünk a megálmodott útról. Terveink időközben megváltoztak. Minden útelágazásnál döntenünk kellett, merre menjünk tovább. Vagy legalábbis dönthettünk. Sodródhattunk volna az árral is, bár az talán kényelmesebb megoldás lett volna, de úgy valószínűbb, hogy nem a saját életünket éljük. Mi mindig döntöttünk. Hol jól, hol rosszul, ez mindig csak utóbb derült ki. 

Bárhová is sodort az élet, nem bántunk meg semmit. Sem azt, amit tettünk, sem azt, amit nem tettünk meg. Néha engedtünk a kísértésnek, néha mertünk más irányba fordulni. 

Ma reggel hasonló gondolatokkal a fejemben ébredtem. Körbenézve sok kis boszorkány álmos tekintetével találkoztam. Mikor összeszedtem magam, határozott léptekkel indultam a garázs felé. A falnak támasztott járművek közül bár azonnal megtaláltam a sajátomat, mégis egy másik után nyúltam.

Ma reggel másik seprűre ültem, és más irányba indultam el. S hogy jól döntöttem-e, az majd kiderül!

0 Tovább

Járt utat a járatlanért

Néha nem tudjuk, mekkora kincset is tartunk a kezünkben. Milyen értéket birtokolunk. Vagyis talán nem is jó ez a kifejezés. Másik személy felett ugyanis nincs hatalmunk. Nem tudunk birtokolni senkit sem. Magunk mellett tudhatjuk társként, útitársként. Mellettünk, egyenrangú, külön személyként. Mert az igazi kapcsolat az, amiben egyenrangúak vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy egyenlőek. Igenis vannak különbségek. Saját személyiségünk van, amit nem szabad a másikért sem feladni. Akit igazán szeretünk, arra felnézünk. Azt tiszteljük. Becsüljük. És ez az érzés kölcsönös, nem egyirányú.

napló párkapcsolat érzelem szenvedély lángolás ismerkedés megcsalás szakítás

Amikor mellettünk áll valaki, néha azt oly természetesnek vesszük, hogy fel sem merül bennünk, hogy elveszthetjük. Úgy gondoljuk, mindig lesz nekünk. Mindig mellettünk lesz. Pedig elég egy meggondolatlan pillanat, amikor engedünk a kísértésnek. Amikor egy picivel jobban vonz a változatosság, egy másik, pont azért, mert új, mert varázslatos, mert izgalmas. Persze lehet, hogy semmivel sem jobb társunknál, csak épp az újdonság erejével hat ránk. És ha nem vagyunk elég éberek, nem figyelünk kellően, igen, akkor néha elgyengülünk, és engedünk a kísértésnek.

Néha csak a pillanat műve ez. Néha csak egyszerűen megtörténnek dolgok. Néha nem gondolkodunk. Csak sodor az élet, a kíváncsiság, a varázslat felé. Tetszik az izgalom, a lángolás és az izzó parázs.

Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt...!
William Somerset Maugham

Máskor napokig, hetekig, hónapokig gyötrődünk, kínlódunk, míg döntés hozunk. Amíg eldöntjük, hogy a járt utunkat feladjuk-e egy járatlanért. Kételyek gyötörnek, kérdésekre keressük a válaszokat. Keressük azt, ami valójában bennünk lakozik.

Végül valahogy döntünk. Mindig csak utóbb derül ki, jól-e. Megérte-e. Megbántuk-e, amit tettünk, vagy amit épp nem tettünk meg.

Minden kijárat egyben bejárat valahova...
Tom Stoppard

Amikor valami véget ér, egyben valami akkor kezdődik el. Minden nézőpont kérdése, s azé, mennyire nézzük pozitívan a dolgokat. Milyen az életszemléletünk. Olyan ez, mint a félig teli, félig üres pohár. A lényeg ugyanaz, a szemlélet mégis más. Más a közérzetünk tőle. Másképp szólal meg a lelkiismeretünk.

Mindig akkor jövünk rá, mi a legfontosabb a számunkra, mikor már elvesztettük azt…
Agatha Christie

napló párkapcsolat érzelem szenvedély lángolás ismerkedés megcsalás szakítás

2 Tovább

Hibákkal együtt szeretni a másikat

Középkorú, egyedülálló, elvált, kifejezetten csinos nő voltam. Igen, múlt időben, mert a történet korábban kezdődött el. Még ma is csinos vagyok. Ám mert realitásérzetem és önkritikám is van azt is elárulom, hogy roppant akaratos, határozott, és elég hisztis személyiséggel áldott meg engem a sors. Nem vagyok könnyen elviselhető személyiség. De az biztos, hogy nagyon tudok szeretni. Kitartó, odaadó és gondoskodó vagyok, nem adom fel az első akadálynál, de még a másodiknál sem. Az a fajta csaj vagyok, aki ha elromlik egy kapcsolat, küzd, harcol érte. Persze ésszerű korlátok között.

napló párkapcsolat társkeresés boldogság öröm vidámság

Internetes társkeresés

Éppen egyedül éldegéltem, amikor felregisztráltam egy társkereső oldalra. Nem fűztem hozzá vérmes reményeket. Sosem szövögettem álmokat, és nem is kergettem ideált. Igyekeztem mindig a valóság talaján megmaradni. A célom az volt, hogy nyissak az emberek felé, ne nyalogassam tovább a sebeim, beszélgessek, ismerkedjek. És mivel könnyebb a gép előtt ülve idegenekkel beszélgetni, mintsem szemtől-szembe, ezért teljesen be is vált ez a módszer. Nem találkoztam senkivel, ügyesen kerültem a személyes kontaktust.

Adatlapom kitöltésénél ugyanakkor őszinte voltam. Nem volt értelme hazudni. Sosem szerettem. Mind a korom, mind a súlyom, bármi tekintetében. Ugyanígy voltam vele, mikor a leendő társról kellett képet alkotnom. Kit is keresek? De hisz valójában magam sem tudom. Sosem voltam híve az ideáloknak, hogy beskatulyázzak másokat, milyen magas legyen, hány kiló, és milyen színű legyen a haja. Vagyis elég tágra hagytam a kritériumokat. Nem hanyagságból, hanem mert valóban így gondolom helyesnek.

Aki keres, talál

Egy késő este, amikor már befejezve a csevegést épp kiléptem volna, csak nézelődtem az oldalon. Nem a férfiak adatlapját, sem a képeiket, hanem az általuk írt kérdőíveket, mely alapján szeretnének minél többet megtudni az áhított nőről. Bődületes, milyen marhaságokat tudnak kérdezni, miket tartanak fontosnak. Ekkor akadt meg a szemem egy vidám, mulatságos, szórakoztató, igen humoros kérdőíven. Aminek lényegében semmi értelme sem volt. A számítógép előtt ülve mást sem csináltam, csak szélesre húzott szájjal mosolyogtam. Minden őrült kérdést megválaszoltam, amikor úgy gondoltam, meglesem azt a férfit, aki ezt alkotta. A kíváncsiság erősebb volt mindennél.

Képei meglepő módon publikusak voltak. Bemutatkozó oldala értelmes, igényesen összeállított, kellően hosszú ahhoz, hogy sokat eláruljon személyiségéből. Minden szavából derű sugárzott. Minden képén mosolygott, szemei értelmet és mély érzelmet tükröztek. Egy korosztályhoz tartoztunk. A földrajzi távolság nagy volt... de ezen a ponton már nem számított.

Egyszerűen megfogott, olyan erős volt a kisugárzása, hogy mágnesként vonzott ismeretlenül is. Annak ellenére, hogy sosem írtam rá egy férfira sem, sose kezdeményeztem senkinél ezen az oldalon, gondolkodás nélkül írtam neki néhány mondatot. Mindössze tudomására akartam hozni, megköszöntem neki, hogy kellemes estét varázsolt számomra azzal, hogy érdekes, izgalmas és szokatlan kérdéseivel mosolyt csalt az arcomra. Ennyit írtam, nem többet. Magam sem gondoltam, hogy ezzel olyan lavinát indítok el, ami magával ragad, elsodor, és a mai napig érezteti hatását.

Az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen dolog, amire emlékezni fognak, az, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük...
Maya Angelou

Randizás izgalmai

Gyors levélváltásba kezdtünk. Majd áttértünk a chatre. Izgalmas, gördülékeny beszélgetés volt. Lendületes, éles váltásokkal, magas értelmi, érzelmi színvonalon. Kölcsönösen olyan érzéseket ébresztettünk egymásban, amik rég kihunytak bennünk. Így fogalmazott: felráztam, pedig már jó ideje aludt. Még aznap este beszéltünk telefonon. Meglepő gyorsasággal jutottunk el a személyes találkozásig. Pár nap, mindössze ennyi telt el az első beszélgetésünk óta. Tudtuk, hogy bármit is hoz a jövő, bármerre is tartunk együtt vagy külön, de lépnünk kell.

