Napjainkban sokkal több párkapcsolat végzi szakítással, mint nagyszüleink idején. Ennek nem feltétlenül csak az az oka, hogy régen talán egyszerűen nem volt választásuk az embereknek, és rossz kapcsolat, házasság esetén is benne kényszerültek maradni boldogtalan kapcsolataikban. Szerintem itt nem csak generációs különbségekről, ebből adódó problémáról van szó.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szakítás válás veszekedés gondok problémák

Az emberek szemlélete változott meg. Sokkal felvilágosultabbak lettünk, nyitottabbak, vállalkozó szelleműek, és többet is kockáztatunk. Sokszor kényszerülünk pályát változtatni. Több lábon állunk, és sajnos időnként előfordul, hogy szinte elölről kell kezdeni mindent, valami teljesen újba kell belevágni. Újra kell tervezni életünket, egészen az alapoktól kezdve.

Nincs ez másképp párkapcsolatainkkal sem. Könnyebben váltunk, adjuk fel a régit, egy új, egy izgalmas reményében. Talán túlságosan is könnyedén!

Pedig lennének olyan esetek, amikor még megmenthető egy kapcsolat, amikor érdemes lenne a meghibásodást helyrehozni, megjavítani a régit, a helyett, hogy kiselejteznénk. Nem feltétlenül ez a könnyebbik megoldás. Néha csak utólag derül ki persze, megérte-e. Azonban kapcsolatot fenntartani kemény munka, egy élten át való feladat és elköteleződés, feltéve persze, hogy valóban párunkkal szeretnénk leélni életünket.

Néha csak egészen apró dolgokon múlik minden. Néha csak egy pici kell, egy kicsit kell más irányba menni, s máris azon kapjuk magunkat, hogy boldogabbak vagyunk, mint azelőtt bármikor!

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szakítás válás veszekedés gondok problémák

Tökéletességre való törekvés

Sokan ott követik el a hibát, hogy hatalmas álmokat, vágyakat építenek a kapcsolatuk, s így társuk felé. Olyanokat, amiket egyszerűen nem lehet megvalósítani. Ami valóban csak a mesében létezik. Az ilyen akadályt nem egyszerűen nehéz, hanem lehetetlen átugrani. Ez egyetlen végeredményhez vezethet, a biztos csalódáshoz. Senki nem tökéletes, így senkitől ne várjuk ezt! Ne próbáljuk megváltoztatni a másikat! Persze összecsiszolódunk, egymáshoz alkalmazkodunk, de hatalmas változást ne reméljünk! Felejtsük el a na majd mellettem más lesz, én majd megváltoztatom szlogeneket!

Kommunikáció fontossága

Életünk legtöbbször rohanás, kapkodás, és bizony hatalmas szervezést igényel. Azonban ha hagyjuk, hogy a hétköznapok felőröljenek, arra mindketten rámehetünk. Mindig kell elegendő időt szakítani a beszélgetésekre, aprónak tűnő gondok kibeszélésére, hogy ne a gyomrunkban gyűljön a gombóc, majd egy arra tökéletesen alkalmatlan pillanatban bombaként robbanjon a másik arcába.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szakítás válás veszekedés gondok problémák

Nézeteltérések rendezése

Bármelyik kapcsolatban előfordul, hogy kisebb-nagyobb nézeteltérések, véleménykülönbségek vannak. A kérdés csak az, képesek vagyunk-e ezeket felnőtt módjára rendezni? Két érzelmileg érett, kellő érzelmi intelligenciával rendelkező ember tanul a hibákból, erőt merít és építkezik belőle. Képes a kapcsolatuk javára fordítani azt. Nem az a gond, ha probléma van egy kapcsolatban, hanem az, ahogy kezelik a felek a problémát.

Szexuális élet

Ha a hálószobában gondok vannak, az komoly probléma. Az élet más terén hiába mennek simán a dolgok, hiába vagyunk egymás maximális támaszai, az intimitást is meg kell élnünk ahhoz, hogy ne csak lelkünk, de testünk is megfelelően kielégült legyen. A teljes boldogsághoz elengedhetetlen az összhang. Persze mindig vannak nehezebb időszakok, de amikor ezek a problémák állandósulnak, akkor életünk más terén is csökken a teljesítőképességünk, azaz boldogtalanak leszünk. Nem kell ahhoz hangos szó, veszekedés, hogy a boldogtalanság érzése elfogjon bennünket. Elég, ha társunk mellett magányossá válunk. Ha ez állandósul, hosszú ideig így marad, és nem sikerül megoldani, az szinte biztos a kapcsolat végét jelenti majd.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szakítás válás veszekedés gondok problémák

Apró örömök az életben

Nagyon fontos, hogy párkapcsolataink során ne csak az elején tudjunk örülni az apróságoknak. Törekedjünk arra, hogy észrevegyük ami a szemünk előtt van: a napsütést, a finom vacsorát, az új frizurát, egy csinos ruhát, bármit, aminek örülhetünk, aminek együtt örülhetünk. Nem kellenek nagy dolgok, drága ajándékok, a figyelmesség mindennél többet ér! Ne lépjünk át ezen, és ne tapossuk két lábbal ezeket az értékeket. Ezekből meríthetünk vidámságot, jókedvet, boldogságot a szürke hétköznapok során. És kedves mosolyunkkal csalhatunk mosolyt fáradt kedvesünk arcára is a szorgos hétköznapokon.

Ne vegyük készpénznek, hogy párunk mellettünk van

Nagy hiba, ha azt hisszük, a másikat megnyerni magunknak nagy feladat volt, s ha ezen túl vagyunk, már nyugodtan hátra is dőlhetünk. Nem, nem így van! Megtartani a másikat sokkal nehezebb feladat, egy életen át boldoggá tenni őt nem könnyű. Mi magunk is csak akkor leszünk boldogok, ha kedvesünk is kiegyensúlyozott, boldog mellettünk. Ne higgyük, hogy azért, mert ráleltünk arra a személyre, akivel valóban el tudjuk képzelni az életünket, nem veszíthetjük el soha. Bár kölcsönösen elfogadtuk egymást, hibáival együtt is, ne feszegessük a határokat, és ne higgyük, hogy na most aztán mindent megengedhetünk magunknak. Lesz egy pont, amit már nem visel el a másik, lesz egy határ, amit nem szabad átlépni. Máskülönben kapcsolatunk rohan a szakadék felé.

napló párkapcsolat emberi kapcsolatok szakítás válás veszekedés gondok problémák

Újratervezés

Persze olykor akad, amikor minden erőfeszítésünk ellenére sem menthető meg egy kapcsolat, s talán nem is kell mindig megmenteni. De amíg minkét fél úgy érzi, van értelme, van közös jövő, van elég szeretet, szerelem, addig érdemes harcolni. Harc nélkül nem szabad feladni! Nem biztos, hogy az a könnyebb út, ha más irányba nézelődünk, ha kifelé tekintünk, ahelyett, hogy észrevennénk, micsoda kincs van mellettünk, milyen kincsnek is vagyunk a birtokában!