Szándékosan nem írtam eddig a külsejéről. Azért, mert bár tudtam a képeiből, az adatlapjából is kiderült, mégsem volt fontos. Nem ez számított. A Férfi, aki számomra oly sokat jelent, túlsúlyos. De ez nem érdekel. Pontosan tudom, hogy Rá van szükségem. Tudom, hogy mellette nemcsak önmagam lehetek, de Nő is. Tudom, hogy ő mindig képes lesz mosolyt csalni nem csak az arcomra, de a lelkemre is. Nem a külső számít! A szememben Ő a Férfi, az Igazi Férfi, sármosabb mindenkinél! Nem csupán elfogadom, de imádom! Bár az is igaz, hogy nem sörhasa van, hanem arányosan oszlik el rajta a súly: széles háta, izmos válla, erős, izmos vádlija van. Karakteres személyiség. Jó érzés hozzábújni, amikor védelmezőn karjaiba zár. Imádok a vállán fekve elaludni.

napló párkapcsolat társkeresés boldogság öröm vidámság

Régóta együtt vagyunk és mondhatom, csodálatos vele! Érdekesek, őszinték a beszélgetéseink. Élményekben gazdag programokat tudhatunk magunk mögött. Nem lehet mellette unatkozni akkor sem, ha otthon vagyunk, s láthatóan nem csinálunk semmit. A semmit is jól tudjuk csinálni! Intenzív, mély érzelmeket vált ki belőlem, amiért nem győzök elég hálás lenni. Megmutatta, hogyan kell élni, kapukat nyitott ki előttem, és olyan dimenziókba vezetett, amik eddig ismeretlenek voltak számomra. Mellette ismertem meg az életet, mellette tanultam meg örülni apró dolgoknak, és mellette tanultam meg, hogyan kell őszintén, feltétel nélkül, tisztán szeretni.

Az életed nem akkor kezdődik, amikor meglátod a fényt. Hanem egy másik pillanatban. Egy találkozással, egy mosollyal, egy zavart kézfogással. Amikor meglátod Őt. Amikor megtalálod...
Csitáry-Hock Tamás

Persze ne higgyék, hogy nem vitatkozunk, nincsenek veszekedéseink. Nem vagyok képes kibújni a bőrömből, erős személyiségem néha intenzíven hangot ad, teret enged, utat tör magának. Különböző, néha igen bántó formában nyilvánul meg. Csak bízni tudok abban, hogy páromban lévő szeretet elég erős ahhoz, hogy kitartson mellettem, és mindig azt mondhassa: bármily nehéz is engem szeretni, de szeret.

0 Tovább

Interneten társat keresni

Tudom, hogy a téma megosztó. Kinek jó, kinek rossz tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban. Sokan merő előítéletből nem is próbálják ki. Mások, ha regisztrálnak is, erős fenntartásokkal teszik azt. Én kipróbáltam. Saját tapasztalataimat szeretném megosztani, megfűszerezve mások véleményével. Olyan céllal, hogy aki tud, tanuljon belőle, míg mások merítsenek erőt, bátorságot. Mert jó figyelni másokra, meghallgatni őket, és tanulni a hibáikból. 

napló párkapcsolat társkeresés internet

Az első, amivel először találkozunk az az, hogy ami ingyenes, azért fizetni kell. Rég rájöhettünk volna, hogy semmit nem adnak ingyen. Mindennek ára van. Jelentem, megtanultuk a leckét!

Ingyen lehet regisztrálni, feltölthetjük képeinket, kitölthetjük az adatlapunkat. Ám ha ennél többet akarunk, zsebünk mélyére kell nyúlni. Jó lenne mások adatlapját is elolvasni. Mások képeit is látni. Szerencsés, ha tudunk levelet írni, és válaszolni a nekünk szólókra. Vagy csak én gondolom azt, hogy sokat várok el egy társkereső oldaltól?

Ha valóban komolyan gondoljuk a társkeresést, legyünk őszinték. Nincs értelme hazudni a magasságunk, súlyunk, vagy bármi más tekintetében. Sose adjuk ki magunkat másnak, mint ami. Máskülönben nagy csalódás lehetünk. Vállaljuk fel a hibáinkat, merjük kimondani, hogy nehéz esetek vagyunk, vagy épp visszahúzódó, otthonülő típus. Ha valaki ettől már az elején megijed, hát fusson el jó messzire. De ha később döbben rá, csalódás lesz számunkra. Mindketten jobban járunk, és sok felesleges körtől kíméljük meg egymást.

Nem szabad túl nagy feltételt, túl sok kritériumot támasztani a másik fél felé. Mert könnyen lehet, hogy akiről álmodunk, az még meg sem született… vagyis az embereket önmagukért, önmagukban kell megismerni, és elfogadni. Nem egy álomképet, egy ideált kergetni.

Ha olyan férfit keresel, aki vonzó, jó humorú, eszes, határozott, érzékeny, remek szerető, ugyanakkor ragaszkodó és romantikus, válts mozijegyet...
Vavyan Fable

Sose görcsöljünk rá a társkeresésre. Ne lássák, ne érezzék rajtunk, hogy mennyire akarunk valakihez tartozni. Senki nem akar valaki lenni az életünkben. Senki nem akar pótlék lenni, hogy egy űrt töltsön be. Mindenki a TÁRS szeretne lenni, az egyedüli, az igazi, aki boldoggá tehet! Amit nagyon akarunk, az érkezik el a legkésőbb. Laza, kötetlen beszélgetésekből sokkal többet hozhat ki az élet, mintsem gondolnánk.

Sose a külső alapján ítéljünk! Bízzunk a megérzéseinkben! Adjunk esélyt a másiknak, ha egy kicsit is érezzük, hogy jó vele beszélgetni, öröm várni rá a chaten, és szívesen hallanánk újra a hangját. Lehet értékes, érdekes és szerethető ember, és nem kell azonnal x-et kapnia.

Ám ha mindezt be is tartjuk, jó ha tisztában vagyunk vele, hogy sok ember csak szexpartnert keres ezeken az oldalakon. Egyéjszakás kalandokat. Kezeljük némi fenntartással hát a megkereséseket. Legyünk nyitottak, de maradjunk a valóság talaján. Jó, ha két lábbal a földön állunk, nyitva a szemünk, és akkor megtalálhatjuk a sok értéktelen kavics között azt az értékes kagylót, ami miatt elmondhatjuk, igen, megérte!

2 Tovább

Gyermekvállalás dilemmája

Minden nő életében eljön az az pillanat, amikor felteszi magának a kérdést: mikor szüljek gyereket? Ki előbb, ki később gondolkozik ezen, bár akad olyan is, aki nem sokat agyal rajta. A véletlenre és a sorsra bízni a legegyszerűbb feladat. A családtervezés azonban nem könnyű. A tudatos, felelősségteljes családtervezés nem az. Pro és kontra sorra vesszük a bennünk rejlő félelmeket, érveket. És hol erre, hol arra fog billenni a mérleg nyelve.

Félelmeink

Az első és talán a legfontosabb dolog megtalálni a megfelelő párt. Ám ha van is apajelöltünk, néha még innen sem könnyű tovább lépni. Tökéletes ember nincs. Néha elbizonytalanodunk a személyében. Biztos ő az, akivel szeretnénk egy gyermeket felnevelni? Vagy kettőt?  Biztos vele képzeljük el az életünket?

Sokan karrierjük miatt gondolkodnak el a mikor kérdésén. Vajon az életút beindulása előtt érdemesebb gyermeket vállalni, hogy aztán később ne törjön meg az? Vagy pont a karrier csúcsán? Amikor rövid megszakítás után talán könnyebb visszatalálni jól megszokott helyünkre. Esetleg egy munkahelyváltás közben, így régi helyünkről megyünk szülni, de már egy új helyre megyünk vissza.

Mások nem is annyira saját, mint inkább párjuk munkája szempontjából közelítik meg a kérdést. Mert ez is fontos tényező lehet. Van, amikor hosszabb kiküldetésre kényszerül társunk, akár bel, akár külföldön. Egyesek véleménye szerint jobb előtte a gyermekvállalás, mert nem maradunk egyedül, illetve a kiküldetés nagyon eltolhatja a családalapítás idejét. Mások szerint pont azért lenne célszeszű utána gyermeket vállalni, mert máskülönben kimarad az apuka a legszebb napokból. Amikor először felül, feláll, járni kezd a gyermek, amikor megszólal.

Vannak akik a családi fészek megteremtését helyezik előtérbe. Gondolván, utána nyugodtan tudnak a gyermekre koncentrálni, amikor már nem kell egy lakás megszerzése miatt aggódniuk. Míg mások épp ellenkezőleg gondolkodnak, szerintük annyira sok évbe telik egy lakás megvásárlása, hogy félnek, addig eljár felettük az idő, és jobban szeretnének korai éveikben szülővé válni.  

Sokakban felmerül a kérdés, vajon képesek lesznek-e anyagilag ellátni, eltartani egy gyermeket. Mai világunkban annyira bizonytalan minden, így a munkahely is. Vajon mennyire vagyunk felkészültek anyagilag egy gyermek felnevelésére? Mi az az összeg, amivel mindenképp rendelkeznünk kell, hogy elinduljunk a hosszú és rögös úton?

Nem utolsó sorban felmerül bennünk, vajon megértünk az anyaságra? Lelkileg felkészültünk rá? Nem vagyunk még magunk is túl gyerekek hozzá? Nem utaznánk, nem szórakoznánk még egy kicsit, nem néznénk szét a nagyvilágban? Hiszen néhány év múlva sem maradunk le semmiről.

napló párkapcsolat gyermek gyermekvállalás gyermeknevelés

Sokan döntenek úgy, bármilyen okból is, hogy még várnak. Korunkban egyre inkább kitolódik az első gyermek vállalásának ideje. Akkor is, ha minden feltétel adott. Néha úgy érezzük, hogy mégsem érkezett el az idő. Magunk sem tudjuk megmagyarázni, miért. Mi kifogásunk ellene. Csak érezzük, még nem jött el.

Miközben ennyit agyalunk rajta, mások nem így látják ezt a kérdést. Sokan vallják, hogy nem szabad ennyit gondolkozni dolgokon. Mások egyszerűen csak belevágnak.

És hogy kinek van igaza? Mindenkinek. Mindenki a saját szemszögéből látja a dolgokat, és pont úgy jó, ahogyan ő csinálja.

0 Tovább

Varázsszavak

Az ember gyarló, tökéletlen, és bizony sokszor hibázik. Ugyanakkor mély érzelmeket képes kiváltani másokból. Mindenkiben egy kisebbfajta vihar dúl. Néha tornádó lesz belőle. Hogy lelkünkben éppen az angyal vagy az ördög kerekedik-e felül, az sok mindentől függ.

Képesek vagyunk szeretni. Feltétel nélkül is. Mindig azt bántjuk a legjobban, aki a legközelebb áll hozzánk. Ez általában nekünk is fáj. Nekünk fáj a legjobban. Jobban, mint a másiknak. Abban a pillanatban, amint megbántunk valaki hozzánk közel álló személyt, tudjuk, érezzük, a lelkünk sajog. Képesek vagyunk csendben szenvedni.

napló emberi kapcsolatok párkapcsolat varázsszavak érzelem

Sokan nem mutatják ki érzelmeiket. Nem tudják, mennyire fontos ez. Nemcsak azért, hogy tudja a másik, mit is érzünk, gondolunk valójában, hanem hogy mi magunk is megkönnyebbüljünk tőle, általa.  

Kowalsky meg a Vega Varázsszavak című száma nem csupán az érzelem kimutatásáról szól, hanem annak egyik legegyszerűbb formájáról, hogy szavakba öntve mondjuk el másoknak, amit épp érzünk.

Sajnálom, bocsáss meg, a köszönöm és a szeretlek.

Amikor megbántunk valakit, fontos, hogy ki tudjuk fejezni sajnálatunkat. Egyben a másik bocsánatát kérve. Ugyanannyira fontos, mint a másik részről a megbocsátás.

Nem csak akkor kell megköszönni valamit, amikor ajándékot kapunk. Amikor kézzel fogható, tárgyi jelét kapjuk a szeretet kimutatásának. Jó érzéssel tölti el a másikat, ha figyelmét, érzelmét, kedvességét is megköszönjünk. Vagy pusztán csak a létezését.

Sok ember elfelejti mondani szeretteinek, mennyire szereti őket.

Lehet, hogy magától érthetődő. Lehet, hogy törődésével, figyelmével egyértelmű jelét adja, de jó hallani, és bizony jó kimondani is néha. Persze csak akkor, ha valóban tartalommal bír, ha nem üresek a szavak.

Sajnálom, bocsáss meg, a köszönöm és a szeretlek. Valóban varázsszavak ezek. Örök igazság ez.

Lehunyom a szemem, Téged látlak.
Kitárom a szívem, visszavárlak.
Valóság vagy, létezel, és érzel.
Kezed nyújtsd felém, és érj el!
Nem üresek a szavak,
És nem is álmodtalak.
Kinyitom a szemem,
S látom, itt vagy velem.

0 Tovább

Hazaértem – avagy szakítás után ismét a ringben

Vajon miért ragadnak ránk a pasik, míg máskor meg miért nem? Szeretném megosztani az ezzel kapcsolatos gondolataimat, tapasztalataimat, hogy aki elég okos, ne a saját kárán, hanem másokén tanuljon.

Középkorú lévén több kapcsolattal a hátam mögött azt hinné az ember, elég tapasztalt vagyok. Aztán kiderül, a fenét! Egy életen át tanulunk a párkapcsolatról is, mint minden másról.

Szakítás

Elfogyasztottam már egy férjet, voltak egy éjszakás kalandjaim is, nem vagyok sem prűd, sem apáca. Egy-egy kapcsolat vége igazán megviselt. Képes vagyok nagyon mélyre kerülni érzelmileg. Ami azért szerencsére nem tart örökké. Első lépésként persze azonnal a másikat hibáztattam. Másodikként aztán magamat. Majd rájöttem, hogy senki sem angyal. Igyekeztem tanulni a hibáimból. Ez idő alatt sosem ismerkedtem, és ha nálam próbálkoztak, kegyetlenül elvettem a kedvét az illetőnek.

szakítás napló párkapcsolat boldogság

Minden szakítás után kell idő, hogy helyreálljon az ember lelki egyensúlya. Kinek kevesebb, kinek több. Én bár képes voltam mélyre kerülni a válság idején, ugyanakkor igyekeztem hamar kilábalni belőle. De semmiképp nem úgy, hogy belevetettem magam az ismerkedésbe. Sőt! Kerültem az embereket. Annyit mentem „társaságba”, amennyit nagyon muszáj volt. És ez lényegében a munkahelyet, vagy a vásárlást jelentette ez időszak alatt. Igen, leginkább otthon szerettem lenni, nyalogatva a sebeimet. Nem hiszem, hogy túlzásba estem volna. Hisz minden szakítás egy gyász folyamat. El kell tudni engedni a másikat, bárhogy és bármiért is érjen véget egy kapcsolat. És ez bizony nem könnyű, ha szerettük a másikat.

Ha véget ért ez a folyamat, és újra nyitunk a világ felé, újra tudunk bízni a másik nemben, akkor lehet új kapcsolatot kialakítani. Anélkül, hogy az előző beárnyékolná azt. Anélkül, hogy előző párunk hibáit új párunkra vetítenénk. Anélkül, hogy új párunkat büntetnénk az előző vétkeiért. És anélkül, hogy boldogtalanságunk, csalódottságunk miatt negatív lenne a kisugárzásunk. Hiszen mindenki boldog, pozitív gondolkodású, életvidám párt szeretne maga mellett tudni, nem depis, lehangolt, és életunt személlyel tölteni a szabadidejét.

A titok, ami nyitja

Sokan nem adnak elég időt maguknak ahhoz, hogy feldolgozzák a szakítást. Sokan egy új kapcsolatban akarják megtalálni a boldogságot, remélve, így hamar elfelejtik előző párjukat. Ezért sok esetben már a gyors ismerkedés is kudarcba fullad. Hiszen rágörcsölnek, nagyon akarják. És olyan feladat elé állítják új társukat, aminek lehetetlenség megfelelni: hogy feledést biztosítsanak, ők feledtessék el az előző pár okozta sérelmeket.

Ha mégis túlélné ezt a rizikós időszakot az új kapcsolat, akkor is nehéz helyzetben vagyunk, de még inkább új párunk. Óhatatlan, hogy sok mozdulata emlékeztet előző társunkra. Vagy azért, mert ugyanolyan. Vagy azért, mert pontosan ellentétes. Óhatatlanul összehasonlítjuk új partnerünket az előzővel. Éppen ezért új párunk bármit csinál, sajnos fájdalmat okoz nekünk. Fájdalmat okoz, amit ha nem is mondunk meg neki, előbb-utóbb érez. Ha nem is tudja pontosan megfogalmazni, mi a baj, de érzi, nem érti az okát, de tudja, hogy valami nem stimmel. Érzi, hogy nem vagyunk boldogok mellette.

Feszültséggel teli lesz ez a kapcsolat, ami persze viták sorához vezet. Ha nagyon okos, nagyon intelligens, érzelmileg fejlett új társunk, csak akkor fog rájönni arra, hogy valójában még nem vagyunk túl előző kapcsolatunkon. Ő valójában egy pótlék, nem más. Vele csak vigasztalódni akarunk.

Máskülönben ezek a viták annyira besűrűsödnek, annyira elfajulnak, hogy a legtöbb esetben ezt nem éli túl a kapcsolat, azaz ismét ott tartunk, ahol az elején. Egy újabb szakítás, amikor valójában az előzőt még ki sem hevertük.

Körforgalom

Így belesodorjuk magunkat egy körforgásba. Ahonnan úgy tudunk kikecmeregni, ha egyszer végre adunk időt magunknak a gyászra, és valóban lezárjuk előző kapcsolatunkat.

Amikor ez megtörtént, akkor tudunk mosolygósan, pozitív gondolatokkal a fejünkben tekinteni a jövőbe, egy boldog kapcsolatot remélve. Persze nem rágörcsölve, nem „akarva”, hanem csupán élni tudunk az utunkba kerülő lehetőségekkel.

Na ekkor fognak ránk tapadni a pasik!

Nem vagyok más, mint egy örök álmodozó,
Kinek életében mindenki csak átutazó.
Mindenki itt hagyja lábnyomát
Ki szívemen utazik át.

Minden szakítás természetesen nyomot hagy a lelkünkben. Nem múlik el nyomtalanul. Talán kell is, hogy fájjon, hogy emlékezzünk, és tanulhassunk a hibáinkból.

szakítás napló párkapcsolat boldogság

Én is megtörtem néhányszor. Legutóbb (szigorúan a feldolgozást követően) egy netes társkereső oldalra regisztráltam. Valahogy úgy voltam vele, könnyebb lesz ott a névtelenségbe burkolódzva ismerkedni. Talán könnyebben lehet egy előszűrést követően párra lelni, így elkerülni az újabb csalódást. Persze csak ha okosan csináljuk. Örömmel jelentem be, nekem sikerült!

Bármily furcsa is, de azóta tapadnak rám a férfiak. A munkahelyemen érzem, ahogy végigpásztáznak a tekintetükkel. Amikor egyedül megyek be a városba látom, hogy rám mosolyognak. Megfordulnak utánam. Miért? Mert látszik rajtam a magabiztosság, a pozitív kisugárzás. A férfiak ezt szeretik.

Az persze más kérdés, hogy én pedig páromat… ezért nagyon udvariasan persze, lelküket nem sértvén visszautasítok minden közeledést. Senki lelkivilágába nem szeretnék belegázolni. Egyszerűen jó volna világgá kiáltani, hogy én már hazaértem.

2 Tovább

Na ez valóban cumi!

Gyermekkoromban a sírós, nyűgös gyermek szájába cumit nyomtak a szülők, ha pár perc nyugalmat szerettek volna. Csendet. A mai világban ha nem is a szájukba, de a kezükbe egy tabletet nyomnak. A hatás ugyanaz. Legalábbis rövidtávon. A szülő fellélegezhet, a zajos gyermek elcsendesedik, s ha rövid időre is, de lefoglalja magát. A hosszútávú hatás ennél jóval összetettebb. 

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok gyermekkor kisgyermek baba gyereknevelés tablet technika

A gyermek lassan elszigetelődik. Eleinte csak a szülőktől, a családtól. Később a tásaitól, barátoktól. Emberi kapcsolatai híjján virtuális barátai lesznek. Ha mégis akad hús-vér barátja, meglehetősen nehezen fogja kialakítani, fenntartnai és ápolni a barátságot. Rokonlátogatás helyett szobájába húzódik, s csukott ajtók mögül kémleli biztonságos távolságból a való világot.

Mozgásszegény életmódot folytat, izmai-izületei még mielőbb kifejlődhetnének leépülésnek indulnak. Nem csak a testmozgás hiánya jelent problémát. Hanem a csapatjáték, a mozgás öröme is elvész.

Napfény, friss levegő hiányában szervezete nem kapja meg a szükséges vitaminokat. 

A fizikai ingerszegény környezetben testtartása eltorzul. A magához vett tápanyag sem a kívánt módot szolgálja. Ahelyett, hogy szervezetébe hasznos elemként beépülne, egészségtelenül elhízott gyermekek kerülnek ki az iskolapadokból. 

Értékrendjük, életszemléletük jelentősen eltér a közelmúlt fiatalokéhoz képest. Vajon ilyen gyermekkort milyen felnőttkort követhet? 

Jelentősen torzult személyiségükkel milyen emberi és párkapcsolatra lesznek képesek? Mit jelent számukra a rét illata, a lehulló falevél, a rügyező fák, a madárcsicsergés? S hogy fognak a saját gyermekükhöz viszonyulni? 

Mielőbb gyermekünk kezébe idejekorán tabletet nyomunk mindig fusson át agyunkon, hogy pár perc nyugalmunkért a gyermekünk hatalmas árat fog fizetni. Inkább hajoljunk le hozzá, emeljük fel magunkhoz, ültessük az ölünkbe, találkozzon a tekintetünk, s megnyugtató, szeretetteljes mosolyunkkal és ölelésünkkel próbáljuk elbűvölni. Megéri!

0 Tovább

Szex 70 év felett

Kamasz fejjel elképzelhetetlen számunkra, hogy nagyszüleink milyen szexuális életet élhetnek. Vagy egyáltalán élnek-e? Belegondolni is hátborzongató! Felnőtt fejjel azonban már másképp látjuk a kérdést. Ahogy öregszünk, teljesen elfogadott lesz, hogy bizony a szeretkezés életünk része. Ekkor már látszik, hogy a szex nem megy ki a divatból. Némiképp a gyakorisága, minősége változik. De miért is kellene lemondani az élvezetekről? Mondta valaki, hogy a szeretkezést csak fiatalok gyakorolhatják?

Az érett párok is vonzódnak egymáshoz. Akár összeköti őket a több tízéves kapcsolatuk, akár mostanában ismerkedtek meg, és újdonság erejével hat rájuk a másik. Képesek egymásból érzelmeket kiváltani, vágyakat ébreszteni.

Csodás lehet több tízévet maguk mögött tudni. Sok-sok közös emlék fűzheti össze őket. Amiben nyilván volt jó-rossz egyaránt. Sírás és öröm bőven. Mindent együtt éltek meg, és együtt haladtak a közös úton. Közös gyermekek, unokák, családi összejövetelek.

Az is szeretetre méltó, amikor idős korukban ismerkednek össze. Amikor társuk elvesztése után sem akartak egyedül élni, és megtalálták a módját előrehaladott koruk ellenére is a társkeresésnek. Amikor nem csüggednek, és nem önmagukat sajnálva, bezárkózva a lakásba élik napjaikat. Amikor nem csak azt érzik egyedüli küldetésüknek, hogy vigyázzanak az unokákra. Hanem felismerik, hogy szeretni jó, és szeretve lenni jó. Azért, mert nem fiatalok, eltölthetnek még néhány évet szerelemben, boldogságban.

Édesek, amikor az utcán kézenfogva sétálnak. Amikor egymásba karolva nézegetik a kirakatokat. Amikor a parkban egy padon ülve, összebújva olvassák a napilapot. Nem irigylésre méltóak?

Hatalmas szeretet árad belőlük. Olyan, amit mi is szeretnénk megtalálni, élvezni, és megtartani. És persze megérni. Ha ennyire nyilvánvalóan kötődnek, vonzódnak egymáshoz, miért is lenne ez másképp a hálószobában?

A szeretet és szerelem nem korhoz kötött. Minden életkornak megvan a maga szépsége. Szeretném saját bőrömön tapasztalni, milyen 70 év felett megélni a szerelmet.

0 Tovább

Megvásárolt barátság

Ki ne ismerne olyan történetet, amikor a gazdag kisgyermek magányos az iskolában, kiközösítik, senki nem akar a barátja lenni. Aztán egyszer csak kitalálja a leleményes gyermek, hogy iskolatársait meghívja a büfébe, minden jóval elhalmozza őket. Remélve, hogy felfigyelnek rá, megszeretik, és cserébe barátjukká fogadják. Ám idővel fel kell ismernie a gyermeknek, hogy ez egy csúfos játszma, amit nem nyerhet meg. Ugyanúgy nevetnek a háta mögött, ugyanolyan magányos, mint azelőtt volt. Csak most még a kihasználás érzésével is meg kell küzdenie. Sajnáljuk a gyermeket. Sajnáljuk, mert az okos felnőtteknek kellett volna időben közbeavatkoznia, felfigyelni a problémára, jelenségre, és orvosolni azt.

napló barátság érdekbarátság munkahely emberi kapcsolatok pénz

Azonban mennyivel másabb a helyzet, amikor ez nem kisgyermekkel történik meg? Amikor érett, tapasztalt, és azt hinnénk, hogy okosabb felnőtt esik bele ilyen csapdába?

Amikor felnőtt fejjel választja valaki azt a megoldást, hogy megvásárolja a barátait, mert amúgy képtelen magának szerezni, az tudatos választás. Tudatos cselekedet. Az illető tisztában van vele, hogy azért zárják szívükbe, azért állnak vele szóba, és azért kedvelik, mert "jutalmazza" őket, mert hát ki ne örülne egy-egy potya ebédnek, vagy ingyen kávénak?

A munkahelyi kollektíva egy nagy játszótér. Tudni kell játszani. A kiközösítés érzésétől mindenki fél. Vagyis nem, helyesbítek: a GYENGÉK félnek. És ha anyagilag megtehetik, hát inkább élnek eme eszközzel, csak ne kerüljenek a kollektíva perifériájára. Mert nem tudnak azzal az érzéssel megküzdeni. Nem tudnak mit kezdeni vele. Rettegnek, és inkább lesznek megalázottak, mintsem kirekesztettek. Így magukat alázzák meg. Igaz, ezt legtöbbször észre sem veszik. Nem tudatosul bennük.

Ezzel szemben az erősek nem tartanak a kirekesztéstől. Az erős, határozott egyéniségek képesek talpon maradni, és elviselni azt az érzést, hogy nem szeretik őket. Tudnak akkor is kimagasló teljesítményt nyújtani egy munkahelyen, ha nyomás alatt vannak. Ha nyomást gyakorolnak rájuk. Sőt, leginkább csak erősödnek ettől. A javukra válik.

Az erős jellemmel rendelkezőknek általában egészséges, stabil értékrendjük van. Tudnak különbséget tenni magánügy, és munkahely között. Nem keverik a barátságot a munkával. Tudomásul veszik, hogy a kollégákat nem ők választják, míg a barátaikat igen. Nincs szükségük furfangra emberi kapcsolataik kialakításához. Ettől lesznek ők erősek, és megbízhatóbbak.

A dolgok másik oldala is elgondolkodtató. Vajon mit érez, és hogyan éli meg a helyzetet az, aki a megvásárolt barát? Miképp tud ezzel a tudattal azonosulni, létezni és élni? Vajon miért van szüksége neki az effajta barátságra? Mi játszódik le a lelkében, miközben eladta azt?

napló barátság érdekbarátság munkahely emberi kapcsolatok pénz

Ha tudatosan enged a kísértésnek, vagyis hagyja magát megvásárolni, akkor számító személyiség. Ha csak elsodorták az események, amire nem figyelt fel, akkor kihasználták a tudatlanságát. Persze mindkét esetben tény, hogy megvásárolták. Nos, egyik lehetőség sem túl szimpatikus.

A közömbösség is egy lehetséges reakció. Nem foglalkozni a jelentséggel, nem tudomást venni róla. Kimaradni a történésekből, nem részt venni benne.

Mindenki eldöntheti, hogy egy munkahelyi közösségben milyen szerepet tölt be, mit vállal. Ön vajon melyik szeretne lenni? Melyik szereppel tudna azonosulni leginkább?

0 Tovább

Vigyázat! Az 1-es vágányra vihar érkezik!

Állandóan keverik az emberek az egyedüllét és a magány fogalmát. Míg az első kellemes, megnyugtató, jóleső állapot, addig az utóbbit rendszerint szorongás, rossz érzés, gyakran depresszió kíséri.

Egyedül lenni jó. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs társunk. Amikor kapcsolatban élünk, akkor is szükség van néha egyedüllétre. Amikor magunkkal foglalkozunk, s nem a másikat helyezzük előtérbe. Amikor nyugodtan belemerülhetünk a gondolatainkba, nem kell alkalmazkodni épp a másikhoz, és teljes felszabadultságunkban azt tehetjük, amit igazán szeretnénk.

Van egy speciális egyedüllét, amit szingliségnek neveznek. Amikor társ nélkül vagyunk, de ennek ellenére jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ez lehet akár két kapcsolat között, vagy egy tudatosan választott életforma is. Bárhogyan is van, a lényeg az, hogy jó nekünk. Élvezzük, kiteljesít, boldoggá tesz. Egyedül lenni jó.

Ezzel szemben áll a magányosság érzése. Ami egyáltalán nem jó, sőt, kifejezetten frusztráló lehet. Amitől szenvedünk. Amikor szeretnénk mással lenni, de mégsem tehetjük valamiért. Elviselhetőbb a magány, ha épp nincs kapcsolatunk. Mert akkor legalább tudjuk, értjük az okát. Persze ettől még rossz, mert a magány nem egy választott állapot, hanem egy ránk törő rossz érzés.

A legszörnyűbb talán az, ha kapcsolatban vagyunk magányosak. Ha van párunk, de mégis a magányosság gyötrelmeivel küzdünk. Ott van tőlünk karnyújtásnyira, mégis fényévekre érezzük magunktól. Na ez szinte egy felfoghatatlan és elviselhetetlen állapot. Talán nem is tartható fent sokáig. Ez az igazi gyötrelem. Lelkünket felemészti, szívünket igazán megtöri. Szenvedünk tőle, szabadulni szeretnénk az érzéstől. Ám sokszor nem találjuk a kiutat, a megoldást. A magányos ember gyakran depressziós is egyben.

Ilyenkor sokat segíthet a megértő család, vagy a jó barátok. Az igaz barátok. Akik nem csak akkor vannak mellettünk, amikor süt a nap, hanem amikor viharfelhők vannak felettünk. Amikor mennydörög és villámlik. Az igaz barátot arról ismerhetjük fel, hogy akkor érkezik, mikor más távozik.

Dr. Csernus Imre fogalmazta meg a két kifejezést nagyon találóan:

A magány az az állapot, amikor valakiben háború zajlik, belső háború; az egyedüllét meg az az állapot, amikor valakiben nincs harc, benne az angyal és az ördög békét kötött...

0 Tovább

Biciklis kontra puhatestű

Puhatestű. Egy gépjármű oktatótól hallottam először ezt a nagyon találó kifejezést. Akit nem véd senki, semmi. Nincs karosszéria, bukósisak, semmi, csak a józan esze. Lássuk be, szüksége is van rá. Mert hiába az elsőbbség, hiába a gyalogátkelő, vagy zöld jelzésű lámpa. Ha a másik, erősebb nem adja meg az elsőbbséget, úgyis a puhatestű húzza a rövidebbet. Hiába áll mellette a szabály, a jog, esetleg kaphat kártérítést, rossz esetben már csak a családja... Jobb esetben ő maga, de hát ki szeretné tolókocsiban végezni? Elsőbbség ide, vagy oda, az csak akkor van, ha megadják.

Minden kategóriában érintett vagyok. Gépjárművel is szoktam közlekedni, autó és motor egyaránt, két keréken is tekerek időnként, és hát puhatestűként is járom utamat. Nem könnyű. Bár általánosságban elmondható, hogy sokat javult a közlekedési kultúránk. Ám messze nem az igazi.

A kerékpárosok szinte követelik maguknak a saját utakat. Lássuk be, joggal. Ám ha van kerékpárút egy útszakaszon, miért épp az úttest másik oldalán lévő járdán tekernek? Volt, akit megkérdeztem erről. Neki azon az oldalon van dolga, és így kényelemesebb - hangzott a válasz. Aham. Kényelmesebb. De vajon a puhatestűek mit szólnak hozzá? Azért épülnek az adófizetők pénzéből a kerékpáros utak, hogy úgyis ott tekerjen, ahol neki kényelmesebb? Elgondolkodtató.

Ahol nincs saját útjuk, ott marad az úttest. Jobb híján. Értem én, miért ódzkodnak ettől sokszor. Az autósok, kamionosok ész nélkül, közel húznak el mellettük. Veszélyes üzem az úttest. Félnek, mert hát ismét hiába a szabály, a gépjárművel szemben úgyis ők húzzák a rövidebbet. Könnyen beláthatjuk, van benne valami.

Sokszor ezért inkább nem túl szabályosan a járdát választják. A puhatestűek között manővereznek, életveszélyesen kerülgetik őket. Elképesztő, amikor ilyen helyzetben még csengetnek is! Nekik valóban mindent lehet? Félelmükben közlekednek a járdán, és itt pedig ők keltenek félelmet? Ha a gyalogos fél, hol közlekedjen? Veszélyes üzem lett a járda. Veszélyes, mert azzá tették. Egy kerékpáros nem kis sérülést tud okozni egy gyalogosnak. Arról már nem is beszélve, hogy puhatestűként miért kell állandóan rettegni, hogy hangtalanul, némán mikor sodor el valaki?

Mindenkinek van helye a közlekedésben. Így vagy úgy, el kell jutni A-ból B-be. Csak az nem mindegy, hogy milyen áron. Sose felejtsük el: mindenkit várnak odahaza!

Akinek nem inge, ne vegye magára. Akinek meg az, az jó melegen öltözzön fel!

Kövessetek Facebookon!

3 Tovább

Isten útjai kifürkészhetetlenek

Adott egy alacsonyabb, túlsúlyos, a lánynál néhány évvel fiatalabb, és hát mondjuk ki nem éppen szép srác, aki tele volt ugyan ambícióval, pénzzel viszont nem. Frusztrálta a nem éppen kosaras alkata, ugyanakkor elég beképzelt, szétszórt, és a következményekkel nem törődöm személyiség volt.

Ehhez képest a lány kifejezetten csinos, átlagos magasságú, jó munkahellyel, konkrét célokkal, elért eredményekkel rendelkező. Fel tudott már mutatni egy szépen berendezett lakást, utazások kellemes emlékeit. Mindössze egy harmonikus kapcsolat hiányzott az életéből.

Egyszer volt, hol nem volt

A történet úgy kezdődött, mint minden mesében: egymásba szerettek, és azt hitték, életük végéig együtt lesznek. Igen, minden hibája, testi adottsága ellenére is szerette a lány a fiút.

Találkozgattak, ismerkedtek, tényleg jól megvoltak. Utólag visszagondolva persze voltak intő jelek, de ezekre ilyenkor az ember hajlamos nem figyelmi, rálegyint. Ilyen volt pl, hogy együttlétük alatt nem mutatta be a szüleinek a fiú a lányt, nem ült ott vele a karácsonyi asztalnál, külön töltötték az ünnepeket, mert hogy a fiú számára a család szent volt. A család alatt a szüleit és a húgát kell érteni. Egy nagy gyerek, aki 30 évesen nem képes elszakadni a szüleitől… eleinte ezt édesnek gondolta a lány, később zavarónak, és rá nézve megalázónak. De hát mit csinált volna, szerette!

Hidegzuhany

Egyszer úgy ment el otthonról a fiú, hogy véletlenül belépve maradt a közösségi oldalán. A lány sosem volt korábban féltékeny. Nem olyan típus, illetve a fiú sem adott rá okot. Szóval minden hátsó szándék, rossz érzés nélkül lesett bele a fiókjába. Ám amit ekkor látott, az ledöbbentette. Intim, hosszan tartó, és hónapok óta folyó csetelés mással! Nem kapott levegőt, egyszerűen nem értette a dolgot. Ezt követte, és ezt már szándékosan, hogy belenézett a telefonjába. Sms váltások, konkrét találkozók megbeszélése, illetve a találkozás utáni üzenetek, a jóleső, kellemes együttlétekről. Hidegzuhany. Kétségbeesés. Számonkérés.

szakítás napló párkapcsolat megcsalás megbocsájtás

Kisfiús bájjal, határtalan sajnálkozás közepette, megbánó arccal kért bocsánatot a fiú. Elmondása szerint érzelem nélküli szexkapcsolatról volt szó, ami valójában kielégülésen kívül semmit nem jelent számára, épp ezért játszi könnyedséggel megígérheti, nincs folytatás, érzelmileg nem kötődik a csajhoz. Kérte, könyörgött a lánynak, hogy ne hagyja ott.

Megbocsájtás

Nagy lelki traumán túl lépve a lány vele maradt. Szerette. És valóban kapott tőle egy második, egy igazi esélyt a fiú. Minden igyekezetére szükség volt, hogy ne hánytorgassa fel többé az esetet, hogy elnyomja magában az akkor átélt emlékeket. De tudta, ha együtt szeretnének maradni, valóban nem szabad többé szóba hoznia. Ugyanakkor természetesen semmi nem volt olyan többé, mint azelőtt. A kisördög már ott volt, jelen volt, és az első gondolata mindig az volt a lánynak, kivel van a fiú, mit csinál és miért. Akkor is, ha ennek nem adott hangot.

A belső feszültsége, az idegessége azonban megnyilvánult. Türelmetlen volt, sokkal hamarabb összekaptak, gyakoribbak lettek a veszekedések, apró-cseprő dolgokon vitáztak. Miközben a háttérben a megcsalás húzódott meg. De erről nem beszéltek többet. A kapcsolatuk innentől kezdve nyilván nem volt jó. Mindennek nevezhető, csak harmonikusnak, kellemesnek nem. A szíve mélyén nem tudott megbocsátani a lány, akkor sem, ha kimondta ezt a szót. Ritkábban találkoztak, bár még mindig szinte naponta beszéltek telefonon.

Az élet ismétli önmagát

Talán egyenes út vezetett odáig, hogy ismét talált magának valakit a fiú. Ami még mondhatni, érthető is lenne, valóban nem volt már felhőtlen a kapcsolatuk. Ám ahogyan intézte a dolgot, ahogy szembesült a lány vele, minden volt, csak épp nem tisztességes. Hiszen nem szakítottak, együtt voltak még.

Egyszer csak meglátta a lány a fiú közösségi oldalán, ahol a vele töltött idő alatt is egyedülállóként szerepelt fiú már kapcsolatban van, egy hónapja. És persze a megjelölt lány nem ő volt… Vele beszél minden nap, éppen a nyári közös szabadságot tervezték, és közben mással való kapcsolatát publikálja? Ezen a ponton már nem is kereste a szavakat. Már nem voltak.

Újabb esély

Hosszas telefonbeszélgetés követte a felismerést. Ami során megtudta, hogy kell a fiúnak a lángolás, az új, az izgalom, az ismerkedés varázsa. Az új lány elvarázsolta, sőt, mi több, szereti, és igen, szüksége van rá. Elmondta, hogy szereti még őt is, másképp, de már nem lángol iránta, hanem mély szeretetet érez, átalakult a szerelem. Ugyanakkor nem szeretné elveszíteni, nem akarja, hogy kilépjen az életéből. Még mindig nem szakítottak! Kérte, hogy fogadja el a helyzetet, adjon neki időt, teret és szabadságot.

És a lány adott. Annak ellenére, hogy megalázó volt a helyzet, hogy tudta, semmi értelme. Az esze tudta, de a szíve nem volt képes elfogadni. Ésszel pontosan felmérte, hogy vége, nincs értelme, a szíve még reménykedett, hogy ha elmúlik a lángolás, visszatalál hozzá a fiú. Várt.

Lezárás

Továbbra is szinte minden nap beszélgettek. Még akkor is felhívta őt a fiú, mikor a másik lánynál volt. Átsírt éjszakák, rettegett nappalok követték egymást. Mígnem a szíve is megértette a lánynak, hogy ez már nem kapcsolat, hogy vége, és bárhogy könyörög a fiú, nincs értelme folytatni ezt a szenvedést.

szakítás napló párkapcsolat megcsalás megbocsájtás

Lezárta a „kapcsolatukat”. Lezárta, kimondta, és valóban pontot tett a végére. Hogy feldolgozhassa a történteket, hogy megértse a megérthetetlent, és elfogadja, nem voltak jók együtt, hogy túllépjen, tovább, és lehetőséget adjon magának a boldogságra, mással. Négy éve lett oda. Négy éves kapcsolat zárult le, aminek a vége valóban szenvedés volt.

Most már utólag a lány is tudja, hogy nem lehet egy kapcsolatot helyrehozni megcsalás után. Mert többé már nem lesz ugyanaz. Nincs feltétel nélküli bizalom, befészkeli magát a rettegés, hogy mikor ismétlődik meg. Mert bizony aki egyszer megtette, megteszi még egyszer, és még egyszer. Mondhatni a második pofont magának kereste. Az első után ott kellett volna hagynia. Ha elég erős lett volna. Ha nem szerette volna ennyire. Ha…

Isten nem ver bottal

A dolog érdekessége, hogy alig szakítottak, a másik lány is otthagyta a fiút… végül két szék közül a földre került.

Hát igen! Isten útjai kifürkészhetetlenek!

0 Tovább

7végem

Beköszöntött a hűvös, esős idő. Menetrend szerint megérkezett. Ezzel egyidejűleg átalakulnak a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeink. Némiképp beszűkülnek. A szabadtéri programok nagy részének lőttek. A szalonnasütés ideje leáldozott. Bár hűvösben is fontos kimozdulni, nagyokat sétálni a természetben, de az eső kifejezetten nem a barátunk. Amikor esik, akkor a lehető legjobb otthon maradni, vagy olyan baráti és családi programokat szervezni, ami mindenképp zárt helyhez kötött.

Eljött az ideje, hogy leporoljuk és elővegyük könyveinket. Avagy beiratkozzunk egy könyvtárba. Ez utóbbi némiképp kényelmesebb megoldás. A nappalok rövidülésével, a korai sötétedéssel óhatatlanul együtt jár, hogy este hamarabb vackoljuk be magunkat az ágyba. Elalvás előtt izgalmas kézbe venni egy-egy jó könyvet. Lelkünket, szellemünket mindenképp melengeti az olvasás.

Persze esti elfoglaltságot - ki-ki vérmérséklete szerint - mást is találhat. De ebbe most ne menjünk bele. :-)

Amennyiben társas elfoglaltságban gondolkodunk, izgalmasak és szórakoztatóak lehetnek a különböző kártyajátékok, társasjátékok. Nem csak gyermekeknek. Felüdülést jelenthet együtt nevetni, szórakozni szeretteinkkel.

A nyári nagy melegben talán nem okoz akkora élvezetet a forró sütő előtti ténykedés, mint ebben az időben. Ki ne szeretné a süteményeket, különböző finomságokat? Csodás dolog meglepni magunkat, családunkat és barátainkat egy-egy édes nyalánksággal. Avagy sóssal is persze. Ki-ki ízlése szerint. Amennyiben együtt készítjük el azokat, nem csak a közös fogyasztás okozhat örömet, de már maga az alkotás is felüdülés lehet.

Előkerülhetnek a szekrény mélyére gondosan elcsomagolt, félbehagyott kézimunkák, kötés, horgolás, hímzések. Karácsony közeledtére gondolva amúgy is hasznos lehet effajta ajándékok készítése. Vagy egyszerűen csak praktikus, mindamellett, hogy kellemes időtöltés is.

Ha nincs kreatívabb ötletünk (vagy kedvünk máshoz), akkor a fárasztó nap után bevackolhatjuk magunkat a tévé elé. Nem feltétlenül a híradó a legszórakoztatóbb műsor, bár kétségtelen, hogy tudni kell a világban történtekről. Az esténket nem az fogja feldobni. Szórakoztatóbb lehet akár egy film, akár egy könnyed, humoros sorozat megnézése. A nap levezetéseként ellazulhatunk testileg, szellemileg egyaránt.

Rengeteg lehetőségünk van szabadidőnk kellemes eltöltésére. Egy dolgot azonban nem tehetünk: nem szabad csüggedni, leengedni, sem lehangoltan bámulni a plafont. Csak az ősz köszöntött be, nem a világvége! :-)

Kövessetek Faceboookon!

0 Tovább

Csend a lelke mindennek – mondja, mikor rendel Doktor Úr?

Mondom ezt én, aki elég hangos, bőbeszédű, nagy dumás. Egy ideje azonban rákaptam a csend édes ízére. Persze ehhez kellett valaki, aki megmutatta, hogyan kell ezt csinálni.

Kedvesem terápiás javaslattal írta fel nekem egy receptre. Amolyan személyiségfejlesztő tréningként. Kerekedő, tágra nyílt szemmel tekintettem rá. Nem meglepő módon azonnal mosolyt csalt az arcomra vele. Majd jöttek a próbálkozások. Játszottunk. Én azt hittem, de igazából nem játék volt.

napló párkapcsolat vidámság öröm boldogság csend

Ültünk a kanapén, egymást átöleltük. Azt mondta pszt!, és közben mosolygott. Nem csak az ajka, a tekintete is. Csillogott a szeme. Próbáltam nem megszólalni. Megfogta a kezem. Játszott az ujjaimmal. Néha egymásra mosolyogtunk, össze-összenéztünk. Találkozott a tekintetünk, és a lelkünk összeforrt.

Eleinte nehezen ment. Kezdetben csak néhány percig. Folyton elvihogtam, megtörve ezzel a csendet. Most már órákig is bírom. Ráéreztem az ízére. Jó merengve nézni páromat, csodás érzés közben hozzá bújni. Kezünkkel némán játszani. Hallgatásunkat érezni, valóban átérezni,  megélni a pillanat örömét.

Fantasztikus utána megszólalni. Vagy nem is, inkább hallgatni a másikat, ahogyan beszél, mesél. Mert azt vettem észre, másképp hallgatok, másképp figyelek azóta. És persze nem csak kedvesemre, mindenki másra is.

Rájöttem, hogy jó a csend. A barátom. Amikor nem a szavak beszélnek, hanem a csend szólal meg helyettük. Amikor halljuk a saját és egymás lélegzetvételét. Amikor a csendet a szívdobbanás töri meg. Amikor édesen összebújva azon merengünk, milyen szép az élet, és mennyi jót kaptunk már egymástól, és mástól is. Mennyi mindenért lehetünk hálásak. Mindeközben hallgatjuk a külvilág zaját. A madarak csicsergését, a falevél suhogását, a szél morgását.

Nem csak kanapén ülve gyakoroljuk ezt. Néha leülünk a parkban egy padra. Este felnézünk a csillagos égre. Máskor a tengerparton ülve lábunkat vízbe lógatjuk, miközben tekintetünk a messzi távolba mereng.

Eleinte furcsa volt. Furcsa volt a csend. Hiszen eddig arról voltam híres, hogy állandóan szólt a közelemben tévé, rádió. Vagy ha mégse, valami kényszert éreztem, hogy beszélgethessek valakivel. Bárkivel. Mert zavart a csend. Bántott a hallgatás. De megtanultam, hogyan kell élvezni. Sőt, most már nem csak együtt játszunk, egyedül is sokszor ücsörgök, és néha azon kapom magam, hogy behunyt szemmel nézek lelkem mélyére.

Boldog vagyok, hogy ismét tanultam valamit, fejlődtem. Általa.

Doktor úr, a terápia sikeres volt! A beteg meggyógyult!

napló párkapcsolat vidámság öröm boldogság csend

Némán ülök a sötétben
Miközben csendben hiányzol.
Mozdulatlan várom,
Míg halkan rám vigyázol.
Hallgatom, mit nem mondasz,
Tudom úgyis, mit érzel.
Tudom, hogy hiányzok neked,
Addig, amíg nem érsz el.
Érzem, hogy szíved tárod elém,
Hogy kezed nyújtod felém.
Nem kellenek a szavak.
Némaságod is értem,
Hallgatom a csendet,
Minden szavadat érzem.

0 Tovább

Milyen a normális párkapcsolat?

Sok cikket elolvasok párkapcsolati témában. Mert foglalkoztat, mert érdekel. Kíváncsi vagyok mások gondolataira, életére, és persze véleményére. Vajon mások hogyan csinálják, hogyan működtetik? Talán azért, mert az én jelenlegi kapcsolatom a megszokottól eltérő. Én csak így nevezem. Mások talán úgy, hogy nem normális… de én nem szeretem ezt a kifejezést. Írásommal talán sok embert elgondolkoztatok. Remélem, mert ez lenne a célom vele. Lássuk, sikerül-e!

napló barátság párkapcsolat boldogság öröm vidámság mosoly

Kezdjük az elején. Anno tizenévesen én is nagy esküvőről, gyönyörű, uszályos menyasszonyi ruháról, ezzel együtt egy csodálatos férjről és hosszú, boldog házasságról álmodoztam. Néhány gyerekkel a kertben… Mondanom sem kell, nem egészen így alakultak a dolgok… kurta, kicsi, minimál létszámú esküvőm volt, olcsó ruhában… hozzámentem kamaszkori szerelmemhez, akiről utóbb kiderült, minden volt, csak nem csodálatos…, és a boldog éveknek is hamar lőttek… szóval senkit nem akarok kiábrándítani, de ilyen álom csak a mesében teljesül.

A valóság nagyon is prózai. Hosszú éves együtt járás, majd együtt lakás után azt hittem, az a NORMÁLIS, ha összeházasodunk… pedig nem kellett volna… a társadalmi elvárások, a belénk nevelt berögződések ezt diktálták. De hatalmas tévedés volt! Sok-sok évem ment kárba. Végül véget vetettem a szenvedéseinknek (igen, valójában mindketten szenvedtünk).

Szabadság

Szabad lettem. Azonban ezt már másképp éltem meg. Néhány év tapasztalatával, idősebb fejjel azt gondoltam, okosodtam. De hát tévedni emberi dolog…

Kicsit éltem. Több apró kapcsolatom, kalandom is volt, amibe egyéjszakásak is belefértek. Belevetettem magam az életbe, tomboltam, buliztam.

napló barátság párkapcsolat boldogság öröm vidámság mosoly

Aztán rájöttem, hogy ez nem az én világom. A lelkem kiabált, mit csinálok?! Nekem ennél azért több kell. Kezdtem hát komolyabbra venni a dolgot. Ezután több évig tartó, mondhatni komoly kapcsolataim voltak. Volt, akivel együtt éltem, volt, akivel hosszú évek után sem költöztem össze. Volt, aki megkérte a kezem… de tudtam, valami nem stimmel. Nem ezt akarom! Rendre mind zátonyra futott. Joggal tettem fel a kérdést, miért? Válaszokat kerestem.

Csinos vagyok, a szén sem jön fel, ha lemegyek, jó munkám van, az átlagnál jobban is élek. Odaadó, ragaszkodó, házias vagyok. Hűséges! Mégis miért nem találom a másik felem? Mi a baj velem? Azon kívül, amivel tisztában vagyok… kemény, makacs, határozott, néha bizony hisztis nő vagyok. De ezzel együtt nem lehet engem szeretni? Az elvárásaim nem nagyok: szeretnék boldog lenni! Mégsem sikerült…

Ellentétek vonzzák egymást?

Aztán egy napon megismerkedtem jelenlegi párommal. Meglepő módon szinte semmi közös nincs bennünk. Talán csak az, hogy egy évben születtünk. Na jó, ez viccesnek hangzik, de igaz… Sosem hittem, hogy az ellentétek vonzzák egymást… aztán kiderül, hogy mégis!?

napló barátság párkapcsolat boldogság öröm vidámság mosoly

Más városban élünk. Teljesen más a munkánk. Mást csinálunk szabadidőnkben. Más az életfelfogásunk. Más az életszemléletünk. Mások az elvárásaink. Mások az igényeink. Mások a céljaink. Más szempontok szerint vásárolunk. Mást tartunk fontosnak. Más az értékrendünk.  Mást gondolunk ugyanarról a dologról. Mást értünk intimitás alatt, így másképp is éljük meg azt. Eltérő mennyiségben kívánjuk a szexet. Más ételeket szeretünk. Ő nyugodt, én pedig hirtelen haragú vagyok. Ő türelmes, én türelmetlen. Egyikünk világjáró, másikunk otthonülő. Egyikünk konzervatív, másikunk nyitott személyiség. Egyikünk negatív, míg másikunk pozitív. És még sorolhatnám…

Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mi tart össze minket? Milyen közös programunk lehetne? Mi az, amitől mégis működik?

Mert remekül megvagyunk! Megtaláltam a másik felem. Érdekesen élünk. Nem hagyományos értelemben vett párkapcsolatban. De ez az, ami mindkettőnket boldoggá tesz. Ez közös bennünk. És az érdeklődés egymás iránt, a másik világa iránt. Kiegészítjük egymást. Vagy csak ellensúlyozzuk. És bár sokszor nem értünk egyet, mégis fogjuk egymás kezét, és el nem engedjük. Ez az igaz szerelem!

Ki mondta, hogy minden szerelmes regény vége az összeköltözés? A családalapítás? A hangos gyereksereg? Ki mondta, hogy csak egy ilyen kapcsolat lehet boldog, beteljesedett és kerek? Másban nem lehet megtalálni az élet szépségét?

napló barátság párkapcsolat boldogság öröm vidámság mosoly

Alternatív jövőkép

Bármily meglepő, mi nem akarunk összeházasodni, sőt, még csak összeköltözni sem. Még csak egy városban sem szeretnénk élni. Nem szeretnénk gyereket. Ugyanakkor szeretjük a környezetünkben élő gyerekeket. Szeretjük a kötetlenséget, a függetlenséget, a szabadságunkat. Persze ezt is sajátos módon értelmezve… a másik életterét meghagyva, ám mégis együtt. Mindketten megtartottuk addigi saját életünket. De az kiegészült a MI életünkkel, megfűszereződött a másik által.

Sokat beszélgetünk, mesélünk a külön töltött időről egymásnak, így nem zárjuk ki egymást, bevonjuk a másikat saját életünkbe. Rengeteget kommunikálunk. Sokat is vitatkozunk. Vannak nagyon mély, hosszas, ám de őszinte beszélgetéseink. Igyekszünk megérteni a megérthetetlent. Felfogni a felfoghatatlant. És igyekszünk elfogadni a másik nézőpontját.

Figyelünk a másikra, egymás eltérő igényére. A lehetőségekhez képest teljesítjük egymás óhaját: hol egyikünk, hol másikunk akarata szerint. Lényegében az egész kapcsolatunk erről szól. A különbözőségekről. Hogy hogyan fogadjuk el a másik nézeteit. Érvelünk, magyarázunk, vitatkozunk, veszekedünk. Megismerjük a másik világát. Felfedezzük a másik világát. Megmutatjuk egymásnak, hogy másképp is lehet. Megmutatjuk magunknak, hogy így is működik.

Nem értünk egyet, de elfogadjuk a másikat. Másságunk ellenére harmóniában élünk egymással, magunkkal. Megtanultuk egymást elfogadni. Megtanultuk egymás nézeteit értelmezni. Nem, továbbra sem értünk egyet rengeteg dologban. De nem akarjuk megváltoztatni a másikat, nem akarjuk saját mintánkra formálni. Megtanultuk úgy szeretni egymást, amilyenek vagyunk. Sok türelemmel, sok-sok őszinte beszélgetéssel.

Feszültséggel teli a kapcsolatunk. De ezt nyíltan vállaljuk. És szembenézünk vele. Elfogadjuk egymást. Mert minden különbözőségünk ellenére jó együtt. Annyi pluszt adunk egymásnak, amiről kár lenne lemondani, csak mert nem vagyunk egyformák. De pont ez a szép a mi kapcsolatunkban. Nem mondunk mást, mint amit gondolunk. Nem mondjuk azt, amit a másik hallani szeretne, csak a békesség kedvéért. Akkor feladnánk magunkat. Márpedig ez az, amit nem tehetünk. És pont ez az, ami annyira tökéletes a kapcsolatunkban. Mindig önmagunk lehetünk! Lángolunk, égünk. Élünk! Együtt!

napló barátság párkapcsolat boldogság öröm vidámság mosoly

Nem mindennapi

Így lesz izgalmas a kapcsolatunk, nem unalmas, nem szokványos,
nem megszokott. Új dimenziókat nyitottunk ki egymás előtt.
És érdekes más szemszögből látni a világot. Érdekes és élvezetes másképp élni, mint azelőtt.

Nem veszünk el a szürke hétköznapi rutinban. Amikor a párok csak megszokásból nyomnak puszit a másiknak. Amikor a csóknak, érintésnek nincs jelentősége, mert csak rutinszerű. Amikor egy puszi nem jelent mást, mint csak egy köszönés, de nem bír tartalommal. Amikor bár párok egy lakásban élnek, de nem együtt. Amikor bár egy ágyban alszanak el minden este, mégis elfelejtenek beszélgetni. Vagy épp beszélgetnek, de elfelejtenek hallgatni, átérezni és megérteni.

Mi merünk mások lenni, máshogy élni. Társadalmi elvárások figyelembe vétele nélkül. Úgy, mintha minden találkozás első randi lenne. Lelkesedünk, izgatottan várjuk. Sokkal jobban kötődünk egymáshoz, mint eddigi bármily „normálisnak mondott” kapcsolatomban. Mélységesen szeretjük, tiszteljük és becsüljük egymást. Olyan lelki kötődés, lelki összhang van közöttünk, amit sosem hittem volna, hogy valaha megadatik nekem. Hogy egyáltalán ilyen létezik.

napló barátság párkapcsolat boldogság öröm vidámság mosoly

Mindig azt hittem, hogy a szeretkezés a legfontosabb dolog egy kapcsolatban. Most már tudom, hogy nem az. Nem, nem szexmentes a kapcsolatunk. Amikor szeretkezünk, az valami fantasztikus, katartikus érzés. Remekül passzolunk egymáshoz, csodálatos megélni egymással a gyönyört. Csak nem erre helyezzük a hangsúlyt. Ennél sokkal fontosabb a lelki megélés, átélés, amit az összetartozás érzése által adunk egymásnak. Az intimitást is más szinten éljük meg, mint eddig bárki mással. Más a fontos, másképp fontos. Más jelentése van az érintésnek. Vagy épp azok hiányának. Egyszerűen más dimenzióban éljük meg a szerelmet. Ami valóban kiteljesít, egésszé tesz bennünket.

Félelmek után bizonyosság

És hogy mindezt előre tudtuk volna? Hogy működni fog? Nem. Igazság szerint mi is féltünk. Féltünk, hogy a különbözőségek tönkretesznek, felőrölnek. Voltak pillanatok, amikor már-már feladtuk. Ám valami láthatatlan erő mégis előre hajtott, egymás karjaiba.

Ahogy telik az idő, egyre jobban bizonyosságot nyer, hogy ilyen kapcsolatra volt szükségem, testileg-lelkileg kielégít, és határtalan örömmel tölt el, hogy Párom által megismerhettem a boldogságot, a valódi boldogságot. Mert valljuk be, eddigi kapcsolataimban csak azt hittem, hogy boldog vagyok. Most azonban valóban boldog vagyok! Szárnyalok! Angyal szárnyakat kaptam általa. Kiteljesedtem. Érzem, tudom, hogy megtaláltam az Igazi Boldogságot, az Igazi Férfi mellett.

napló barátság párkapcsolat boldogság öröm vidámság mosoly

Akkor is, ha nem hagyományos értelemben vett párkapcsolatban élünk. Nem szeretem azt a szót használni, hogy nem normális.
Mert ki dönti el, mi a normális? Milyen egy normális párkapcsolat?
És mitől boldog egy párkapcsolat? Hiszen ha mindkettőnknek így jó, mindkettőnket ez tesz boldoggá, akkor ez igenis normális! Akkor is,
ha nem mindennapi, ha nem megszokott. Helyette vakmerő, izgalmas, új, és varázslatos. Nem mindenki erre az érzésre vágyik?

Én így szeretem, és így vagyok szeretve.

4 Tovább

Amikor a menekültek beférkőznek a hétköznapjainkba. Avagy én merre meneküljek? 

Lehet róluk nem tudomást venni. Bár ez elég nehéz. Egy biztos: mindenkinek van róla véleménye. Kinek ilyen, kinek olyan.

Nem akarok politizálni, azt meghagyom másnak. Pusztán emberi oldalról közelíteném meg a kérdést. Mert ha nem figyelünk, akkor a nézetkülönbözőségek, véleményeltérések miatt emberi kapcsolatok, barátságok mehetnek tönkre. Mert véleménye mindenkinek van.
A téma megosztó. Megosztja a társadalmat, a baráti kört, néha bizony a családot is.

Itt vannak, jelen vannak. Tetszik vagy sem, de életünk részei a menekültek, bevándorlók. Hogy meddig és milyen mértékben, azt egyelőre tőlünk okosabb emberek sem tudják. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e, tud-e segíteni, milyen mértékben kíván belefolyni a témába. Ha rendőr, katona, túl sok választása nincs is. Véleményétől függetlenül parancsot teljesít. Önkéntesként, magánemberként ki-ki eldöntheti, mennyit szeretne tenni az ügyben, akar-e egyáltalán bármit is tenni. Tegyék a szívükre a kezüket, és döntsék el! Felelősségteljesen.

De vajon megengedhetjük-e, hogy létükkel beférkőzzenek az étkezőasztalunkhoz az esti beszélgetéseinknél, illetve barátokkal sörözgetve kellemes délutáni óráinkba? Lehet véleményünk, sőt, van is. De kell-e ennek lépten-nyomon hangot is adni? Mert vannak dolgok, amiket mi nem tudunk befolyásolni. Amikor jobb bölcsen háttérbe húzódni, és nem feltétlenül kinyilvánítani a véleményünket. Főleg nem hangos és éles vitába kezdeni miattuk a szeretteinkkel. Mert igazából attól nem változik semmi. Vannak dolgok, amibe egyszerűen nincs beleszólásunk. Nem vagyunk olyan pozícióban, hogy tudnánk ellene tenni.

Persze érdemes követni, figyelni az eseményeket, olvasni a híreket, hiszen tájékozottnak kell lennünk. Jó, ha tudjuk, mi történik a nagyvilágban, mi történik körülöttünk. De vajon érdemes ennél mélyebbre ásni a témában? Érdemes emiatt barátainkkal, családunkkal, kedvesünkkel összevitatkozni? Megéri egy családi ebédet, romantikus vacsorát tönkretenni? Nem biztos, hogy jó, ha hagyjuk, hogy életünk hétköznapjaiba ilyen formán, ilyen durván beférkőzzenek. Nem szabad, hogy emiatt kellemetlen órákat éljünk meg szeretteinkkel. Vacak dolog, ha netán annyira elfajul egy-egy vita, hogy megromlik az addig harmonikus, jól működő kapcsolat. Könnyen tönkremehetnek barátságok. Persze feltehetjük a kérdést, hogy akkor az milyen barátság volt? De az biztos, hogy senkinek nem hiányzik a vita, a veszekedés. Márpedig mostanában ettől hangos a környezetem.

Üljünk le egy percre, vegyünk egy mély levegőt, és gondolkodjunk. Biztos, hogy megéri?

0 Tovább

Ma van az a nap!

Üdv mindenkinek!

Remélem írásaimmal örömet okozok másoknak. Gondolatokat ébresztek másokban. Vagy egyszerűen csak szórakoztatok.

Ha már csak egy kis huncut mosolyt csalok valaki arcára, elmondhatom, hogy megérte!

Ha pedig írásommal segítek valakinek, ha mások képesek erőt meríteni belőle, önbizalmat nyerni általa, vagy tanulni a hibáimból, egyenesen boldog leszek!

Nem vagyok nagyravágyó. Nem akarom megváltani a világot.
Csak egy picit szebbé tenni!

Vágjunk bele! Segítetek?

0 Tovább

Csakazértis

blogavatar

Élethelyzetek, életérzések. Minden, ami engem foglalkoztat, és talán másokat is. Miért ne? És miért igen? Hogyan legyünk vidámak, boldogok, és hogy leljük meg az élet apró örömeit e zajos világban. Keressük, de vajon találjuk-e a válaszokat? Gondolatok pár- és emberi kapcsolatokról.

Hozzászólások